Kamizelka grzewcza

Glony na Anubiasie - poradźcie co robić

Wszystko co tyczy się glonów w akwariach.

Moderator: ModTeam

Sib
Forumowicz
Pojemność akwarium: 180
Imię: Artur

Glony na Anubiasie - poradźcie co robić

Post autor: Sib » 2009-12-11, 01:05

Mam u siebie Anubiasa Barteri, którego liście i korzenie porasta czarny meszek. Roślinę tę dostałem od gościa, który zlikwidował swoje akwarium. Poza tym, że roślina jakieś dwa dni leżała w piachu i odrobinie wody nic więcej nie jestem w stanie powiedzieć o jej wcześniejszych warunkach bytowych.

U mnie Anubias jest od ok. 10 dni. Utwierdzony jest na skamieniałym drewnie. Parametry wody mojego zbiornika to 25oC, pH 8, stopnie dGH 10 (odczyt 10.12. godz. 23.10).
Oświetlenie zbiornika 180 litrów (80x50x45) to TL-D 18W + F18W/174-T8.

Na poniedziałek planuję podmiankę wody, to wezmę go pod kran i delikatnie spróbuję usunąć ręcznie nalot. Ale to pewnie nie rozwiąże problemu. Poradźcie jak z tym walczyć i co to za cholerstwo.

Zauważyłem, że kiryski chętnie podskubują z korzeni ten czarny nalot ;)

Inne roślinki, które dostałem od tego gościa też nie są w najlepszym stanie, ale po kolei ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam,
Artur
Obrazek

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Re: Glony na Anubiasie - poradźcie co robić

Post autor: maol » 2009-12-11, 07:43

Krasnorost. Wyrzuć wszystkie zaatakowane rośliny lub ich części. Mechanicznie usuń wszystkie kępki z wyposażenia akwarium. Popraw warunki w zbiorniku i poszukaj innych wątków na ten temat.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Sib
Forumowicz

Post autor: Sib » 2009-12-11, 09:45

Skoro już wiem co to jest to na pewno przekopię całe forum w tym temacie :)

Serce boli jak sobie pomyślę, że mam go wyrzucić. Rozumiem, że ręczne usuwanie krasnorosta z rośliny nic nie da. Inne rośliny, które "uratowałem" przed wyschnięciem w kałuży wody też nie są w najlepszym stanie. Kupowałem lawę wulkaniczną i żal mi się zrobiło tego ziela. Jeszcze dwa dni i nic by z nich nie było.

A jak moje parametry wody? Chyba ok, zakładając, że w zbiorniku pływają pielęgnice i woda powinna być raczej twarda. Wydaje mi się, że roślinom, które mam w akwie też odpowiadają takie warunki. Pytam, gdyż lepiej pytać na starcie, niż nieświadomie tkwić w błędach. Sorry, że tak przynudzam ;)
Pozdrawiam,
Artur
Obrazek

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2009-12-11, 12:44

To nie tylko kwestia twardości - liczy się NO3, potas, żelazo, DOC, oświetlenie, filtracja, temperatura... Po prostu - musisz teraz jak najszybciej odnaleźć, który z czynników pozwala na rozwój glona.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Awatar użytkownika
RAMZES
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Pawe³
Kontakt:

Post autor: RAMZES » 2009-12-11, 20:58

stawiam na światło + NO3 najczęstsza przyczyna zwłaszcza że anubiasy maja tendencje do obrastania i nie wymagają zbyt mocnego światła każdy nadmiar światła skutkuje pojawieniem się na nich glonów.

Awatar użytkownika
Zbyszek17
Stały bywalec
Imię: Zbyszek

Post autor: Zbyszek17 » 2009-12-11, 22:20

RAMZES pisze:stawiam na światło + NO3 najczęstsza przyczyna zwłaszcza że anubiasy maja tendencje do obrastania i nie wymagają zbyt mocnego światła każdy nadmiar światła skutkuje pojawieniem się na nich glonów.
światło w tym baniaku 180l jest tylko 2x18W ;)
Sib pisze:A jak moje parametry wody? Chyba ok, zakładając, że w zbiorniku pływają pielęgnice i woda powinna być raczej twarda. Wydaje mi się, że roślinom, które mam w akwie też odpowiadają takie warunki.
dla roślinek takie warunki nie są odpowiednie / pH 8 / Wodę przypuszczam, że masz też nie odpowiednią, bo wydaje mi się że jako podłoże służy grys stosowany do lastryka / tak wnioskuję po zdjęciu /a on bardzo utwardza wodę. Z tych parametrów które podałeś roślinki na pewno nie są zadowolone ;) ale glon tak.

