Gurami
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: 123
Gurami
W swoim akwarium posiadam aktualnie 2 samice Gurami Marmurkowego i jednego samca. Czy taki układ jest korzystny? Zauważyłem, że samiec pływa za samiczkami i próbuje podgryzać im płetwy. Nie wiem czy to "zaloty", bo on jest jeszcze mały. Zresztą na początku po wpuszczeniu tylko 2 samiczek zachowywały się podobnie. Potem zaczepki ustały.
- pavelek
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Re: Gurami
Układ dobry , powiedz jeszcze jakie masz akwa 

-
- Nowicjusz
Na razie małe, 20l ale za jakiś miesiąc uruchomię 70l. Potrzebuje dużo żwirku o granulacji 2 lub 2,5 mm max do 6mm. Nie wiem skąd można taki wziąć jeśli nie chce się kupować.
- kbtor
- Moderator
- Imię: Krzysiek
forumiak, 20 litrów to na krewetki. 70 litrów na małe, stadne rybki. 200 litrów na gurami.
W tak małych zbiornikach z czasem się pozabijają z braku miejsca.forumiak pisze:Zauważyłem, że samiec pływa za samiczkami i próbuje podgryzać im płetwy. Nie wiem czy to "zaloty", bo on jest jeszcze mały. Zresztą na początku po wpuszczeniu tylko 2 samiczek zachowywały się podobnie. Potem zaczepki ustały.
-
- Nowicjusz
:/ Niestety nie stać mnie na razie na większe. Kilka lat temu również zajmowałem się akwarystyką, wtedy kupiłem zbiorniczek 180l. Niestety różne problemy skłoniły mnie do wyjazdu za granicę, więc musiałem pozbyć się wszystkiego co żywe i pozbyłem się też akwarium. Myślicie, że w 70 będzie im ciasno?
- kbtor
- Moderator
- Imię: Krzysiek
Owszem, będzie im bardzo ciasno. To duże i ruchliwe ryby, lubią się poganiać i czasami ostro się biją i wówczas muszą mieć miejsce na odpłynięcie i na spokojny odpoczynek.
Możesz je wymienić na prętniki lub bojowniki i jeszcze coś dołożyć do obsady.
Gurami spokojnie rośnie do 12 cm. Pomyśl, jak takie duże ryby będą się ganiały w 70 litrowym zbiorniku? A gurami rośnie nawet w małym baniaku i to całkiem szybko. Problem w tym, że później już ma problem ze swobodnym pływaniem po zbiorniku. A co tu mówić o 3 w czasie tarła :zdziwko:
Możesz je wymienić na prętniki lub bojowniki i jeszcze coś dołożyć do obsady.
Gurami spokojnie rośnie do 12 cm. Pomyśl, jak takie duże ryby będą się ganiały w 70 litrowym zbiorniku? A gurami rośnie nawet w małym baniaku i to całkiem szybko. Problem w tym, że później już ma problem ze swobodnym pływaniem po zbiorniku. A co tu mówić o 3 w czasie tarła :zdziwko:
-
- Nowicjusz
To tarło też odbywają w haremie? Czytałem, że gotową parkę przenosi się do tarliskowego, obniża poziom wody, podnosi temp i dobrze napowietrza bo narybek nie ma wykształconego aparatu pozwalającego na oddychanie tlenem z powietrza atmosferycznego.
A teraz w tym 20l faktycznie jest im ciasno :/ Musze się szybko zająć przygotowaniem większego naczynia.
A teraz w tym 20l faktycznie jest im ciasno :/ Musze się szybko zająć przygotowaniem większego naczynia.
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 2
- Imię: Kacper
Jeden samiec jest w stanie wytrzeć kilka samic na raz.
-
- Nowicjusz
A kiedy samiec staje się zdolny do rozrodu? W jakim wieku, jaką musi mieć wielkość? Nie chciałbym żeby był za młody. Czy sam o tym zdecyduje i zacznie budować gniazdo w zbiorniku ogólnym?
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 2
- Imię: Kacper
Składa się na to wiele czynników, karmienie, obsada, wielkość zbiornika itp. Jak będzie dorosły to sam zacznie budować gniazdo.