Często na forach akwarystycznych mówi się o mieszaniu wody z dojrzałego zbiornika z nową przy starcie nowego akwarium, albo przy podmianie 50% albo 100% wody na wode z dojrzałego dobrze działającego akw. jeśli w tamtym dzieje się coś złego np. glony.
Moje pytanie: Jak to ma się do przenoszenia patogenów pomiędzy baniakami (mam na myśli zalecenie aby: po pierwsze nie używać tych samych siatek do odławiania ryb), po drugie że nigdy nie wolno mieszać wody z innego akwarium(nie wiem czemu, czy dlatego że są to inne ekosystemy, i woda ta ma inny skład makro i mikroelementów, oraz inne wartości ph,
Rozumiem że dzięki takiej mieszance, jest szybszy start akwarium, czy w ten sposób nie ograniczamy możliwości nowego baniaczka na lepszy start, czy bakterie filtracyjne są jednego rodzaju czy są lepsze zdrowsze i gorsze - słabsze.
woda z dojrzałego zbiornika
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 54
- Imię: Zbyszek
woda z dojrzałego zbiornika
glon z ambicjami na lotosa
[obrazek został usunięty przez administratora]
[obrazek został usunięty przez administratora]
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: woda z dojrzałego zbiornika
W żadnym baniaku nie ma jakichś wyjątkowych "patogenów". Jedyny wyjątek to akwaria rażone nagłą śmiercią po chorobach bakteryjnych. W każdym innym przypadku "stara" woda jest biologicznie stabilna, zawierająca dokładnie to, co w zbiorniku jest potrzebne. A glony wyrosną nawet w wodzi sterylizowanej, trzeba tylko dać im czas :-) Dla nich nie woda jest istotna, a ogólne warunki panujące w zbiorniku.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back