Założyłem 160L.....

Moderator: ModTeam

pki
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 160
Imię: Piotr

Założyłem 160L.....

Post autor: pki » 2010-03-22, 23:24

Witajcie.

Zrobiłem to.

Założyłem :-)

Moje pierwsze akwarium.

Co do sprzętu:
- Baniak 160L (zakupiony jako 200L, użytkowo wody wchodzi 160)
- Pokrywę z dwiema świetlówkami 30W, jedna seryjna, druga OPTI-BLUE.
- Filtr kubełkowy HW-302 (1000L/h) z ceramiką w jednym koszyku
- Grzałkę 150W
- Mała pompka której używam jako napowietrzacz

Zrobiłem podłoże głównie ze żwiru do 4mm, na brzegach i z przodu mała plaża z piachu kwarcowego drobnego. Zalałem to woda. Uruchomiłem grzanie i filtry. Później wsadziłem pierwsze roślinki i dolałem jakieś 10L wody z innego już czynnego akwarium. Dodatkowo wewnątrz stroi kilka korzeni i skałek.

Co do obsady to jeszcze czytam i myślę, póżniej napiszę co planuje do weryfikacji.

Wodę mam z własnego ujęcia głębinowego, dziś zrobiłem testy:
Kranówa:
pH 7,8
KH 180 (10 dKH)
GH 150 (8 dGH)
NO2 0
NO3 0

W akwarium, w sumie po 3 dniach:
pH 7,8
KH 180 (10 dKH)
GH 150 (8 dGH)
NO2 0
NO3 20

Sprawdziłem jeszcze w sąsiednim ujęciu, głębszym od mojego, identycznie, jedynie pH 7.2, jak by co to mogę zawsze podmieniać na tę wodę bez problemów.

Deszczownia z dużego filtra umieszczona jest pod poziomem lustra wody, wypływ skierowany ku górze. Nie jestem pewien czy to dobrze. Nie pasuje zbytnio umieścić nad lustrem, poza tym wtedy jest głośno jak woda z tego leci.

Będę wdzięczny za odpowiedzi i podpowiedzi 8-)

Załączam fotkę. Prosił bym o komentarze co dotychczas zrobiłem nie tak. :przestraszony:

Obrazek

oleq_30
Zakręcony forumowicz
Imię: Bogus³aw
Kontakt:

Re: Założyłem 160L.....

Post autor: oleq_30 » 2010-03-22, 23:53

długość x szerokość x wysokość dzielone przez 1000 i masz pojemność zbiornika
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics ... .htm#92598 --- moje akwarium

./redir/http://aqwanarium.eakwarystyka.eu --- moja strona

Akwarysta trzeba się urodzić , akwarium kupić może każdy

Tofifi

Post autor: Tofifi » 2010-03-22, 23:55

narazie ok, poza tym, że masz opti-blue - czy to przypadkiem nie jest aktyniczna?
Dziwne te ułożenie korzenia, ale zobaczymy co będzie dalej.

pki
Nowicjusz

Post autor: pki » 2010-03-23, 00:18

oleq_30 pisze:długość x szerokość x wysokość dzielone przez 1000 i masz pojemność zbiornika
No matematykafizyka nie jest mi obca :szok:

Wyliczyłem że użytecznie jest 160L, dodając grubość szkła i zaokraglając wymiary w górę chyba wyszła pojemność handlowa 200L :szok: :szok: :szok: :szok:

Co do korzenia to akrat nie chce się utopić skubaniec jeszcze potrzeba mu chyba czasu :zalamany:

Co myślicie o parametrach wody?

Te skały nie zatwardza mi tej wody za bardzo?

Korzenie nie wydzielą trucizny dla rybek?
Tofifi pisze:narazie ok, poza tym, że masz opti-blue - czy to przypadkiem nie jest aktyniczna?
Dziwne te ułożenie korzenia, ale zobaczymy co będzie dalej.
Akty-co? Na opakowaniu piszą że doskanała do morskich akwar hmm.

oleq_30
Zakręcony forumowicz
Imię: Bogus³aw
Kontakt:

Post autor: oleq_30 » 2010-03-23, 00:36

pki pisze:Wyliczyłem że użytecznie jest 160L, dodając grubość szkła i zaokraglając wymiary w górę chyba wyszła pojemność handlowa 200L
to gdzie ci się zgubiło 40 litrów? podaj konkretnie wymiary
i co rozumiesz przez pojemność handlowa a pojemność użytkowa ?
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics ... .htm#92598 --- moje akwarium

./redir/http://aqwanarium.eakwarystyka.eu --- moja strona

Akwarysta trzeba się urodzić , akwarium kupić może każdy

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Pojemność akwarium: 63
Imię: Basia
Nazwisko: Waluś
Kontakt:

Post autor: Akwarybka » 2010-03-23, 00:49

Kamienie wyglądają dość podejrzanie... Wyglądają trochę jak wapienie. Czy robiłeś na nich test octowy? Wapienie mogą łatwo i w dość znaczący sposób zatwardzić Ci wodę. Jeżeli będziesz miał tangę lub malawi to nie ma problemu, ale dla ryb Azji i Ameryki może być inaczej.
Korzeń ustawiony faktycznie dość nietypowo, ale to przecież kwestia gustu (choć korzeń sam w sobie uważam za genialny jeżeli chodzi o wygląd).
Jak już napisał kolega masz nieodpowiednią świetlówkę. Niebieskie światło nadaje się tylko do akwarium morskiego, tanganiki i/lub malawi. Rośliny rosną przy nim niestety beznadziejnie, a ryby (Azja, Ameryka itp) wyglądają przerażająco sztucznie. Zamiast tej świetlówki lepiej zamontować taką o białym spektrum lub dostosowaną do roślin (Sylvania Gro Lux, Philips Aquarelle...), która charakteryzuje się lekko różowym światłem.
Deszczownica pod powierzchnią wody, skierowana lekko ku górze to praktycznie idealne rozwiązanie. :ok: Woda ma po prostu nie ''chlupać'', przy jednoczesnym ruchu powierzchni.
Szkoda, że nie dałeś żadnego ''jedzonka'' dla roślin pod żwir. Nawet ''głupia'' ziemia ogrodowa zrobiłaby ogromna różnicę, no ale trudno. Jeszcze co do roślin. Jest ich (jeżeli to nie tanganika albo malawii) stanowczo (naprawdę STANOWCZO) za mało. Potrzebujesz duuużo rogatka, moczarki i nurzańca (nie są to drogie ani trudno dostępne rośliny, a rosną szybko i mają niewielkie wymagania), inaczej zbiornik doczeka się inwazji glonów, a ekosystem nie będzie działał prawidłowo, nawet na dłuższą metę. Dlatego to b. ważne byś zdobył je jak najszybciej.
pki pisze:KH 180 (10 dKH)
GH 150 (8 dGH)
pki pisze:KH 180 (10 dKH)
GH 150 (8 dGH)
Takie wyniki są (teoretycznie) niemożliwe. A to dlatego, że KH jest składnikiem GH. Składnik nie może mieć większej wartości niż całość ;) Jakimi testami robiłeś pomiar?
Najlepiej najpierw pomyśleć co się będzie miało w akwarium a potem akwarium zakładać. Ale spoko, każdy z nas popełnia przecież błędy :)
Podziwiam Cię, że na początek kupiłeś tak duże akwarium. Większość z nas zaczynała od 10l szkiełka z potwornym przerybieniem :-)
Życzę Ci wielu sukcesów i powodzenia :)

[ Dodano: 2010-03-22, 23:57 ]
P.S. Korzeń jeżeli został zakupiony w sklepie zoologicznym, nie będzie wydzielał ''trucizn''. Za to będzie uwalniał związki humusowe, które są ''dobre'' (na przykład neutralizują niebezpieczne działanie metali ciężkich). Jedyna ich wada, to to, że zabarwiają wodę na leciutko żółtawy kolor (według mnie to nie wada a zaleta, gdyż akwarium wygląda wówczas znacznie bardziej naturalnie).

Tofifi

Post autor: Tofifi » 2010-03-23, 03:18

Akwarybka pisze:Jak już napisał kolega masz nieodpowiednią świetlówkę. Niebieskie światło nadaje się tylko do akwarium morskiego, tanganiki i/lub malawi. Rośliny rosną przy nim niestety beznadziejnie,
Tu się nie zgodzę.
Światło o widmie niebieskim oraz czerwonym cechuje się najlepszym "przebijaniem" przez słup wody, i jest dobre dla roślin.
Aczkolwiek bardzo rzadko stosuje się tę barwę.

pki
Nowicjusz

Post autor: pki » 2010-03-23, 07:49

Akwarybka pisze:Takie wyniki są (teoretycznie) niemożliwe. A to dlatego, że KH jest składnikiem GH. Składnik nie może mieć większej wartości niż całość ;) Jakimi testami robiłeś pomiar?
5 in 1 TEST firmy Tropical. Takie paseczki testowe.

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Kontakt:

Post autor: Akwarybka » 2010-03-23, 12:12

pki pisze:5 in 1 TEST firmy Tropical. Takie paseczki testowe.
Stad zapewne te wyniki z ksiezyca. Testy paskowe to najmniej wiarygodne testy ;)
Tofifi widmo niebieskie jest potrzebne roslinom do wzrostu ''wzwyz''. Ale tylko takim swietle (bez udzialu czerwieni) beda one wygladaly jak szkielety, nienaturalnie wyciagniete w góre. :hyhy:

pki
Nowicjusz

Post autor: pki » 2010-03-23, 14:26

Jakie testy polecasz? No i czy potrzebuje dokładniejsze testy, bo pewnie będzie to spory koszt.

Awatar użytkownika
Akwarybka
Moderator
Kontakt:

Post autor: Akwarybka » 2010-03-23, 17:52

Testy na pewno beda przydatne. Okreslenie przyczyn chorób, glonów (oby ich rzecz jasna nie bylo) zalezy od dokladnych testów. Jest to spory wydatek ale pózniej na pewno nie bedziesz zalowal. Najbardziej polecane testy to kropelkowe JBL, Sery lub Tetry lub ewentualnie Zoolek.

Tofifi

Post autor: Tofifi » 2010-03-23, 19:01

Akwarybka pisze:Ale tylko takim swietle (bez udzialu czerwieni) beda one wygladaly jak szkielety, nienaturalnie wyciagniete w góre. :hyhy:
Wskaż proszę mi te źródło :D

pki
Nowicjusz

Post autor: pki » 2010-03-30, 19:59

No to ciagniemy dalej....

Dołożyłem jeszcze małych roślinek troszke. Rosną.

Dziś przy pierwszej zmianie wody zauważyłem mieszkańców. Czetry ślimaki naliczyłem, poszukam później na forum co z nimi :)

W Weekend chciałbym wpuścić pierwsze rybki. Myślę o kilku kiryskach na ekipę zwiadowczą. Może być?

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2010-03-31, 18:25

Poczekaj jeszcze. Cierpliwosc naprawdę popłaca...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

pki
Nowicjusz

Post autor: pki » 2010-03-31, 19:17

3 tygodnie przy wodzie z własnej studni to za wcześnie?

ODPOWIEDZ