jak często karmicie ryby?
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 60
jak często karmicie ryby?
tak jak w temacie mam do Was pytanie - jak czesto karmicie swoje rybki bo mi się wydaje ze moje ryby karmie odpowiednio a one się zachowują jakby cały czas były głodne-jak im nasypie płatków to za pół minuty ich nie ma, a jak już widzą ze odsłaniam pokrywe z akwa to wszystkie pływają przy powierzchni bo myślą że jedzonko idzie 

- kasia2005
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kasia ;-)
- Kontakt:
Re: jak często karmicie ryby?
niektóre gatunki tak mają tymczasem zdrowe ryby wytrzymaja kilka dni bez pokarmuolenka pisze:tak jak w temacie mam do Was pytanie - jak czesto karmicie swoje rybki bo mi się wydaje ze moje ryby karmie odpowiednio a one się zachowują jakby cały czas były głodne-jak im nasypie płatków to za pół minuty ich nie ma, a jak już widzą ze odsłaniam pokrywe z akwa to wszystkie pływają przy powierzchni bo myślą że jedzonko idzie
rybki karmi się kilka razy dziennie: 3-4 razy w porcjach zjadanych w ciągu kilku minut w zupełności wystarczy
Pierwsze przykazanie akwarysty: Nie będziesz nigdy wierzył sprzedawcy z zoologa
Drugie przykazanie: Sprzedawca w zoologu dopiero zaczyna mówić prawdę,
jak skuma, ze sie znasz!
pozdrawiam
Drugie przykazanie: Sprzedawca w zoologu dopiero zaczyna mówić prawdę,
jak skuma, ze sie znasz!
pozdrawiam
-
- Stały bywalec
- Imię: Pawe³
Dodam tylko że naturalnie za leży to od wielkości i od tego ile jest ryb pokarm kupujesz oddzielny dla ryb dennych a inny dla ryb pływających przy powierzchni możesz też co jakiś czas możesz dać pokarm żywy. ;-)
-
- Nowicjusz
wiem, wiem ale poprostu te moje są jakieś nie najedzone wciąż 

