Hodowla Prętnika Karłowatego i Pielęgniczki Ramirez

Wszystko na temat ryb słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

bartolini_m
Zainteresowany
Pojemność akwarium: 50
Imię: Bartek
Kontakt:

Hodowla Prętnika Karłowatego i Pielęgniczki Ramirez

Post autor: bartolini_m » 2010-04-29, 13:08

Witajcie. Od kilku dni mój skromny baniaczek 50l zaczął dojrzewanie. Wystrój jest jaki jest, narazie jest dość ubogo, ale rośliny jakieś są min Cabomba czy jak tam to się pisze :) Zdjęcia są pewnie nie wyraźne, ale mistrzem fotografii nie jestem. I teraz moje pytanie....
Chciałbym aby w tym zbiorniku zamieszkało stadko Neon Inessa (6 rybek), oraz 4 otoski. Do tego chciałbym Albo parke ramirez albo prętnika karłowatego. I stąd moje pytania o te ryby.

W encyklopedii ryb akwariowych wyczytałem że Prętnik Karłowaty źle czuje się w akwarium z rybami ruchliwymi takimi jak neon inessa bo często się chowa i jest generalnie rybom płochliwą, czy to prawda?

W tejże samej encyklopedii ryb akwariowych napisane jest iż zarówno prętniki jak i ramirezki potrzebują akwarium zarośniętego z dużą ilością kryjówek, czy dużo musiałbym dosadzić roślin i zrobić schronień by takie rybki dobrze się czuły w moim akwa??

Które ryby lepiej będą się czuły w moim zbiorniku??

Prosze o odpowiedź.

Umieszczam to w dziale ryby bo jest to pytanie bardziej o ryby niż ściśle o obsade.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

blue_betta
Moderator
Pojemność akwarium: 160
Imię: M.
Kontakt:

Re: Hodowla Prętnika Karłowatego i Pielęgniczki Ramirez

Post autor: blue_betta » 2010-04-29, 18:50

Prętniki miałem i to są strasznie strachliwe ryby (chyba, że miałem jakieś odmieńce :D ), dlatego też prędzej skłaniałbym się ku ramirezkom ;)

Podana przez Ciebie obsada według mnie będzie całkiem w porządku, ale pamiętaj, że otoski to ryby bardzo wrażliwe na zmiany parametrów wody.

Oczywiście akwarium musi dojrzeć i porządnie zarosnąć :D
BTW. dałbym jeszcze trochę żwiru, chociażby ze względu na żabienice.

bartolini_m
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: bartolini_m » 2010-04-29, 22:40

Może tego nie widać ale żwirku jest na dwa palce... I to moje więc jakieś 4 cm z przodu.... Dosadzić jeszcze jakieś rośliny?? Chciałem jakieś proste w hodowli a babka w zoologicznym mi powiedziała że sie nie zna i że są takie. Więc wziąłem. Czyli opróćz kabomby mam żabienice aha. To ta z przodu czy w rogu?? No dobrze a jeśli nie otoski to jakie ryby denne były by lepsze?? Chodzi min o czyszczenie dna?

[ Dodano: 2010-04-29, 22:41 ]
A co myślicie o innych pielęgniczkach np żółtej??
Don't worry be happy! :)

blue_betta
Moderator
Kontakt:

Post autor: blue_betta » 2010-04-30, 09:07

Żabienice, ta z tyłu - nie jestem pewien, trzeba by na necie poszukać, a nie mam czasu (idę do szkoły) :P , druga to echinodorus tropica.
Z "prostych" w uprawie roślin to: microzoria, limnophila sessiliflora, hygrophila polysperma, nurzańce, najas, rogatek, mchy, zwartki, ludwigia zielona, gałęzatka, pellia, mini pellia, suBwassertang, wgłębka, anubias, lotos (jak będzie mieć żyzne podłoże to pójdzie łatwo ;) ), rzęsa wodna (chwast wszędzie rośnie :D ), strzałka wodna, bolbitis, duży henio - roślin jest dość sporo, jeśli w sklepie nie mają, zawsze pozostają serwisy aukcyjne ;)

O pielęgniczce żółtej się nie wypowiem, bo nigdy tej ryby nie miałem, wiem tylko podstawy z tego co wyczytałem.

bartolini_m
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: bartolini_m » 2010-04-30, 09:56

Powinienem jeszcze coś zasadzić czy wystarczy na początek??

