Białe łuszczące się plamy na gupiku

Wszystko na temat chorób ryb, zwierząt akwariowych.

Moderator: ModTeam

justi_s
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 60
Imię: Justyna

Re: Białe łuszczące się plamy na gupiku

Post autor: justi_s » 2010-03-19, 17:11

W zbiorniku ogólnym zauważyłam na następnym gupiku przebarwienia obawiam się że rybki skończą jak ich poprzednicy. Nie wiem co robie źle postępuje zgodnie z ogólnymi zasadami przestrzegam ich a mimo to zawsze jak wpuszcze ryby one wszystkie po jakimś czasie padają. Ręce opadają juz nie wiem co robie żle. Woda odstana ponad tydzień włąprzez ten czas filter i grzałka na 25 st. Czy to może być wina pokarmu????

Awatar użytkownika
bercia289
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Bernadetta
Nazwisko: Baranowicz
Kontakt:

Post autor: bercia289 » 2010-03-19, 17:31

Hmm. Ile funkcjonuje akwarium?
Jak podmieniasz wodę?
hmm masz problemy z azotanami? sa podwyższone?
Może filtr jest za słaby? Co do filtra nie znalazłam takowego w internecie? może złą nazwę podałaś?
Jak wpuszczasz rybki do akwarium?

justi_s
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 60
Imię: Justyna

Post autor: justi_s » 2010-03-20, 12:09

Akwarium jest po restarcie ma 2 tygodnie. Wodę teraz podmieniam co 2 dni ze względu na podwyższone azotany. Filtr (rzeczywiście źle napisałam nazwę ma być Hailea BT-400) zmieniłam wkład węglowy z tego filtra na zeolit.

http://www.mojeakwarium.com.pl/sklep/pr ... cts_id=504

Rybki najpierw kilka i po 4 dniach resztę. Woda przejrzysta bez glonów. Na starcie do wody dodałam Esklarin i kilka godzin przed wpuszczeniem pierwszych rybek Tetra Vital. Poziom azotanów ciągle rósł mimo podmian wody więc kupiłam środek na szybszy zakwit akwarium.
Nie dość że gupiki mają te plamy to jeszcze dzisiaj z dnia na dzień już prawie wszystkie rybki mają ospe bo są całe w malutkich kropeczkach białych.

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2010-03-20, 19:13

Bo masz w akwarium tragiczne parametry i po prostu otrułaś ryby.... Akwarium startuje około 2 tygodni, i nic tego nie zmieni. Dodatkowo, częstymi podmianami zaburzasz ten proces!!! W tym momencie proponuję nie robić nic, oprócz podania preparatu opartego o zieleń oraz podniesienia temperatury do 32 stopni. Na wodę raczej się nic nie poradzi - tu może pomóc tylko spokój i czas, ospę może uda się opanować.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

ODPOWIEDZ