Powrot po 3 miesiacach

Moderator: ModTeam

Snowflake
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 112
Imię: Kuba
Kontakt:

Powrot po 3 miesiacach

Post autor: Snowflake » 2010-01-24, 16:57

Witam

Zrobilem sobie przerwe okolo 2 miesiace i nzowu chce wrocic do roslinnej akwarystyki

Co mam :

Akwarium 112 l brutto ,caly zestaw Co2, pokrywe z oswietleniem 4 x 18 W T8 dwie swieca rozowym swiatlem i sa ustawione na srodek a dwie bialym i sa po bokach, mam sole kno3, k2so4, kh2po4, i mikro i jeszcze mg.... nie pamietam dokladnie chce porobic nawozy zeby mialy stezenie gdzies po 0,5 ppm bedzie ok ? ze sprzetu to mam jeszcze litr jbl 250 i tu mam pytanie wymieniac ceramike w nim ? bo gabki wszystko poczyszcze ale nie wiem czy ceramike nowa kupic ?

Mam juz 3 wory po 5,4 kg kazdy aqua substrate 2 brazowego bo mi sie podoba

Roslinki jakie planuje to dwie ogromniaste kepy jedna rotali indic'y a druga heterantera miedzy nimi stworzyc przejscie z blyxi japonic'y taki narazie plan zobaczymy jeszcze.

Z testow to mam juz na po4, no3 i test na co2 tylko tu slyszalem ze dobra jest do niego woda 4dkh ? czy przekrecilem ? i gdzie ja moge dostac .

Z pytan to mam takie akwarium brutto ma 112 litrow czyli w rzeczywistosci wody bedzie miej wczesniej mialem problemy z glonami i zastanawiam sie czy nie mam czasem za duzo swiatla wychodzi ze na litr jest 0,72 przy zalozeniu na 100 litrow wody ale wody wydaje m isie ze bedzie mnij niz setka wiec moze bys kolo 0,8 na litr ....

Sam start planuje taki : wymyc kwaskiem cytrynowym doklandie akwa i wsio na dno dac troszke wegla aktywowanego i pokropic to bakteriami ? czy bakterie wkropic do filtra ? no i nasypac aquasubstrate zasadzic roslinki . Na poczatek 5 h swiecenia wystarczy ? planuje tez zeby co2 zaczelo przed zapalaniem swiatal chodzic i w momencie zapalenia sie swiatla zeby byl odpowiendi poziom co2 ....

czy podawac na poczatku jakies mikro badz makro ? co z k2so4 ? ile go podawac ? najbardzije to nie moga pojac dawkowania nawozow ile ppm podawac jakie parametry powinny byc ? ile powinnoo PO4 wynosic a ile No3 ? Co2 na jakim poziomie jest odpowiednie ?
:D 4 x 18 W + Co2 :D

Thierry Henry
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 160
Imię: dawid
Kontakt:

Re: Powrot po 3 miesiacach

Post autor: Thierry Henry » 2010-01-25, 16:24

Na początku zapytam czy Aqua Substrate jest nowe?
Snowflake pisze:test na co2 tylko tu slyszalem ze dobra jest do niego woda 4dkh ? czy przekrecilem ? i gdzie ja moge dostac .
Nie przekręciłeś. Nie dostaniesz jej musisz ją sporządzić.
1000ml wody destylowanej lub wody z RO,
Do tego dosypać 1.20 grama NaHCO3 i oczywiście wymieszać.

Następnie odmierzyć 450ml wody RO i dolać do niej 50ml roztworu który wyżej spożądziliśmy.
Snowflake pisze:Z pytan to mam takie akwarium brutto ma 112 litrow czyli w rzeczywistosci wody bedzie miej wczesniej mialem problemy z glonami i zastanawiam sie czy nie mam czasem za duzo swiatla wychodzi ze na litr jest 0,72 przy zalozeniu na 100 litrow wody ale wody wydaje m isie ze bedzie mnij niz setka wiec moze bys kolo 0,8 na litr ....
Powiem po raz kolejny w/l jest ogólnie przyjętym pomiarem. 4x18W będzie dobrym oświetleniem.
Snowflake pisze:Sam start planuje taki : wymyc kwaskiem cytrynowym doklandie akwa i wsio na dno dac troszke wegla aktywowanego i pokropic to bakteriami ? czy bakterie wkropic do filtra ?
W podłożu jak i filtrze pokrop.
Snowflake pisze:planuje tez zeby co2 zaczelo przed zapalaniem swiatal chodzic i w momencie zapalenia sie swiatla zeby byl odpowiendi poziom co2 ....
Oczywiste, że co2 przed włączonym oświetleniem.
Snowflake pisze:Na poczatek 5 h swiecenia wystarczy ?
Spokojnie wystarczy.
czy podawac na poczatku jakies mikro badz makro ? co z k2so4 ? ile go podawac ? najbardzije to nie moga pojac dawkowania nawozow ile ppm podawac jakie parametry powinny byc ? ile powinnoo PO4 wynosic a ile No3 ? Co2 na jakim poziomie jest odpowiednie ?
Nie podawaj nic do póki nie zauważysz niedoborów.
Tygodniowa dawka Po4 nie powinna wynosić więcej jak 3ppm, a azotu 20ppm. Wszystko zależy od danego akwarium.
Snowflake pisze:Co2 na jakim poziomie jest odpowiednie ?
Teoretycznie im większe tym lepsze lecz ze względu na zwierzęta w akwarium powinno być +/- 25ppm.
I Still Haven't Found What I'm Looking For

Snowflake
Stały bywalec
Pojemność akwarium: 112
Imię: Kuba
Kontakt:

Re: Powrot po 3 miesiacach

Post autor: Snowflake » 2010-01-25, 18:36

heh z ta woda musialem przkrecic bawic sie w to 4dkh czy nie ?
:D 4 x 18 W + Co2 :D

ODPOWIEDZ