loombard

plamy na ciele zbrojnika

Wszystko na temat chorób ryb, zwierząt akwariowych.

Moderator: ModTeam

Klarabella
Forumowicz
Pojemność akwarium: 200
Imię: Ela

plamy na ciele zbrojnika

Post autor: Klarabella » 2010-03-09, 19:37

witam
mam 35l akwarium, w nim: zbrojnik niebieski (który ma się przeprowadzić w ciągu 1,5 miesiąca do 160l akwa), 5 gupików i bojownik.
Od jakiegoś czasu (mniej więcej 2 tygodnie) zbrojnik siedzi cały czas w zameczku, wychodzi tylko i wyłącznie przy wyłączonym świetle (na chwilkę, z tego co zaobserwowałam) - chociaż do tej pory jego ulubionym miejscem było za grzałką. Ma na ciele przebarwienia - jakby jaśniejsze plamy, ale nie ma na nich "meszku", po prostu jakby tracił pigment, nie widzę też żeby cokolwiek jadł - może robi to nocą. Dziś zauważyłam, że bojownik jest jakiś ospały, chyba tez niespecjalnie ma apetyt - ale nie widzę żeby się ocierał o roślinki itp, nie ma też żadnych zmian skórnych. Gupiki bawią się jak zwykle.
Dodam że nie ma zbytniej możliwości obserwacji zbrojnika, bo przy zgaszonym świetle niewiele widać, a w dzień to wręcz niemożliwe (z zameczku wystają mu czasem części ciała, stąd moje spostrzeżenia).
co poradzicie?

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Re: plamy na ciele zbrojnika

Post autor: marthinez » 2010-03-09, 21:35

Klarabella, dostosuj temat do tego: http://www.e-akwarystyka.pl/topics21/2180.htm
Zwłaszcza pkt. 3 nas interesuje.
Klarabella pisze:Ma na ciele przebarwienia - jakby jaśniejsze plamy, ale nie ma na nich "meszku", po prostu jakby tracił pigment
To nie choroba, a oznaka stresu u tych ryb.
Stawiam na kiepskie warunki fizyko-chemiczne wody oraz za małe akwarium.
Czekamy na dokładniejszy opis zbiornika.
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Klarabella
Forumowicz

Post autor: Klarabella » 2010-03-09, 23:49

Duże akwa będzie gotowe mniej więcej za 1,5 miesiąca, wtedy na pewno zbrojnik tam przejdzie.
Na razie jest w tym - nie bardzo mam go gdzie przenieść na ten okres (chyba ze oddam go do sklepu).

Teraz o obecnym zbiorniku:
Zbiornik: 35 l
ustawienie zbiornika - z dala od okna, (okno na zachód), po południu przez ok. pół godziny bezpośrednio padają promienie słońca (nie zauważyłam wahań temp. wody)

Woda: 26 st.
Parametry chemiczne - nie mam pojęcia, po testy dopiero się wybieram do sklepu (lektura nt. parametrów już za mną)

wyposażenie:
oświetlenie - żarówka 25 W, naświetlanie od 7.00 do 19.00

filtr - Aquael Fanfilter Plus 4,2W, IPX8, Qmax=260l/h (co zrobić żeby filtr nie robił z wody "wirówki"? wiem ze mały zbiornik ale może coś się da zrobić)

Obsada zbiornika:
gupiki - 5
bojownik - 1
zbrojnik - 1
molinezja - 1 (nie wiem co z nią zrobić - oddać do sklepu, czy poczekać te 1,5 miesiąca, dokupić jej towarzyszy i wpuścić do dużego?)

