https://centrum-ortodontyczne.pl/

Prośba o diagnozę

Wszystko na temat chorób ryb, zwierząt akwariowych.

Moderator: ModTeam

Baggy
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 112
Imię: Darek

Prośba o diagnozę

Post autor: Baggy » 2009-12-15, 01:24

Witam, proszę o pomoc w diagnozie i leczeniu rybek( o ile to możliwe).

Drugi dzień po starcie zasiedliłem 6 gupkami (2+4) jako startery, przez 10 dni dolewany był biostarter.
Na 16 dzień zakończył mi się cykl azotowy ( gupiki i narybek 1x miały się dobrze, No2=0ppm ) i wprowadziłem obsadę( 20 min dostosowanie temp. , 3 dolewki w ciagu 40 min, wyłowienie rybek i do akwarium, woda z torebki do ścieku) 15 neonów czerwonych, 5 otosek, 2 kosiarki ( wiem że rosną dużę ale miałem się z nimi rozstać jak trochę podrosną), 3 bojowniki wspaniałe (1+2), 2 szczupieńczyki pręgowane. Nie mam możliwości posiadania akwarium dodatkowego do kwarantanny ( brak miejsca). Jeden z neonów wykazywał zaburzenia w pływaniu i wkrótce padł. Wyłowiłem go i usunąłem. Założyłem że miał jakieś problemy z aklimatyzacją lub uszkodził się podczas transportu. Rybki kupiłem w małym sklepie od gościa z allegro króry ma kilka tys. sprzedaży i znikomą liczbę negatywych komentarzy i raczej nie z jego winny. Szczupieńczyki choć nieduże były bardzo agresywne zwłaszcza jeden z nich, po zjedzeniu narybku głupików zabrały się za polowanie na otoski choć myślę że zasada pyka tutaj nie działała bo połknąć to by otoska nie był w stanie. Na następny dzień rano wyłowiłem 3 martwe otoski.
Założyłem że duży stres: woda, nowe miejsce, podróż i szczupieńczyki spowodowały że mi padły. Przez następne 2 dni padło mi 8 neonów niekóre z podgryzionymi płetwami ale bez wyraźnych oznak jakieś choroby poza tym że sie izolowały. Pogryziony został dotkilwie też samczyk gupik.
Nie wytrzymałem i pozbyłem sie szczupieńczyków a na ich miejce wziąłem (1+2) pielęgniczki Kakadu i dokupiłem 3 otoski i 6 neonów. Między czasie samiec bojownik przestał jeść i poruszał sie dość wolno i większość czasu leżał na górnej pokrywie od filtra. W niedzielę rano znalazłem go martwego. Znalazłem też 2 martwe neony i 4 neony miały ślady choroby ( wyłupiaste oczy , izolacja, zmiany ubarwienie w okolicy brzucha ( jasniejsze i jakby bardzie przezroczyste, rybki nie były zbyt nadmuchane ale trochę tak, brak kropek, i innych oznak zewnętrznych, czasami trochę uszkodzone płetwy ( trochę wystrzępione) ale nie u każdej rybki.
Usunąłem chore rybki ( nic przyjemnego a coż robić ) podniosłem temperaturę do 30 st. więcej nie chce iść. ( poprzednio była 27 stopni cały czas od założenia zbiornika). Po kilku godzinach studiowania i forów i chorób nie za bardzo udało mi się ustalić choroby i przyczyny i zostałem namówiony w Kakadu na zastosowanie MCF po prawie półgodzinnej rozmowie z jednym specem z obsługi. Wykazywał chęć pomocy a nie zysku.
Zastosowałem MCF w ogólnym ( innego i tak nie mam) i zaciemniłem. Rano znalazłem martwego samca gupika ( i to tego nie pogryzionego).Nie wykazywał żadnych oznak choroby lub ich nie zauważyłem.Po południu dolałem MCF i zaciemniłem. Wieczorem padł następny gupik tym razem samica ( jej zdjęcia z agoni pomogłem eutanazją). Założylem tez drugi filtr prostą kasadę( nowy ) aby móc użyć WA i nie docinać gąbki w głownym filtrze). Filtr główny cały czas pracuję od startu raz w niedziele go trochę oczyściłem ( zgodnie z zasadami). Pomiary wody robię cały czas.
Napowietrznie też działa. Zaobserwowałem też w niedzielę lekki kożuch bakteryjny na powierzchni. W tej chwili 1 neon izoluje się i 1 otosek wygląda podejrzanie ( chyba chory). Karmienie JBL Grana. ( od jutra nie będę podawał bo zacząłem nim karmić od wprowadzenia obsady. Może coś z tą karmą jest nie tak. 2 razy podawałem mrożony pokarm ( ochotka i jakieś inne takie czerwone długie larwy). Przy ochotce popełniłem błąd bo podałem z mrożoną wodą ( to było na 2 dzień po wprowadzeniu obsady). Przy drugim nabyłem odpowienie sitko i przepłukałem pod kranem i dolałem wodę z akwarium do samego pokarmu.
Nie podmieniałem jeszcze wody ale mam zamiar jutro podmienić z 20-30%.
Dziękuje za sugestie co to może być i jak postępować. Pozdrawiam Baggy.
Dane akwarium linki do fotek z chorymi rybkami ( neonek to ten z niedzieli przed eutanazją a gupik to zdjęcia z dzisiaj) :