Sib
Forumowicz

Post autor: Sib » 2009-12-11, 23:21

Roślinki zawędrowały do mnie już w takim stanie. I nie tylko Albinosik przedstawiony na zdjęciu. Tak jak podałem w pierwszym poście, nie wiem w jakich warunkach rosły one wcześniej.

Rozmiary akwarium to 80 x 50 x 45. Oświetlenie 2 x 18 W jest do przyjęcia przy takich gabarytach i przy takich roślinach. Oświetlam mniej więcej 10 godzin dziennie, tj. w godzinach 8-12 i 15-21/22.

Woda z założenia średnio twarda, bo Zebry takową lubią. Optymalne pH to 7-8. Zdaję sobie sprawę, że powinienem zejść trochę z twardością, ale za wiele i tak nie wskóram, gdyż twardość podnoszą łupki piaskowca, lawa wulkaniczna i żwirek (stosowany do roślin doniczkowych - Castorama).

Wg tego co wyczytałem to rośliny, które pływają u mnie wymagają następujących parametrów: pH do 7,5/8, wg mnie optymalnie 7.
Oświetlenie - umiarkowane (a w niektórych przypadkach nawet od niskiego).
Twardość wody: średnia. Piszę to powołując się na Malawi.org.pl.

O pozostałych parametrach wody mojego zbiornika się nie wypowiadam, bo ich nie znam (jeszcze). Ale jak na nowicjusza to chyba dobrze odrobiłem lekcję ;) Napiszcie jakie testy mam jeszcze zrobić to zastosuję się do tego ;)

Aha, temp. 25C, filtr wewnętrzny AquaEl Fan 3.

Wg mojej oceny przez długi czas akwarium było pozostawione samemu sobie i mogło to trwać bardzo długo.

Napiszcie proszę czy roślinkę da się odratować, czy też wywalić ją w cholerę. Dodam jeszcze, że pH i twardość była odczytana 3 dni po cotygodniowej podmiance wody.

[ Dodano: 2009-12-12, 02:31 ]
Jak określić NO3, potas, żelazo, DOC? Może mi ktoś polecić jakieś dobre i niedrogie testy? ;)

Jak wykonywać takie testy, tj. przed, czy bezpośrednio po podmianie wody? A może kilka dni po podmiance? Jak często powtarzać takie testy?

Z tego co widzę większość ziela do usunięcia - wszystkie z tego samego źródła. Ogołocę zbiornik praktycznie do zera z roślinek.

Dodam jeszcze, że akwarium jest świeże. Ma około 2 tygodni. Start to kranówa + Aqua Safe Tetry. Podmiany wody to raz na tydzień 20%. Kolejna podmianka w poniedziałek ;)
Pozdrawiam,
Artur
Obrazek

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2009-12-12, 09:05

Jak by nie było - włożyłeś zaglonione rośliny do świeżego akwarium? Fajnie :-)

Co do testów na początek, przy braku zapędów do super hodowli wystarczą dowolne, byle nie paskowe typu 5 w 1.

No i światło - masz akwarium180l, a wiec powinieneś mieć ok. 90W sumarycznej mocy lamp. Masz... 36W. To w żaden sposób nie da się nazwać oświetleniem wystarczającym - jeżeli nie zmienisz tego na właściwą wartość, plaga glona będzie regularnie powracać, bo takie światło nawet dla niewymagających anubiasów to za mało.

Sib
Forumowicz

Post autor: Sib » 2009-12-12, 12:09

maol pisze:No i światło - masz akwarium180l, a wiec powinieneś mieć ok. 90W sumarycznej mocy lamp. Masz... 36W. To w żaden sposób nie da się nazwać oświetleniem wystarczającym - jeżeli nie zmienisz tego na właściwą wartość, plaga glona będzie regularnie powracać, bo takie światło nawet dla niewymagających anubiasów to za mało.
To jakie oświetlenie zastosować? Czy taki system oświetlania jest właściwy: 8-12, 15-22?

