dziwne zachowanie prętników

Wszystko na temat ryb słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

dorcia
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 120
Imię: Dorota

dziwne zachowanie prętników

Post autor: dorcia » 2010-04-27, 10:09

Witam wszystkich,
Zacznę od początku :) a więc... jestem posiadaczką prętników karłowatych, miała być parka ale niczym się od siebie nie różnią i z tego co wyczytałam są to dwa chłopy, jedyny szczegół, ktorym się różnią to płetwa grzbietowa jeden ma bardziej szpiczastą a drugi zaokrągloną.
I tu pojawia się mały problem :P Mam chyba prętniki homoseksualne :P Ponieważ obgryzają rośliny i zanoszą je sobie koło filtra ( wyczytałam, że tak właśnie budują gniazdo ), dodatkowo przeganiają inne ryby i strasznie się tłuką :/
I tu moje pytanie o co im chodzi ?? Po co to gniazdo skoro są dwa chłopy ??
Bardzo początkująca, więc nie krzyczcie na mnie :p Ale przecież nie każdy na początku wszystko wiedział :)

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Re: dziwne zachowanie prętników

Post autor: maol » 2010-04-27, 14:57

Po to, że tak działa instynkt. Co jakiś czas prętniki zbudują po prostu gniazdo. No i czy na pewno masz dwa samce? Bo główna różnica pomiędzy płciami to właśnie kształt płetw grzbietowych (samce maja płetwy spiczaste). Kolor może być mylący...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

dorcia
Nowicjusz

Post autor: dorcia » 2010-04-27, 16:06

No i właśnie zmylił mnie kolor...
Wszyscy na forum piszą, że samica jest innego koloru i znacznie różni się od samca... Wiec już sama nie wiem :| No tak ewidentnie jest różnica w krztałcie płetwy.
Bardzo początkująca, więc nie krzyczcie na mnie :p Ale przecież nie każdy na początku wszystko wiedział :)

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2010-04-28, 08:03

Płetwa. Głównie płetwa :-) Kolor - z tym może być różnie.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

dorcia
Nowicjusz

Post autor: dorcia » 2010-04-28, 10:34

#maol serdeczne dzięki za uświadomienie :)

Dzisiaj sprawa przybrała nieco inny obrót... siedzą razem w tym gniazdku, a gdy tylko ona wypłynie z niego to on ja zaraz tam zagania, czały czas je upiększa :P powiem szczerze, że całkiem przytulnie tam mają :P zobaczymy co z tego wyniknie...

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2010-04-28, 12:50

Zwykle małe prętniczki :-)

dorcia
Nowicjusz

Post autor: dorcia » 2010-04-28, 19:50

Tylko szkoda, że ucierpiały na tym rośliny :/ a już takie ładne były... :zalamany:

ODPOWIEDZ