To mój pierwszy post na tym forum więc na wstępie się przywitam.
Otóż stałem się szczęśliwym posiadaczem akwarium 45l (profilowane 60x30x30).
oświetlenie 1x15W
filtr Aqua Fan 1 Plus
grzałka 75W
Kiedyś, jakieś 20lat temu miałem akwarium zrobione przez naszego zaprzyjaźnionego stolarza, sprawowało się wyśmienicie, z tego co pamiętam miałem tam jakieś mieczyki, kiryski, glonojada i kilka brzanek. Jak "wyrosłem" ryby oddaliśmy znajomemu itd.
Teraz historia się powtarza, z tym że teraz akwarium kupiłem z myślą o szerszym zainteresowaniu się tematem.
Przeglądałem fora, czytałem, próbowałem sobie przypomnieć jak to kiedyś było.
Ale do rzeczy, zaciekawiły mnie czarne wody, woda zaciemniona Torumin-em, dodana jedna saszetka liści ketapang, podłoże z drobnych kamyczków rzecznych i jak na razie dwa średniej wielkości korzenie mangrowca. Akwarium "dojrzewało 2 tyg.
A pływają w nim:
11 x neon innesa
3 x platka (2+1)(wiem, że być może nie pasują do reszty ale dostałem w prezencie i jakoś dają radę, efekt super-czerwieni jest świetny)
2 x kirysek spiżowy (parka)
1 x kirysek melini
1 x zbrojnik niebieski
Zmiany jakie chcę wprowadzić, to przede wszystkim wymianę filtra na kaskadę i tu rodzi się pytanie, AQUAEL FZN 2 czy HAGEN AQUA CLEAR MINI,
drugie to, że chciałbym dorzucić jeszcze około dziesięć neonków i 2-3 kiryski melini, czy aby nie będzie "za ciasno"?
A trzecie, na korzeniach zapodać mech jawajski i parę kępek gałęzatki.
Co myślicie?
Obsada 45l
Moderator: ModTeam
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Re: Obsada 45l
Witamy serdecznie!
Pozdrawiam
Osobiście polecam Hagena. Ponoć cichszy i łatwiejszy dostęp do mediów.enkoder pisze:Zmiany jakie chcę wprowadzić, toprzede wszystkim wymianę filtra na kaskadę i tu rodzi się pytanie, AQUAEL FZN 2 czy HAGEN AQUA CLEAR MINI,
enkoder pisze:11 x neon innesa
3 x platka (2+1)(wiem, że być może nie pasują do reszty ale dostałem w prezencie i jakoś dają radę, efekt super-czerwieni jest świetny)
1 x kirysek melini
1 x zbrojnik niebieski
Niestety jest to niemożliwe. Mało tego masz niestety przerybienie, i trochę źle dobraną odsadę. Zbrojnik niebieski potrzebuje dużego zbiornika (min. 100l), radzę więc go sprzedać, lub w miarę możliwości zaopatrzyć się w większe akwarium. Druga rzecz; kirystki to zwierzęta stadne, więc dokupienie kilku będzie dobrym rozwiązaniem. Radzę jednak ograniczyć sie do jednego gatunku. Ponadto oba gatunki (pstry i pręgooki) dorastają do 6 cm długości, więc są jednak troszeczkę za duże do 45l. Radzę poszukać mniejszych gatunków, jak naprzykład kirysek malutki. Stadko 6 sztuk byłoby bardzo dobrym rozwiązaniem.enkoder pisze:chciałbym dorzucić jeszcze około dziesięć neonków i 2-3 kiryski melini, czy aby nie będzie "za ciasno"?
Jak najbardziej ;) Jeszcze taka jedna rada; zamiast torumina możesz użyć wkładów torfowych i szyszek olchy.enkoder pisze:A trzecie, na korzeniach zapodać mech jawajski i parę kępek gałęzatki.
Pozdrawiam

- tomasino74
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Tomek
- Kontakt:
Nie wierzę Ci że czytałeś i przegladałeś po przeczytaniu tego :enkoder pisze:Przeglądałem fora, czytałem, próbowałem sobie przypomnieć jak to kiedyś było.
Otóż będzie za ciasno i to zdecydowanie, a nawet już jest za ciasno. Może Ci się wydawać że nie, gdyż rybki jeszcze małe pewnie.enkoder pisze:A pływają w nim:
11 x neon innesa
1 x kirysek melini
1 x zbrojnik niebieski
Ostatnio zmieniony 2010-01-04, 22:29 przez tomasino74, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam. Tomek
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 45
- Imię: Pawe³
Glonojad rozumiem, ale co z resztą, melini-ego też oddać?Akwarybka pisze:Niestety jest to niemożliwe. Mało tego masz niestety przerybienie, i trochę źle dobraną odsadę. Zbrojnik niebieski potrzebuje dużego zbiornika (min. 100l), radzę więc go sprzedać, lub w miarę możliwości zaopatrzyć się w większe akwarium. Druga rzecz; kirystki to zwierzęta stadne, więc dokupienie kilku będzie dobrym rozwiązaniem. Radzę jednak ograniczyć sie do jednego gatunku. Ponadto oba gatunki (pstry i pręgooki) dorastają do 6 cm długości, więc są jednak troszeczkę za duże do 45l. Radzę poszukać mniejszych gatunków, jak naprzykład kirysek malutki. Stadko 6 sztuk byłoby bardzo dobrym rozwiązaniem.
Spiżowe chyba zostaną, to tylko dwa, dokupić do nich stadko malutkich? No i co z neonkami, może być dodatkowe 10?
Przy okazji, zmieniłem dzisiaj filtr na FZN-2 - bajka, od razu więcej miejsca się zrobiło, do Hagena miałem za daleko ;)
No i platka będzie się kocić niedługo

edit: pisaliśmy chyba w tym samym czasie, nie zauważyłem Twojego postu tomasino74
Pozostaje mi tylko zmienić akwarium, bo szkoda ryby ot tak oddawać. :kwasny:
- bercia289
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Bernadetta
- Nazwisko: Baranowicz
- Kontakt:
Dokładnie na taką obsadę około 80l.
"glonojad" potrzebuje min 150l
a stadko kirysków(melini) koło 60l, bo kiryski to stadne stworzonka.
Nie ma czegos takiego "to tylko dwa" jak to ryba stadna i źle sie czuje bez towarzyszy a dwa to żadne stado;/ Musisz dokupić im towarzyszy tego samego gatunku, lub je oddać
Ja mam 18 neonów i nic ięcej w 54l a Ty chcesz 22 do 45l z taka obsada?
Jak kupisz wieksze akwa to możesz powiekszyć stado neonów.
"glonojad" potrzebuje min 150l
a stadko kirysków(melini) koło 60l, bo kiryski to stadne stworzonka.
Nie ma czegos takiego "to tylko dwa" jak to ryba stadna i źle sie czuje bez towarzyszy a dwa to żadne stado;/ Musisz dokupić im towarzyszy tego samego gatunku, lub je oddać
Ja mam 18 neonów i nic ięcej w 54l a Ty chcesz 22 do 45l z taka obsada?
Jak kupisz wieksze akwa to możesz powiekszyć stado neonów.
Nie każdy kto posiada akwarium jest akwarysta.
./redir/https://www.facebook.com/SklepZoologicz ... ts&fref=ts
NIE MĘCZ RYB W KULI!!!
./redir/http://allegro.pl/Shop.php/Show?id=9626199
./redir/https://www.facebook.com/SklepZoologicz ... ts&fref=ts
NIE MĘCZ RYB W KULI!!!
./redir/http://allegro.pl/Shop.php/Show?id=9626199