Wg Malawi.org.pl:
Cryptocoryne - oświetlenie od niskiego do wysokiego,
Microsorum - oświetlenie od niskiego do wysokiego,
Anubias - oświetlenie od umiarkowanego.

Ryby - pielęgnice
Styl - Malawi

Wywalam wszystko, kupuję testy, sadzę tymczasowo moczarka i rogatka, stabilizuję zbiornik i zaczynam od nowa z Anubiasami
Pozdrawiam,
Artur
Obrazek

Awatar użytkownika
RAMZES
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Pawe³
Kontakt:

Post autor: RAMZES » 2009-12-12, 12:35

Sib pisze:To jakie oświetlenie zastosować? Czy taki system oświetlania jest właściwy: 8-12, 15-22?
wyeliminował bym cykl 8-12 gdyż niewiele daje rośliną z wydłużył o godzinę lun dwie ten drugi czyli 15-22
Sib pisze:Oświetlenie zbiornika 180 litrów (80x50x45) to TL-D 18W + F18W/174-T8.
to zdecydowanie za mało nawet dla niewymagających roślin minimum to 50-60 W jest to niezbędne minimum dla mało wymagających gatunków
Sib pisze:Ryby - pielęgnice
Styl - Malawi

Wywalam wszystko, kupuję testy, sadzę tymczasowo moczarka i rogatka, stabilizuję zbiornik i zaczynam od nowa z Anubiasami

moczarka i rogatek pomijając fakt że potrzebują lepszego doświetlenia zostaną w kilka dni zniszczone przez pielęgnice jak dla mnie takie postępowanie mija się ż sensem.

Sib
Forumowicz

Post autor: Sib » 2009-12-12, 13:10

RAMZES pisze:Sib napisał/a:
To jakie oświetlenie zastosować? Czy taki system oświetlania jest właściwy: 8-12, 15-22?

wyeliminował bym cykl 8-12 gdyż niewiele daje rośliną z wydłużył o godzinę lun dwie ten drugi czyli 15-22
Czyli jak będzie najlepiej? 13-22? Ja lubię popatrzeć w nocy na szkło? Co po 22?

Zakładając, że będzie to 50/60W? To co kupić? Jest tego tyle? Ciemna magia?
Np.:
1.Interpet "blue moon" swieci na niebiesko
2.Ocean sun 10.000 k
3.Tropical triplus
o co tu chodzi? Gdzie to kupić? Chyba nie nadążam ;)
No i te symbole?
RAMZES pisze:moczarka i rogatek pomijając fakt że potrzebują lepszego doświetlenia zostaną w kilka dni zniszczone przez pielęgnice jak dla mnie takie postępowanie mija się ż sensem.
Myślałem o tych roślinkach ponieważ mam zamiar wywalić wszystko ze zbiornika. I chciałem wrzucić coś co szybko rośnie, na okres przejściowy, tj. aż uzyskam właściwe parametry wody, a potem znów wrócić do anubiasów, kryptokoryny i microzorium. Ale chyba rzeczywiście moczarek i rogatek zostanie potraktowany przez moje pyski jako drugie śniadanie.
Stabilizować zbiornik bez roślin?

[ Dodano: 2009-12-12, 13:33 ]
Popełniłem sporo błędów na starcie. Poradźcie proszę jak wystartować jeszcze raz żeby "nie kręcić się w kółko". Od czego zacząć? Od oświetlenia, czy od testów wody? Jaki typ jarzeniówek zastosować? Większość malawistów w swoich zbiornikach nie ma roślin. Ja jednak chciałbym mieć u siebie Anubiasy, Kryptokorynę, Mikrosorium. Dwie lampy po np. 30 W, ale jaki typ żeby było "fajnie" dla oka? A co z oświetleniem nocnym? Zależy mi na takim oświetleniu, gdyż wieczorowa pora to dla mnie najlepszy czas żeby usiąść spokojnie przed akwarium ;)
Pozdrawiam,
Artur
Obrazek

ODPOWIEDZ