BaniaK na starcie

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a4d ... efbe0.html

Chore rybki:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5e7 ... ed3d1.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/28a ... 1d89e.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/177 ... 60053.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3af ... 2ba47.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ad6 ... f594b.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/1d2 ... f2981.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/d3b ... b9fc6.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/996 ... 39d1c.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/faa ... 79b6e.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/910 ... 005cb.html

Zbiornik 112l LT
- założony : 2009-11-23
- podłoże ziemno-żwirowe oddzielone siatką
- filtr wewnętrzny EHEIM 2010 (max 160l / 220l-500l)/ pomocniczy kaskada Atman HF-0300
- grzałka AQUAEL AQn 150
- oświetlenie: 20W Aqua-GLO(przód),20W Flora-GLO (tył)

FLora:
- Wąkrotka białogłowa albo hydrokotyle nerkolistne ( hydrocotyle leucocephala)
- Wątrobowiec Subwassertang paproć(Lomariopsis lineata, Prothallium von Lomariopsis (lineata))
- microsorium windelov
- anubias nana
- żabienica Blehera (echinodorus bleheri)
- żabienica mix (echinodorus mix xxl)
- żabienica "Grosse Bar" (echinodorus Grosse Bar)
- żabienica Jenisiej (echinodorus Jenisej)
- zwartka Wendtii wariacja niska (cryptocoryne Wendtii var. nana)
- zwartka Krauterii (crytocoryne Krauterii)
- kabomba Karolińska ( cabomba caroliniana)
- gwiazda wodna (pogostemon helferi)
- marsilea hirsuta (marsylia kolczasta)
- chyba rotala sp. 'green' ( w prawym dolnym rogu)
- chyba hemianthus callitrichoides
- Ludwigia repens 'Rubin' - Ludwigia płożąca 'Rubin'
- Nawódka "Dwarf" - HYGROPHYLa DWARF
- pistia

Obsada na dziś:
3 gupik (1+2)
6 neon czerwony
5 otosek
2 kosiarki
3 pielęgniczki kakadu (1+2)
2 bojowniki samiczki ( dokupię samca po wszystkim)

Testy:

24-11-2009 - 2 dzień

pH- 7.5
kH- 6
gH- 12
NO2-0
PO4-0,06

28-11-2009 - 5 dzień

pH- 7
kH- 5
gH- 12
NO2- 0,25 mg/l
PO4- 1,75 mg/l

30-11-2009 - 7 dzień

pH - 7
kH - 6
gH - 17
NO2 - 1 mg/l
NO3 - 5 mg/l
PO4 - 1,75 mg/l

1-12-2009 - 8 dzień wymiana 10l na deminelarkę

pH - 6,5
kH - 5
gH - 14
NO2 - 1 mg/l
NO3 - 5 mg/l
PO4 - 1,5 mg/l

3-12-2009 - 10 dzień

NO2 - 1 mg/l
NO3 - 10 mg/l

4-12-2009 - 11 dzień

pH - 6,5
kH - 5
gH - 12
NO2 - 2 mg/l
NO3 - 10 mg/l
PO4 - 2 mg/l

5-12-2009 - 12 dzień

pH - 6,5
kH - 5
gH - 12
NO2 - 1 mg/l
NO3 - 20 mg/l
PO4 - 2 mg/l

6-12-2009 - 13 dzień

pH - 6,5
kH - 5
gH - 14
NO2 - 1÷2 mg/l
NO3 - 20 mg/l
PO4 - 2 mg/l

8-12-2009 - 15 dzień

pH - 6,5
kH - 4
gH - 13
NO2 - 0,5 mg/l
NO3 - 5 mg/l
PO4 - 2 mg/l

9-12-2009 - 16 dzień

pH - 6,5
kH - 4
gH - 12
NO2 - 0 mg/l
NO3 - 0 mg/l
PO4 - 2 mg/l

12-12-2009 - 19 dzień
pH - 6,5
kH - 4
gH - 12
NO2 - 0 mg/l
NO3 - 0 mg/l

14-12-2009 - 21 dzień
pH - 6,5
kH - 4
gH - 12
NO2 - 0 mg/l
NO3 - 0 mg/l
PO4 - 2 mg/l

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Re: Prośba o diagnozę

Post autor: maol » 2009-12-15, 09:04

Choroba atakuje szybko, różne gatunki i podobnie - to zdecydowanie bakterioza. Proponuje dwa rozwiązania - radykalne, polegające na restarcie zbiornika z wyjałowieniem i chyba niestety z nową obsadą (zbiornik jest nowy, bez super aranżacji i lat włożonej pracy) oraz lekarskie - bactopur w kwarantannie, kilka dni kąpieli itp.

Pierwsze jest drastyczne, ale w takich wypadkach pewne, drugie - humanitarne, ale długotrwałe i nie zawsze uwieńczone powodzeniem.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Baggy
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 112
Imię: Darek

Post autor: Baggy » 2009-12-15, 19:27

Witam, i dziękuję za szybką odpowiedź. Zakupiłem bactopur co było nieco utrudnione bo jest wycofany z produkcji ale udało mi się dostać ( 500 ml - mniejszego nie było ) . Rybki chyba trochę lepiej tzn. neon jaby trochę ozdrowiał nie izoluje sie i pływa z grupą powrócił mu apetyt. Otosek jakoś się trzyma ale następny ma problemy więc tu trochę gorzej. Myślę że większośc rybek jest zainfekowana ale jakoś się trzymają i próbują walczyć z tą bakteriolozą. Mam parę pytań ( na pewno będę je leczył ) co teraz mam zrobić ( muszę to zrobić w ogólnym bo tylko mam 1 akwarium). Jako że w wodzie jest jeszcze MCF ( nie wiem w jakim stężeniu bo podawałem w niedzielę i wczoraj) czy :
Opcja A
-podmienić wodę
-dolać bactopur wg instrukcji ( nie wiem bo podobno lekarstw nie miesza się)
-powtórzyć za dwa dni
-czekać nie wiem ile?
-podmienić wodę
-zastosować WA w filtrze ( jak długo)
Opcja B
-nie podmienać wody i to co w opcji A
Opcja C
-podmienić wodę
-zastosować WA w filtrze ( jak długo)
-zastosować bactopur /wg instrukcji
-czekać ( ile)
-podmienić wodę
-zastosować WA w filtrze
Opcja D
-nie stosować na razie bactopuru i czekać na rozwój wypadków
w przypadku zgonów zastosować opcje A B lub C
Opcja E
inne - propozycja

Badać NO2 i NO3 cały czas i napowietrzać .
Dzięki jeszcze raz i czekam na odpowiedź .
Pozdrawiam Baggy.

