Witam w Nowym Roku. Niestety znowu zatrzymałem się w martwym punkcie. Skompletowałem sprzęt:
-akwa 160l proste
-podłoże ziemia z biedronki + żwir 2-4 mm
-oświetlenie 2x30 865
-filtr AQUAEL TURBO 650 L
-ogrzewanie 2x75W
Problem stanowi obsada (ewentualnie prosiłbym o przeniesienie do stosownego działu) bowiem wszystkie plany i pomysły na nią mi padają albo z powodu nieodpowiednich warunków (z tego co wyczytałem ph w ustabilizowanym LT wypada tak na 7-7,5) albo braku możliwości koegzystencji poszczególnych gatunków.
Pierwotny plan zakładał dwa moje ulubione gatunki czyli prętniki i danio ale to podobno kiepski połączenie. Moje pytania zatem brzmią:
- 1 opcja same labirynty (czy raczej prętniki) ile może się znaleźć samców w takim akwa?
- 2 opcja harem prętnika + ??? (mała stadna rybka która da radę w takim ph)
- 3 opcja danio kyathit + ??? ( j.w. bytująca w strefie śrokowej-dolnej)
Będę wdzięczny za propozycje do którejkolwiek z opcji.
Akwa 160l - zakładanie=problem
Moderator: ModTeam
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Re: Akwa 160l - zakładanie=problem
Mi sie podoba opcja nr 2.
Harem prętnika + stadko Razbor espei, hengeli, merah lub klinowej.
Na dno piskorki.
Wychodzi fajna, pasująca do siebie Azja.
Harem prętnika + stadko Razbor espei, hengeli, merah lub klinowej.
Na dno piskorki.
Wychodzi fajna, pasująca do siebie Azja.
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Dawid
Hmm... Ogólnie opcja 2 do mnie też najbardziej przemawia z tym że dwa ale...
- nad razborami się zastanawiałem ale jak czytam to ph do 7 max a tu może wypaść wyżej i nie wiem czy dadzą radę...
- piskorki - może wstyd się przyznać ale nie miałem nigdy styczności i w sumie to nic o nich nie wiem może tak bardziej po łacinie konkretny gatunek to się dokształcę
- nad razborami się zastanawiałem ale jak czytam to ph do 7 max a tu może wypaść wyżej i nie wiem czy dadzą radę...
- piskorki - może wstyd się przyznać ale nie miałem nigdy styczności i w sumie to nic o nich nie wiem może tak bardziej po łacinie konkretny gatunek to się dokształcę
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Dadzą radę.harrydk pisze:- nad razborami się zastanawiałem ale jak czytam to ph do 7 max a tu może wypaść wyżej i nie wiem czy dadzą radę...
Te dane mówiące, że woda max 7pH, traktuj z przymrużeniem oka.
Przykładowe info: http://www.akwa.aip.pl/piskorek.htmlharrydk pisze:- piskorki - może wstyd się przyznać ale nie miałem nigdy styczności i w sumie to nic o nich nie wiem może tak bardziej po łacinie konkretny gatunek to się dokształcę