Szybka pomoc

Wszystko na temat chorób ryb, zwierząt akwariowych.

Moderator: ModTeam

xmajew
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Micha³
Kontakt:

Szybka pomoc

Post autor: xmajew » 2010-01-12, 20:08

Witam
Mam ogromny problem, mianowicie w moim akwarium przebywało 6 brzanek sumatrzańskich, 6 mieczyków i 2 glonojady, akwarium jest około 40 litrowe. Jakiś tydzień temu może troche więcej zauważyłem że na mieczykach zaczęły pojaiać się dziwne białe plamy przy czym ryby a szczególnie mieczyki zaczęły się dziwnie zachowywać, to znaczy zaczęły jakby "ocierać" się o rośliny, aż jeden mieczyk mi zdechł. Po tym zdarzeniu szybko pojechałem do sklepu akwarystycznego i kupiłem: ZIELEŃ Preparat do zwalcznia ichtioftiriozy (ospy rybnej) w akwariach firmy Zoolek. Zacząlem kuracje i podniosłem temperature do 30 stopni ale umarło mi jeszcze 2 mieczyki i 1 glonojad, ale pomyślałem że te ryby były tak schorowane że umarły na tą nieszczesną ospę. Ale teraz jest cos dalej nie chalo bo mieczyk kolejny zdechł mi wczoraj, a dzisiaj kolejny glonojad i zauważyłem że na jednym z mieczyków wyszło jeszcze więcej kropek. Czy da się coś z tym zrobić, proszę o pomoc i z góry dziekuję.
Majewski Michał

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Pojemność akwarium: 63
Imię: Basia
Nazwisko: Waluś
Kontakt:

Re: Szybka pomoc

Post autor: Akwarybka » 2010-01-12, 20:19

Ospa ma doskonałe warunki do rozwoju, ponieważ masz bardzo duże przerybienie. Potrzebujesz też zbiornika kwarantannowego do leczenia (10l z grzałką i napowietrzaczem). Temperatura też trochę za duża na kurację; 28 starczy spokojnie.
Po kuracji koniecznie zmień obsadę, inaczej problem będzie powracał. (Załóż nowy temat w dziale obsada)

xmajew
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: xmajew » 2010-01-12, 20:22

Ej to co mam porostu spuścić je w kiblu? Bo jest przerybienie?
A co z akwariu? mam poprostu wode wymienić poradźcie mi coś.

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Kontakt:

Post autor: Akwarybka » 2010-01-12, 20:33

xmajew pisze:Ej to co mam porostu spuścić je w kiblu? Bo jest przerybienie?
Pod żadnym pozorem! :przestraszony: Żadnych praktyk tego typu. Najważniejsze to je wyleczyć. Potem sprzedać, lub wymienić.

[ Dodano: 2010-01-12, 19:35 ]
W akwarium podmieniaj 20-30% co tydzień i nie dodawaj tam żadnych leków

xmajew
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: xmajew » 2010-01-12, 20:36

Ale to powiedz mi jak je skutecznie wyleczyć, co zrobić z akwa i jak przeprowadzić kwarantannę i jak długo a jakbyś miał jakiś pomysł w co je wpakowac na czas kwarantanny to bylbym wdzieczny

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Kontakt:

Post autor: Akwarybka » 2010-01-12, 20:54

Potrzebujesz niedużego akwarium (10l) z grzałeczką i malutkim napowietrzaczem. Wlewasz tam odstaną lub uzdatnioną wodę z kranu (by była beż chloru. Nagrzewasz grzałeczką na 28*C i wlewach odpowiednią (podana na opakowaniu) dawkę leku. Następnie delikatnie za pomocą siatki wpuszczasz zarażone rybki. Informacje o kuracji również powinny być na opakowaniu. w normalnym akwa na razie podmieniaj wodę i szybko poszukaj nowego domku dla reszty ryb.

ODPOWIEDZ