WItam. bede zakladal nowy zbiornik o pojemnosci ok 100l.
mam prosbe... prosze o pomoc w doborze roslin, ryb (oraz np krewetek), podloza. z gory dziekuje
obsada 100l
Moderator: ModTeam
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: obsada 100l
A co chciałbyś w tym zbiorniku mieć? Co akwarysta, to inny gust - daj nam poznać swoje preferencje :-)
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Przemys³aw
- Kontakt:
Obsada 100l
hmmm oprocz krewetek chce napewno gupiki bo to mile rybki a tak poza nimi to czekam na prozpozycje
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Konrad
no marzeń to nie massz za dużych.widać,że jesteś początkującym akwarystą.proponuje:
-niezliczone red cherry(przy dużej ilości roślin)
-3 gupiki
-samiec bojownik
-2 platka(pięknie tańzą)
-5 danio pręowane czerwone.
podłoże kolorowe,alby ładnie akwa. wyglądało
roślin nie znam sie z dobierań w ogóle.
chodź dałbym sztuczne
liczne kryjówki z kamieni!
-niezliczone red cherry(przy dużej ilości roślin)
-3 gupiki
-samiec bojownik
-2 platka(pięknie tańzą)
-5 danio pręowane czerwone.
podłoże kolorowe,alby ładnie akwa. wyglądało
roślin nie znam sie z dobierań w ogóle.
chodź dałbym sztuczne
liczne kryjówki z kamieni!
ulubione rybki-zawsze kiryski(spiżowe,lamparcie,pstre i panda)
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Szata roślinna zależy od tego jakie chcesz mieć oświetlenie, ew. stosowane nawozy - bez tak fundamentalnych informacji raczej nie ruszymy z miejsca.
kwoik, gupiki, platki jak i danio to ryby stadne, więc trzymanie ich po 2 - 5 sztuk to lekkie nieporozumienie. Kolorowe podłoże.... no ok, ale byle nie sztucznie barwione nie byle czym, czyli żadne żółte, różowe, zielone, niebieskie, czerwone kamyczki sztucznie barwione raczej nie wchodzą w grę.
Sztuczne rośliny - też nie do końca wiadomo jak zostały zabarwione, poza tym o sztywniejsze elementy bojownik mógłby sobie nieźle porachować płetwy. Ponadto znacznie trudniej zapanować nad równowagą biologiczną bez żywych roślin.
Połączenie gupików i danio z bojownikiem też nie bardzo. Ryby mają inne wymagania co do wody, a na dodatek gupiki i danio to raczej zwinne i dość "jaskrawe" ryby - a to może bardzo denerwować bojownika, który to może pobawić się we fryzjera gupiczych ogonków (chyba, że mówimy o endlerkach to inna sprawa, ale nie było o tym mowy).
W 100l jeśli chcesz trzymać krewetki z rybami to ja po prostu dałbym krewetki + gupiki, ale pamiętaj, że gupiki będą kontrolowały populacje krewetek, dlatego też postaraj się im (krewetkom) zrobić, w miarę swoich możliwości jak najwięcej kryjówek w postaci korzeni/kamieni/łupin kokosa i najważniejsze przy krewetkach - jak najwięcej roślin drobnolistnych, IMO przy hodowli krewetek owe roślinki to podstawa
kwoik, gupiki, platki jak i danio to ryby stadne, więc trzymanie ich po 2 - 5 sztuk to lekkie nieporozumienie. Kolorowe podłoże.... no ok, ale byle nie sztucznie barwione nie byle czym, czyli żadne żółte, różowe, zielone, niebieskie, czerwone kamyczki sztucznie barwione raczej nie wchodzą w grę.
Sztuczne rośliny - też nie do końca wiadomo jak zostały zabarwione, poza tym o sztywniejsze elementy bojownik mógłby sobie nieźle porachować płetwy. Ponadto znacznie trudniej zapanować nad równowagą biologiczną bez żywych roślin.
Połączenie gupików i danio z bojownikiem też nie bardzo. Ryby mają inne wymagania co do wody, a na dodatek gupiki i danio to raczej zwinne i dość "jaskrawe" ryby - a to może bardzo denerwować bojownika, który to może pobawić się we fryzjera gupiczych ogonków (chyba, że mówimy o endlerkach to inna sprawa, ale nie było o tym mowy).
W 100l jeśli chcesz trzymać krewetki z rybami to ja po prostu dałbym krewetki + gupiki, ale pamiętaj, że gupiki będą kontrolowały populacje krewetek, dlatego też postaraj się im (krewetkom) zrobić, w miarę swoich możliwości jak najwięcej kryjówek w postaci korzeni/kamieni/łupin kokosa i najważniejsze przy krewetkach - jak najwięcej roślin drobnolistnych, IMO przy hodowli krewetek owe roślinki to podstawa

-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 25
- Imię: Przemys³aw
- Kontakt:
A jakie gatunki ryb moge dac do takiego zbiornika??
nie chcialbym zeby tylko byly pawie oczka tylko jeszcze inne gatunki
nie chcialbym zeby tylko byly pawie oczka tylko jeszcze inne gatunki
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
To gupiki, platki (są naprawdę przeróżnie ubarwione, no i bardzo piękne
) - ja osobiście szczerze polecam mickey mouse - polowałem długo i się dorwałem, są przeprzeprzecudowne 
I tylko taką obsadę bym zostawił - namnożą się okropnie, a sam nie zauważysz kiedy

I tylko taką obsadę bym zostawił - namnożą się okropnie, a sam nie zauważysz kiedy