A Ramirezki są proste w hodowli??

blue_betta
Moderator
Kontakt:

Post autor: blue_betta » 2010-04-30, 23:18

Jeśli chodzi "o teraz" ja bym zasadził. Na początek najważniejsza jest max ilość roślin, w szczególności na początek. Ja bym dokupił nurzańców, rogatka, najasa i powinno być ok ;)

Aha - mech by również nie zaszkodził :)

bartolini_m
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: bartolini_m » 2010-05-01, 10:46

no ale co potem jak to wszystko się rozrośnie?? Będzie dżungla a nie akwarium....

Linf
Akwarysta
Pojemność akwarium: 0
Imię: Jakub

Post autor: Linf » 2010-05-01, 11:56

bartolini_m pisze:no ale co potem jak to wszystko się rozrośnie?? Będzie dżungla a nie akwarium....
Nożyczki w dłoń i do dzieła ;) przycinka.
bartolini_m pisze:A Ramirezki są proste w hodowli??
Teoretycznie tak aczkolwiek lubią miekką wodę i dobrej jakości wtedy naprawdę uwydatnią swoje przepiękne barwy.
bartolini_m pisze:A co myślicie o innych pielęgniczkach np żółtej??
Na taki litraż tylko para A.Borelli.

Zbiornik 50L dla pielęgniczek zreguły uznawany jest jako zbiornik tarliskowy gdzie przebywają tylko same tarlaki.Co do obsady najpierw powinieneś się zdecydować czy chcesz Prętniki czy jakieś pielęgniczki i wtedy wybrać towarzystwo dla ryb.Nie wiem jak prętnik ale Ramirezy potrafią zrobić "sajgon" w akwa jak mają tarło (zresztą jak każda pielęgniczka).
Loża Szyderców

bartolini_m
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: bartolini_m » 2010-05-01, 13:47

Ok, tylko ja wyobrażałem sobie to tak: Do stadka neonków i kirysków lub otosków dołączyć parke albo harem jakichś większych rybek.... I nie wiem jakie mogą być te większe.... Czasem się zastanawiam czy nie można by tak:
8xNeon
6xżałobniczka
6x Kirysek
1x bojownik

Linf
Akwarysta
Pojemność akwarium: 0
Imię: Jakub

Post autor: Linf » 2010-05-01, 19:18

Żałobniczka do 50L jest za duża.
Loża Szyderców

bartolini_m
Zainteresowany
Kontakt:

Post autor: bartolini_m » 2010-05-05, 11:50

Zacząłem zarybianie... Minął tydzień ponad tydzień od zalania akwarium, dodawałem bakteri nitryfikacyjnych a przy ostatniej podmianie wody wycisnąłem też gąbkę z akwarium kolegi więc myślę że akwarium dojrzało już do pierwszych mieszkańców.

Pierwszymi lokatorami zostało stadko Danio Pręgowanego 6 sztuk,
oraz na kilka miesięcy mały zbrojnik - kolega mi go dał na pare miesięcy żeby troche urusł bo mu go szkoda a teraz będzie się przeprowadzał więc myśle że za jakiś miesiąc max dwa pojedzie spowrotem do kolegi.

Danio są baaaardzo ruchliwe pływają po 3 lub po 2 po całym akwarium wariując ile wlezie :)

Następnymi rybami jakie chce wpuścić to jakieś stadko Kirysków Panda lub pigmejków ok 5 sztuk

Następnie zastanawiam się czy można by jeszcze do tego 6 Neonów Innesa i Harem Prętnika czy może Neony + Bojownik, Czy może tylko haremik Prętnika?

Co myślicie??
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

ODPOWIEDZ