Nawozenie planta aktiv makro i mikro + potas
Moderator: ModTeam
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Robert
- Kontakt:
Nawozenie planta aktiv makro i mikro + potas
Zacząłem nawozic moje roslinki :moczarke,pistie,zabienice,kabombe,trawę oraz bacope tymi nawozami. Po czym rozpoznać czy roślina tego brakuje czy jest za dużo? Stosuje mikro od 3tyg i nie widzę żadnych efektów,makro leje raz na tydzień w czasie podmiany. Może za dużo tego maja? Rośliny nie za bardzo się rozwijają wiec zastanawiam się czy nie zaprzestac podawanie tych plynnych nawozów?
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: Nawozenie planta aktiv makro i mikro + potas
Podstawowe dwa pytania - jak ze światłem i czy masz CO2?
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Forumowicz
- Kontakt:
bez co2
swiatło - 240l - 2x30W t5 + 1x54W t8
podłoże - piasek
kulki gliniano-torfowe pod roślinkami
swiatło - 240l - 2x30W t5 + 1x54W t8
podłoże - piasek
kulki gliniano-torfowe pod roślinkami
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
Zastanów się nad zainwestowaniem w nie bo poprawiłoby to sytuacje diametralnie.robertox23x pisze:bez co2
Co do nawożenia to nie używałem tych środków i się na ich temat wypowiadał nie będę. :]
I Still Haven't Found What I'm Looking For
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Nazwisko: Olszewski
Nawozy bez CO2 mają niewielki sens. Załóż na początek bimbrowni, a potem ewentualnie zainwestuj w zestaw ciśnieniowy.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Forumowicz
- Kontakt:
Proste pytanie :
Jaki zestaw ciśnieniowy co2 polecacie interesuje mnie najlepsze rozwiązanie jakościowo - cenowe (krótko mówiąc w miarę jak najtańszy ale przy zachowaniu pewnego poziomu jakości)
Linki z allegro mile widziane.
Moje akwarium to 240l :]
Jaki zestaw ciśnieniowy co2 polecacie interesuje mnie najlepsze rozwiązanie jakościowo - cenowe (krótko mówiąc w miarę jak najtańszy ale przy zachowaniu pewnego poziomu jakości)
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 65
- Kontakt:
Proszę bardzo :robertox23x pisze:Proste pytanie :
http://www.allegro.pl/item836306891_zes ... ional.html
Do tego butla. najlepiej abys poszukał u siebie w mieście a jak nie znajdziesz to zostaje allegro.
http://www.allegro.pl/item837761798_but ... wanie.html
a jak za duża to 1,5 KG
-
- Forumowicz
- Kontakt:
Mój litraż 240l - podłoże piasek, roślinki : pistie, kabomba, moczarka, żabienice, trawa.
1 Pytanie : Światło 2x30W + 1x54W (jakie świetlówki polecacie?)
2 Pytanie : Czy przy takim dość słabym oświetleniu zakup co2 także przyniesie oczekiwany skutek?
3 Pytanie : Cierpię na bardzo niską twardość wody = 0, co powoduje spadki PH (muszę regularnie monitorować jego wartość) Czy zakup co2 nie spowoduje katastrofy ekologicznej w moim akwarium?
4 Pytanie : Skąd mam wiedzieć jaką ilość co2 na 240l należy podawać (ilość bąbelków - jaka, jaki czas na dobę?)
Proszę o pomoc.
Ps.Zdrowych Wesołych Świąt dla Wszystkich użytkowników forum
1 Pytanie : Światło 2x30W + 1x54W (jakie świetlówki polecacie?)
2 Pytanie : Czy przy takim dość słabym oświetleniu zakup co2 także przyniesie oczekiwany skutek?
3 Pytanie : Cierpię na bardzo niską twardość wody = 0, co powoduje spadki PH (muszę regularnie monitorować jego wartość) Czy zakup co2 nie spowoduje katastrofy ekologicznej w moim akwarium?
4 Pytanie : Skąd mam wiedzieć jaką ilość co2 na 240l należy podawać (ilość bąbelków - jaka, jaki czas na dobę?)
Proszę o pomoc.
Ps.Zdrowych Wesołych Świąt dla Wszystkich użytkowników forum

- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
A jakie masz teraz?robertox23x pisze:1 Pytanie : Światło 2x30W + 1x54W (jakie świetlówki polecacie?)
Przyniesie, a światła nie masz tak wcale mało.robertox23x pisze:2 Pytanie : Czy przy takim dość słabym oświetleniu zakup co2 także przyniesie oczekiwany skutek?
