obsada do 180l LT

Nie wiesz jakie rybki wpuścić np. do 50l akwarium? W tym dziale możesz uzyskać porady jaka obsada była by najlepsza.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Pojemność akwarium: 63
Imię: Basia
Nazwisko: Waluś
Kontakt:

obsada do 180l LT

Post autor: Akwarybka » 2009-12-09, 22:37

Po wielu latach ,w małym akwa, otrzymałam od rodziców większe akwarium. Nie ma jednak kasy by zrobić z tego HT, a wiem że w akwa musi byc dużo roslin :) Wybór padł więc na LT. Po długim okresie czytania i planowania zaczęłam zastanawiać się, cóż tam ma wogule pływać... Ponieważ zbiornik jest raczej wysoki (55cm) jestem pewna że chce mieć parę skalarów. Myślałam by na początek wpuścić trzy, a potem jednego oddam gdy para się dobierze. Plan obsady wygląda mniej więcej tak:

- trzy skalary (docelowo dwa)
-stadko zwinników blahera (ile?)
-mniejsze stadko żałobniczek (ile?)
-może kilka pstrążenic marmurkowych?
-6 kirysków panda

Bardzo prosze o wszelkie porady, może macie jakieś inne pomysły? Napewo chciałabym mieć skalary i raczej zwinniki. :) Pozdrawiam

Awatar użytkownika
ankon91
Akwarysta
Pojemność akwarium: 54
Imię: Andrzej
Kontakt:

Re: obsada do 180l LT

Post autor: ankon91 » 2009-12-10, 15:53

Akwarybka pisze:trzy skalary (docelowo dwa)
No nie widze tego, akwarium mimo wysokości ma tylko 180 litrów, i co ważniejsze o ile dobrze pamiętam z poprzedniego Twojego tematu 80, albo 85 cm. Wydaje mi się to ciut za mało na skalary, zwłaszcza kiedy będą dorosłe.
No ale niech ktoś jeszcze coś powie na ten temat ;) Może się mylę.
[31,50] Green Paradise
Mrozy, mrozy...

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Pojemność akwarium: 63
Imię: Basia
Nazwisko: Waluś
Kontakt:

Post autor: Akwarybka » 2009-12-10, 21:01

ankon91 pisze:80, albo 85 cm
dokładnie 92cm

Awatar użytkownika
RAMZES
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Pawe³
Kontakt:

Post autor: RAMZES » 2009-12-11, 21:11

Akwarybka, proponuje na początek nawet 6 szt skalarów i później zostaw sobie 2 pary podczas tarła podzielą zbiornik na polowe miedzy siebie a przy pozostałej obsadzie i tak nie ma co liczyć na wychów młodych więc terytorializm będzie chwilowy max 6h do czasu zjeżenia ikry ;) poza tym kilka skalarów zawsze ładniej się prezentuje niż para (ale to tylko moje zdanie)

- trzy skalary (docelowo dwa) - jak pisałem ostatecznie dał bym 2 pary
-stadko zwinników blahera (ile?) ok. 15szt
-mniejsze stadko żałobniczek (ile?) - odradzam tetry mogą uszkadzać skalarą płetwy piersiowe
-może kilka pstrążenic marmurkowych? to ryba stadna min 6 szt i tyle bym proponował (piękna ryba tez o niej myślę)
-6 kirysków panda - mogą być

ODPOWIEDZ