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2010-03-09, 23:54

Jak z podmianami wody?
Klarabella pisze:Duże akwa będzie gotowe mniej więcej za 1,5 miesiąca, wtedy na pewno zbrojnik tam przejdzie.
Na razie jest w tym - nie bardzo mam go gdzie przenieść na ten okres (chyba ze oddam go do sklepu).
Jeśli faktycznie za ten czas postawisz większe akwarium to zostaw tego Zbrojnika.
W sklepie będzie miał jeszcze gorzej i bardzo duże prawdopodobieństwo, że trafi fatalnie.
Klarabella pisze:filtr - Aquael Fanfilter Plus 4,2W, IPX8, Qmax=260l/h (co zrobić żeby filtr nie robił z wody "wirówki"? wiem ze mały zbiornik ale może coś się da zrobić)
Ten filtr ma regulację. Spróbuj pokrętłem zmniejszyc przepływ.
Obrazek

Awatar użytkownika
kbtor
Moderator
Pojemność akwarium: 0
Imię: Krzysiek

Post autor: kbtor » 2010-03-10, 01:43

Klarabella pisze:filtr - Aquael Fanfilter Plus 4,2W, IPX8, Qmax=260l/h (co zrobić żeby filtr nie robił z wody "wirówki"? wiem ze mały zbiornik ale może coś się da zrobić)
Możesz mieć już wkrótce problem z rybami. Ten filtr to praktycznie 0 filtracji biologicznej. Kup testy na NO2 i NO3, to pozwoli sprawdzić co się dzieje z wodą. Stres, przebarwienia na skórze, ospałość itp. mogą być oznaką podtruwania ryb poprzez wzrost NO3.

Dużo karmisz? Pokarm zalega na dnie? Jak dbasz o zbiornik? Jak z podmianami? Jak z roślinami?
Obrazek

Klarabella
Forumowicz

Post autor: Klarabella » 2010-03-10, 19:42

ok, większa dawka informacji

NO3 10 mg/l
NO2 0,3
GH 6,0
KH 5,5
pH 6,8
To są wyniki z dzisiaj, ostatnia podmiana 10l miała miejsce w sobotę.

Podejrzewam, że w ferie (czyli 3 tygodnie temu) doszło w akwa do katastrofy ekologicznej, ponieważ osoba opiekująca się zbiornikiem wyłączyła filtr na 3 dni, po czym znowu go włączyła. Ponadto masakrycznie przekarmiała ryby - po moim powrocie z wyjazdu z akwarium zwyczajnie cuchnęło. Podejrzewam, ze teraz po prostu akwa dochodzi do równowagi. I jak się domyślam - tamta sytuacja mogła być przyczyną stresu rybek.

jak teraz karmię? mam pokarm dla bojownika TetraBetta i dla reszty rybek TetraMin. Trochę spada na dno - jak mi poradzono w celu dokarmienia zbrojnika.
Podmiany wody nie były dotąd regularne, ale mea culpa i się juz poprawię ;-) Generalnie - podmiany w każdą sobotę, ok 10l.
Roślinki - na razie krucho, ale w sobotę przy kolejnej podmianie dokładam cryptocoryne willisii i microsorium pteropus
No i mam glony, oczywiście, ciemnozielone, jakby żelowate, które oblazły obecne roślinki (których i tak jest mało i nie wyglądają dobrze).

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2010-03-10, 20:07

Klarabella pisze:Podejrzewam, że w ferie (czyli 3 tygodnie temu) doszło w akwa do katastrofy ekologicznej, ponieważ osoba opiekująca się zbiornikiem wyłączyła filtr na 3 dni, po czym znowu go włączyła. Ponadto masakrycznie przekarmiała ryby - po moim powrocie z wyjazdu z akwarium zwyczajnie cuchnęło. Podejrzewam, ze teraz po prostu akwa dochodzi do równowagi. I jak się domyślam - tamta sytuacja mogła być przyczyną stresu rybek.
Pewnie masz rację.

Dla zbrojnika można kupić specjalny pokarm w tabletkach. Inne ryby też z niego korzystają.
Klarabella pisze:No i mam glony, oczywiście, ciemnozielone, jakby żelowate, które oblazły obecne roślinki (których i tak jest mało i nie wyglądają dobrze).
Efekt rozchwiana biologicznego zbiornika.
Regularne podmiany i wszystko powinno powoli wracać do normy.
Obrazek

Klarabella
Forumowicz

Post autor: Klarabella » 2010-03-10, 20:12

dzięki

jeszcze tylko: czy ktoś mógłby mi zinterpretować osiągnięte wyniki? Głównie chodzi mi o KH i GH, bo NO2 i NO3 wiem.

ODPOWIEDZ