Kup sobie to i dawkuj w/g instrukcji:robertox23x pisze:3 Pytanie : Cierpię na bardzo niską twardość wody = 0, co powoduje spadki PH (muszę regularnie monitorować jego wartość) Czy zakup co2 nie spowoduje katastrofy ekologicznej w moim akwarium?
http://www.zoologiczny.sklep.pl/Aqua_Ar ... 235___5822
Można stosować testy permanentne co2, tabelę zależności pH/KH lub robic to na czuja.robertox23x pisze:4 Pytanie : Skąd mam wiedzieć jaką ilość co2 na 240l należy podawać (ilość bąbelków - jaka, jaki czas na dobę?)
Ustawiasz np. jeden b/s i przez dobę obserwujesz ryby. Jak nic im nie jest to dodajesz kolejny bąbel. I tak do momentu przyduchy u ryb. Przyducha oznacza, że należy odjąć bąbelek lub dwa od istniejącej dawki.
Sposób wydaje się trochę dziwny i trudny, a wierz mi to dobra metoda ustawienia pożądanego poziomu dwutlenku węgla.
To wzajemnie. ;)Ps.Zdrowych Wesołych Świąt dla Wszystkich użytkowników forum
-
- Forumowicz
- Kontakt:
Nie pamiętam - chyba 2x phillipsa daylight i 1x aquarelle (nie znam sie na tym - jaką lepiej dać na 54W a jakie na 30W)?robertox23x pisze:1 Pytanie : Światło 2x30W + 1x54W (jakie świetlówki polecacie?)marthinez pisze:A jakie masz teraz?
Ok, dzięki.robertox23x pisze:2 Pytanie : Czy przy takim dość słabym oświetleniu zakup co2 także przyniesie oczekiwany skutek?marthinez pisze:Przyniesie, a światła nie masz tak wcale mało.
robertox23x pisze:3 Pytanie : Cierpię na bardzo niską twardość wody = 0, co powoduje spadki PH (muszę regularnie monitorować jego wartość) Czy zakup co2 nie spowoduje katastrofy ekologicznej w moim akwarium?
Ok, mam już Planta aktiv makro i mikro + potas - czy to jako zamiennik może być?marthinez pisze:Kup sobie to i dawkuj w/g instrukcji:
http://www.zoologiczny.sklep.pl/Aqua_Ar ... 235___5822
http://allegro.pl/item850267332_jbl_tes ... o2_ph.html - coś takiego będzie dobre????robertox23x pisze:4 Pytanie : Skąd mam wiedzieć jaką ilość co2 na 240l należy podawać (ilość bąbelków - jaka, jaki czas na dobę?)marthinez pisze: Można stosować testy permanentne co2, tabelę zależności pH/KH lub robic to na czuja.
Ustawiasz np. jeden b/s i przez dobę obserwujesz ryby. Jak nic im nie jest to dodajesz kolejny bąbel. I tak do momentu przyduchy u ryb. Przyducha oznacza, że należy odjąć bąbelek lub dwa od istniejącej dawki.
Sposób wydaje się trochę dziwny i trudny, a wierz mi to dobra metoda ustawienia pożądanego poziomu dwutlenku węgla.
marthinez:
Poprawiłem cytowanie
Ostatnio zmieniony 2009-12-22, 21:22 przez robertox23x, łącznie zmieniany 2 razy.
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
Daj takie same.robertox23x pisze:Nie pamiętam - chyba 2x phillipsa daylight i 1x aquarelle
Wedle Twojego uznania.robertox23x pisze:jaką lepiej dać na 54W a jakie na 30W
Nie moze być.robertox23x pisze:Ok, mam już Planta aktiv makro i mikro + potas - czy to jako zamiennik może być?
Hydro mineral podnosi obie twardości do poziomów powiedzmy optymalnych dla roślin, czyli uzupełnia tylko wapń i magnez.
Pozostałe mikro i makroelementy trzeba dodatkowo stosować.
Moze być.http://allegro.pl/item850...iar_co2_ph.html - coś takiego będzie dobre????
Ostatnio zmieniony 2009-12-25, 21:32 przez marthinez, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forumowicz
- Kontakt:
Jeśli posiadam 1x30W daylight + 1x54W daylight oraz 1x30W aquarelle
i chciałbym dodać 1x54W dodatkowo - to aquarelke następną czy nie potrzeba i lepiej kolejnego daylighta?
i chciałbym dodać 1x54W dodatkowo - to aquarelke następną czy nie potrzeba i lepiej kolejnego daylighta?
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 65
- Kontakt:
na jednego daylighta dobrze jak przypada jedna roślinna czyli Aquarelle lub grolux ale nie koniecznie. Możesz dodać kolejnego daylighta