- kreska
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 200
- Kontakt:
Staram sie ograniczać karmienie do 1 - 2 dziennie . Chociaż są głodne cały czas, to przecież wszędzie ostrzegają przed przekarmianiem... I staram się wykonywać polecenia specjalistów :mrgreen:
[ja przepraszam państwa najmocniej za zgrzytanie zębami]
złotym rybkom na przykład można spokojnie zrobic 2 tygodniową głodówkę, bez uszczerbku dla ich zdrowia... najlepiej je karmić- 2-3 razy dziennnie( pokarm urozmaicony), do tego co tydzień robic 1-2 głodówki...
ogólnie rybki nigdy nie sa najedzone, przepraszam za wyrażenie, rybki żrą dopóki nie zdechną z przejedzenia i innych wtornych chorób z tym związanych... trzeba uważać i nie dać się skusić, ja wiem, że rybki na Twój widok zachowują się tak jakby Cię rok nie widziały, wtedy możesz zrobic jedną pożyteczną rzecz- dorzuć im jeden dzien głodówki, albo dwa... ogólnie dwie zasady:
-nie ważna jest ilość tylko jakość
-to rybka ma szukać pokarmu, a nie pokarm rybki
bezpośrednio bardzo grozna choroba z tytułu przekarmienia to otłuszczenie narządów( rzecz nie widoczna, skraca życie rybki)... rybka ma byc aktywna, musi się poruszać, głód stymuluje ta aktywność, lepsza przemiane materii...
ogólnie rybki nigdy nie sa najedzone, przepraszam za wyrażenie, rybki żrą dopóki nie zdechną z przejedzenia i innych wtornych chorób z tym związanych... trzeba uważać i nie dać się skusić, ja wiem, że rybki na Twój widok zachowują się tak jakby Cię rok nie widziały, wtedy możesz zrobic jedną pożyteczną rzecz- dorzuć im jeden dzien głodówki, albo dwa... ogólnie dwie zasady:
-nie ważna jest ilość tylko jakość
-to rybka ma szukać pokarmu, a nie pokarm rybki
bezpośrednio bardzo grozna choroba z tytułu przekarmienia to otłuszczenie narządów( rzecz nie widoczna, skraca życie rybki)... rybka ma byc aktywna, musi się poruszać, głód stymuluje ta aktywność, lepsza przemiane materii...
- PaVeloo
- Stały bywalec
- Kontakt:
Wiecie co? Ja karmię 1 raz dziennie rano granulkami i jest wszystko okej. :-)
60 L
11xNeon Innesa
9xZwinnik Jarzeniec
5x Brzanka Sumatrzańska
4xDanio Pręgowane
www.paveloo.e-akwarystyka.pl
[you], miłego przeglądania forum.
Jeżeli pomogłem, kliknij "pomógł".
11xNeon Innesa
9xZwinnik Jarzeniec
5x Brzanka Sumatrzańska
4xDanio Pręgowane
www.paveloo.e-akwarystyka.pl
[you], miłego przeglądania forum.
Jeżeli pomogłem, kliknij "pomógł".
- pavelek
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Kontakt:
ja 3 razy dziennie mam zmieszane w kubku po ichtio-vicie :suszona rozwielitka,suszona dafnia i ovo-vit.
Ostatnio kupilam moim podopiecznym takie male, żywe robaczki, tylko nie pamiętam, jak się nazywaly. Wodnice?
W każdym razie, zmiana została entuzjastycznie przyjęta przez wszystkich mieszkańców akwariów. Skalary i brzanki jadly, nawet neony walczyły dzielnie (bo robaczęta nieco za duże na ich małe pyszczki) i był tylko jeden problem- samice prętnika nie chciały ruszyć ich za nic. Ktoś wie, dlaczego?
Co do karmienia, karmię 2-3 razy dziennie, ale w niewielkich ilościach, często zmieniam pokarm.
W każdym razie, zmiana została entuzjastycznie przyjęta przez wszystkich mieszkańców akwariów. Skalary i brzanki jadly, nawet neony walczyły dzielnie (bo robaczęta nieco za duże na ich małe pyszczki) i był tylko jeden problem- samice prętnika nie chciały ruszyć ich za nic. Ktoś wie, dlaczego?
Co do karmienia, karmię 2-3 razy dziennie, ale w niewielkich ilościach, często zmieniam pokarm.
./redir/http://r1.bloodwars.pl/r.php?r=34641 <-- polecam gorąco:)
- martyna
- Forumowicz
- Kontakt:
Najprawdopodobniej były to wodzienie, a prętnikom mogło nie smakować, są ryby wybredne i niewybredne ;-) .
Pozdrawiam,
Martyna
Martyna
-
- Forumowicz
- Kontakt:
Może chodziło o wodzynia?
Co do karmienia daje 3-4 razy dziennie małymi porcjami.
Co do karmienia daje 3-4 razy dziennie małymi porcjami.
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 150
- Imię: Zuzia
Ja karmię larwą ochotki 1 raz dziennie,lub 3 razy dziennie płatkami
Zuzia,26,lat,Gdańsk i ryby 

- D4ni3l
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Daniel
- Kontakt:
Swoje paletki karmie od 3 do 5 razy dziennie
miesem i suchym 

Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.
-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 200
skalary i brzanik? przecież z płetw tych skalarów nic nie zostanie :lol:JS pisze:Skalary i brzanki jadly, nawet neony walczyły dzielnie
a wracając do tematu to 2-3 razy dziennie gdy są młode ryby można 4 razy
ryby mogą sobie poradzić nawet tydzień bez jedzenia :-D
I like paletki & gupiki :-D :-D :-D