EDIT: Sytuacja chyba opanowana ( od 4 dni żadnych padów). Chore rybki wracają do zdrowia. Wystarczył CMF ( 2 razy użyty) nie było potrzeby stosowania Bactopuru. Dziś zacznam pozbywanie sie pozostałości po CMF za pomocą WA. Dziwi mnie tylko jedna rzecz. Podobna CMF niszczy bakterie nitryfikacyjne co powinno spowodować pogorszenie NO2 i NO3 a ja u siebie tego nie zanotowałem. Chyba że spowodowane to było filtracja biologiczną roślin a mam ich całkiem sporo .
Pozdrawiam Baggy

marzenka666
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Marzena

Post autor: marzenka666 » 2009-12-30, 20:50

Witam serdecznie mam takie małe pytanko. Jedna z moich rybek, a dokładniej samica gupika zaczeła okazywać następujące dolegliwości: wyblaknięcie koloru, oddzielanie się od reszty rybek, a przede wszystkim jej oczy wyblakły i stworzył się jej na gałkach ocznych taki na wpół przezroczyysty bąbel. czy macie może jakies informacje co to jest za choroba i jak mogę leczyć moją gupiczkę?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270

Post autor: marthinez » 2009-12-30, 20:55

Witaj marzenka666.
Prosił bym Cię o przeczytanie tego i dostosowanie się do wytycznych tam zawartych: http://www.e-akwarystyka.pl/topics21/2180.htm
Będzie nam łatwiej postawić trafną diagnozę.

Póki co na własną rękę możesz poszukać tutaj: http://www.e-akwarystyka.pl/topics21/8726.htm
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

marzenka666
Nowicjusz

Post autor: marzenka666 » 2009-12-30, 21:05

dziękuję :) marthinez.

Jedna z moich rybek, a dokładniej samica gupika zaczeła okazywać następujące dolegliwości: wyblaknięcie koloru, oddzielanie się od reszty rybek, a przede wszystkim jej oczy wyblakły i stworzył się jej na gałkach ocznych taki na wpół przezroczyysty bąbel. czy macie może jakies informacje co to jest za choroba i jak mogę leczyć moją gupiczkę?

Więc moje akwarium ma 20 litrów

obsada: 1 glonojad, 16 gupików, 11 maleńkich gupików dwutygodniowych.

Temperatura stała 23 stopnie

PH aktualnie 7.0 ale skacze mi codziennie do nawet 6.0

Amoniak : walczę z nim cały czas ostatnio unormowany na 0 ale wczoraj nawet skoczył mi do 8.0 użyłam do tego preparatu firmy ammo lock firmy API

wszystkie pozostałe parametry w normie.

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
bercia289
Przyjaciel forum
Imię: Bernadetta
Nazwisko: Baranowicz
Kontakt:

Post autor: bercia289 » 2009-12-30, 21:16

Po pierwsze nie dziwię się że walczysz z amoniakiem, za małe akwa na tyle ryb. ryby pływają w własnej kupie:(

Po drugie podejrzewam pasożyty.

Czym karmisz ryby? Dawałaś coś nowego do akwa? karmisz mrożonkami, bądź żywym pokarmem?

Jaki masz sprzęt w akwa? i czy filtr chodxi 24/h?

Opisz zachowanie ryby, i jej odchody, czy są ciągnące białe nitkowate, czy zwykłe brązowawe?

marzenka666
Nowicjusz

Post autor: marzenka666 » 2009-12-30, 21:37

Dziękuję za odpowiedż.

Chciałam jeszcze zaznaczyć że musiałam 4 dni temu założyć akwarium na nowo, ze względu na zakwit wody z którym walczyłam bardzo długo i niestety poległam.
Do akwarium używam preparatów firmy Nutrafin : waste control, nutrafin cycle, i nite-out 2 z bakteriam.

Rybki karmię pokarmem TetraMin.

Filtr : firmy Fluval , kupiłam trochę większy nie na 20 litrów ale na 55.

Filtr chodzi 24/h raz na tydzień wypłukuję w miseczce z wodą z akwarium gąbkę z filtra.

