Czy to ospa

Wszystko na temat chorób ryb, zwierząt akwariowych.

Moderator: ModTeam

KaKa
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Kontakt:

Re: Czy to ospa

Post autor: KaKa » 2007-05-14, 15:37

Kurcze..jestem zdesperowana.. Wiem, że było już pełno tematów, ale jeszcze tylk raz..
Czy jeśli będę stosowała Ichtiosan i będę miałą temp. w akwarium 28-29*C, to czy ryby wyzdrowieją?

Walczę z ospą już 3 dzień inarazie wszystkie się trzymają ;]
Młodzież ;) 9 malutkich gupików.;*

Awatar użytkownika
Piwosz
Rekin forum
Pojemność akwarium: 216
Imię: Konrad
Kontakt:

Post autor: Piwosz » 2007-05-14, 21:02

Z ospą możesz walczyć tygodniami. Ichtiosan sam stosowałem i taką temperature i ryby wyleczyłem w ok. 2 tyg.

Awatar użytkownika
D4ni3l
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 240
Imię: Daniel
Kontakt:

Post autor: D4ni3l » 2007-05-14, 21:30

Gdy ja stosowalem Ichtiosan to dawalem o 50% wiecej niz na ulotce bylo napisane;)
Wyleczylem po 2 tygodniach. Trzeba dolewac regularnie tylko leku do zbiornika.
Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.

Awatar użytkownika
kasia2005
Akwarysta
Imię: Kasia ;-)
Kontakt:

Post autor: kasia2005 » 2007-05-15, 10:23

D4ni3l pisze:Gdy ja stosowalem Ichtiosan to dawalem o 50% wiecej niz na ulotce bylo napisane;)
dośc ryzykowne jeśli trzymasz w zbiorniku zbrojniki one nie lubią tego środka a w większych dawkach je uśmierca
Pierwsze przykazanie akwarysty: Nie będziesz nigdy wierzył sprzedawcy z zoologa
Drugie przykazanie: Sprzedawca w zoologu dopiero zaczyna mówić prawdę,
jak skuma, ze sie znasz!
pozdrawiam

Marqo
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 200

Post autor: Marqo » 2007-05-15, 16:19

ja stosuje lek profilaktycznie :-P
I like paletki & gupiki :-D :-D :-D

eggforever
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 45
Kontakt:

Post autor: eggforever » 2007-05-20, 19:35

Witam,

nie chcialem zakladac nowego postu, wydaje mi sie, ze ten pasuje do mojego problemu
Postaram sie tu wypisac wszystko jak najdokladniej jak moge.

Otoz od jakiegos miesiaca co okolo tydzien padaja mi rybki, najpierw skalar, potem gupik, mieczyk i znow skalar. Z tego wiem, ze mieczyk i gupik to samiczki.

Akwarium jakie posiadam to zestaw Aquael Pearl 60. Dodatkowo napowietrzam je zwyklym brzeczykiem. 4 dni temu zauwazylem na rybkach dziwne plamy (widac na zdjeciu z mieczykiem). Udalem sie do sklepu, zakupilem baktopur, jednak po kuracji wg ulotki, objawy jeszcze bardziej sie nasilily. Wymienilem 10 litrow wody. Teraz np mieczyk ma posklejane pletwy, niektore ryby stoja w miejscu przy dnie, skalar ma wylupiste oczy. Dzis zakupilem tester ph i wskazal on wartosc okolo 8,5-9. Zastosowalem costapur i czekam na wyniki. Przy zakladaniu akwarium stosowalem sera aquatan i nitrivec.

Czy wg Was costapur wyeliminuje chorobe z akwarium?
Czy to napewno ospa rybia?
Jak dlugo srednio trwa takie leczenie?
Co jeszcze mozna zrobic by uratowac chore rybki?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
kasia2005
Akwarysta
Imię: Kasia ;-)
Kontakt:

Post autor: kasia2005 » 2007-05-22, 11:41

podmień wodę tak około 40 % jeśli to nie obniży to zastosuj filtrowanie przez torf jakie ph ma dolewana przez was woda ?
dziwię się temu ph sądzę że tu leży przyczyna chorób ryb
opisz jak dbacie o akwarium a także samo akwarium i ryby czy coś zmienialiście w zestawie ? producent podaje że ma ono 45 litrów JEST ZA MAŁE NA SLALARY :evil:
odsyłam was do forum poczytajcie jak należy dbać o akwarium i wtedy szukajcie przyczyny chorób waszych ryb
zajrzyjcie tam :
http://e-akwarystyka.pl/topics29/204.htm
http://e-akwarystyka.pl/topics31/1481.htm
http://e-akwarystyka.pl/forum31.htm
Pierwsze przykazanie akwarysty: Nie będziesz nigdy wierzył sprzedawcy z zoologa
Drugie przykazanie: Sprzedawca w zoologu dopiero zaczyna mówić prawdę,
jak skuma, ze sie znasz!
pozdrawiam

eggforever
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 45
Kontakt:

Post autor: eggforever » 2007-05-22, 16:02

podmień wodę tak około 40 % jeśli to nie obniży to zastosuj filtrowanie przez torf jakie ph ma dolewana przez was woda ?
Wymienie wode ponownie, jak radzisz, zastosuje srodek obnizajacy Ph lub torf (musze poczytac jak sie to robi przez tofr).
Ph wody dolewanej jest takie samo, jak w akwarium.
opisz jak dbacie o akwarium a także samo akwarium i ryby czy coś zmienialiście w zestawie ?
Na poczatku mialem 3 roslinki, 11 rybek. Trzy razy dokupilem rosliny, z tego jedna z allegro (mech xmass) ktory odebralem osobiscie. Po okolo miesiacu padl mi skalar i samiczka gupika wiec dokupilem gupika, mieczyka i drugiego glonojada ze wzgledu na duza ilosc glonow. Ryby zachowywaly sie normalnie, przyjmowaly pokarm, plywaly, zadnych objaw na ciele ryb. Okolo 3 tygodnie temu padla samiczka mieczyka, rybki zaczely stac w miejscu, mniej chetnie przyjmowaly pokarm. Zycie w akwarium jakby zamarlo, ryby sie pochowaly po katach, oprocz glonojadow ktore od samego poczatku zachowuja sie tak samo - jak zdrowe rybki. Zwir i piasek byl plukany oraz moczony w wrzacej wodzie, roslinki plukane, przycinane korzenie. Filtr czyszczony raz w tygodniu. Pokarm podaje 3 razy dziennie i jest to Tropicl SuperVit. Dodam, ze oprocz tego mchu, wszystko inne zakupione w tym samym sklepie.
odsyłam was do forum poczytajcie jak należy dbać o akwarium i wtedy szukajcie przyczyny chorób waszych ryb

Dziekuje za cenne linki. Napewno je przeczytam.

Ps. kiedys mialem akwarium okolo 6 lat i nie wogole nie wiedzialem co to jest choroba rybek. Moze dlatego, ze wtedy jeszcze woda byla pobierana z ziemi a nie poprzez wodociagi i miala calkiem inne parametry.

Dzis rybki po 3 dniu stosowania costapur czuja sie znacznie lepiej, mam nadzieje ze wszystko wroci do normy.

Dziekuje za wskazowki, pozdrawiam

Awatar użytkownika
D4ni3l
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 240
Imię: Daniel
Kontakt:

Post autor: D4ni3l » 2007-07-01, 20:24

Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.

Zablokowany