Zmieniłam równierz oryginalną gąbkę dołączoną do filtra na Poly Pads i gąbki z węglem aktywnym.
Zachowanie ryby: Rybka się izoluje i często można ją spotkać leżącą brzuszkiem na dnie niechętnie pływa, wyblakła (mogę nawet powiedzieć że stała się taka troszkę przezroczysta), na jej gałkach ocznych które są zamglone, pod pewnym kątem da się zauważyć przezroczyste bąbelki ( mniej więcej rozmiarów oka ryby)

Z góry dziękuję za pomoc :)

Awatar użytkownika
bercia289
Przyjaciel forum
Kontakt:

Post autor: bercia289 » 2009-12-30, 22:02

radzę zmienić obsadę na krewetki bądź kupić akwa 60-70l na tyle gupików.

chora ryba straci oko lub umrze to na bank, wkład z węglem aktywnym zmień na biobale lub ceramikę.

nie używaj tyle chemii w akwa;/

Podnieś temperaturę nicienie powinny paść,

A jaka jest kupa, skrzela, i jak zachowują się inne ryby? ocierają się?

marzenka666
Nowicjusz

Post autor: marzenka666 » 2009-12-30, 22:16

Bercia te środki których używam to są bakterie...aby wspomóc filtr biologiczny w nowo ustabilizowanym akwarium.

Zauważyłąm właśnie że odchody jakie ma to taka cienka przezroczysta niteczka.... a także, zauważyłam że na jednym oczku ma czerwoną żyłkę.
Inne ryby zachowują się w porządku.
Skrzela wyglądają na trochę zaczerwienione.

Awatar użytkownika
bercia289
Przyjaciel forum
Kontakt:

Post autor: bercia289 » 2009-12-30, 22:19

Chodzi mi o to, ze wystarczy jeden środek:)

No to do sklepu po jakiś środek na nicienie i lej jak na opakowaniu piszą i zmień naprawdę obsadę lub akwa na większe.

Bo nawet jak rybka padnie to i tak robaki w akwa już są

marzenka666
Nowicjusz

Post autor: marzenka666 » 2009-12-30, 22:26

Czyli znaczy że jest prawdopodobieństwo że ta choroba może zaatakowac inne ryby?

na poczatku miałam trzy gupiki i glonojada, ale nie zdawałam sobie sprawy ze one tak szybko się rozmnażają :) Dlatego mam tyle rybek.

Nawet urodziła mi się mała rybka z taką kuleczką na brzuszku, teraz powoli rośnie ale niestety ma skrzywiony kręgosłup, ale sobie dobrze radzi :)
Chcę teraz podwyższyć temp. do 30 st. Zobaczymy co się da zrobić. Tak naprawdę nie wiem czy będą jutro sklepy otwarte, bo teraz jest cały czas pozamykane wszystko, dla nich to jest cały tydzień Holidayi wszystko generalnie pozamykane.

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2009-12-31, 09:11

Proponuję zacząć od zwiększenia akwarium do jakichś 60l. Wszystkie Twoje problemy wynikają z tego, że masz za mały zbiornik, a w nim fatalne warunki dla ryb, niezależnie jak się będziesz starać (co robisz w sumie dobrze). Zwiększ zbiornik, a 99% Twoich problemów, w tym tajemnicze choroby ryb znikną same. Co do tego gupika - koniecznie oddziel go od reszty obsady - do kwarantanny, która powinna mieć... no właśnie, ze 20l. I tam można spróbować go leczyć, choć moim zdaniem szanse są małe i raczej szedłbym tutaj w kierunku eutanazji.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

marzenka666
Nowicjusz

Post autor: marzenka666 » 2009-12-31, 23:54

chora rybka zaczeła zdrowieć bąbelek zszedł jej z jednego oka, ponadto teraz pływa aż miło popatrzeć :)

wczoraj zwiększyłam temperaturę do 30 st. i podałam 5 ml leku tetra contra spot.

Chyba jestem na dobrej drodze do wyleczenia.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
bercia289
Przyjaciel forum
Kontakt:

Post autor: bercia289 » 2010-01-01, 00:42

A jak wyleczysz zwiększ domek stworzonkom, bo inaczej z leczenia wyjdą nici.

Pamiętaj, ze pasożyty mogą z niej dopiero zacząć wyłazić;/

ODPOWIEDZ