Głośny filtr/napowietrzacz
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Wojtek
Głośny filtr/napowietrzacz
Witam,
właśnie wczoraj założyłem akwarium:
- 70L,
- sztuczne roślinki,
- rybki się jeszcze nie wprowadziły.
W zestawie do akwarium dostałem filtr (z deszczownica) firma SunSun, dodatkowo dokupilem napowietrzacz ELITE.
Po podlaczeniu okazalo sie ze filtr buczy jak mala stacja "TRAFO" a napowietrzacz (ktory miał być cichy) również brzęczy.
W zwiazku z tym mam nastepujace pytania:
1.) Czy filtr z deszczownica w moim akwarium wymaga dodatkowo niezaleznego napowietrzacza?
2.) Czy napowietrzacz lub filtr mozna wylaczac na noc?
3.) Czy moglibyscie mi polecic jakis cichy filtr do mojego akwarium, najlepiej zeby nie trzeba bylo uzywac dodatkowo napowietrzacza?
Jestem poczatkujacy zarowno w tej dziedzinie jak i na forum, tak ze z gory dziekuje za wyrozumialosc i wasze rady.
Wojtek
właśnie wczoraj założyłem akwarium:
- 70L,
- sztuczne roślinki,
- rybki się jeszcze nie wprowadziły.
W zestawie do akwarium dostałem filtr (z deszczownica) firma SunSun, dodatkowo dokupilem napowietrzacz ELITE.
Po podlaczeniu okazalo sie ze filtr buczy jak mala stacja "TRAFO" a napowietrzacz (ktory miał być cichy) również brzęczy.
W zwiazku z tym mam nastepujace pytania:
1.) Czy filtr z deszczownica w moim akwarium wymaga dodatkowo niezaleznego napowietrzacza?
2.) Czy napowietrzacz lub filtr mozna wylaczac na noc?
3.) Czy moglibyscie mi polecic jakis cichy filtr do mojego akwarium, najlepiej zeby nie trzeba bylo uzywac dodatkowo napowietrzacza?
Jestem poczatkujacy zarowno w tej dziedzinie jak i na forum, tak ze z gory dziekuje za wyrozumialosc i wasze rady.
Wojtek
Re: Głośny filtr/napowietrzacz
Fakt posiadania deszczowni zwalania cię z posiadania brzęczyka.wojtek73 pisze:1.) Czy filtr z deszczownica w moim akwarium wymaga dodatkowo niezaleznego napowietrzacza?
Filtr musi pracować 24h/365 w roku.wojtek73 pisze:2.) Czy napowietrzacz lub filtr mozna wylaczac na noc?
Napowietrzania możesz nie stosować, lub stosować tylko w nocy,wojtek73 pisze:3.) Czy moglibyscie mi polecic jakis cichy filtr do mojego akwarium, najlepiej zeby nie trzeba bylo uzywac dodatkowo napowietrzacza?
A każdy napowietrzasz jest głośny z tond jego nazwa - brzęczyk.
-
- Nowicjusz
Dziękuję za odpowiedź.
Natomiast dalej nie wiem jakim cichym filtrem zastapić ten buczący (pytanie nr 3)
Rozumiem ze najcichsza opcja to filtr z mozliwoscia napowietrzania (np. deszczownia), ponieważ eliminuje potrzebe posiadania brzęczyka. (Szum wodu tak bardzo mi nie przeszkadza jak to buczenie)
Czy moglibyście polecić jakieś konkretne modele takiego urzadzenia?
Natomiast dalej nie wiem jakim cichym filtrem zastapić ten buczący (pytanie nr 3)
Rozumiem ze najcichsza opcja to filtr z mozliwoscia napowietrzania (np. deszczownia), ponieważ eliminuje potrzebe posiadania brzęczyka. (Szum wodu tak bardzo mi nie przeszkadza jak to buczenie)
Czy moglibyście polecić jakieś konkretne modele takiego urzadzenia?
Wszystko zależy od głębokości kieszeni,wiadomo, najlepszym rozwiązaniem jest kubełek, ale to około 200zl
pomyśl o takim czymś: http://www.allegro.pl/item1025168650_fi ... a_bcm.html
Ewentualnie większym eheim picuk2010 miałem ten filtr był świetny, naprawdę duża gąbka,cicha praca wręcz brak hałasu
pomyśl o takim czymś: http://www.allegro.pl/item1025168650_fi ... a_bcm.html
Ewentualnie większym eheim picuk2010 miałem ten filtr był świetny, naprawdę duża gąbka,cicha praca wręcz brak hałasu
-
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: dawid
- Kontakt:
Kup kaskadę Aquaela fzn-2.
Wywal te sztuczne roślinki po tylko psują wygląd pokoju a wsadź jakieś mało wymagające żywe okazy.
Wywal te sztuczne roślinki po tylko psują wygląd pokoju a wsadź jakieś mało wymagające żywe okazy.
I Still Haven't Found What I'm Looking For
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Co do szumu wody wywołanego przez deszczownicę; deszczownica nie musi być wcale ponad lustrem wody. Możesz ją spokojnie dać około 2 cm poniżej lustra, ale skierować otwory deszczownicy tak aby powierzchnia wody się poruszała. Ma nie chlupać ;) Woda napowietrza się przez ruch powierzchni, bąbelki i szumy nie są wymagane.
Dokładnie, Ustrzeże Cię to przed wszelkimi plagami, odstresuje ryby i wygląda o niebo lepiej. Polecam rogatka, moczarki, mniej wymagające zwartki i nurzańce.Thierry Henry pisze:Wywal te sztuczne roślinki po tylko psują wygląd pokoju a wsadź jakieś mało wymagające żywe okazy.
-
- Nowicjusz
Dziękuję za wszystkie rady i uwagi
Co do filtra to kupiłem zgodnie z rada Toffi'ego Eheim Pickup 2010 (ma przyjsc w przyszlym tygodniu).
Uwagi odnosnie roślinek wzialem sobie "do serca".
Do tej pory myslalem ze głównie chodzi o wyglad zewnetrzny i wygodę (czysta woda, brak glonów). Nie myślałem, że sztuczne rośliny mogą być przyczyna chorób ewentulanie drażnić ryby.
Pozdrawiam
Co do filtra to kupiłem zgodnie z rada Toffi'ego Eheim Pickup 2010 (ma przyjsc w przyszlym tygodniu).
Uwagi odnosnie roślinek wzialem sobie "do serca".
Do tej pory myslalem ze głównie chodzi o wyglad zewnetrzny i wygodę (czysta woda, brak glonów). Nie myślałem, że sztuczne rośliny mogą być przyczyna chorób ewentulanie drażnić ryby.
Pozdrawiam
Chociaż rzadko się zdarza, to czasem ryba może się o nie skaleczyćwojtek73 pisze:Do tej pory myslalem ze głównie chodzi o wyglad zewnetrzny i wygodę (czysta woda, brak glonów). Nie myślałem, że sztuczne rośliny mogą być przyczyna chorób ewentulanie drażnić ryby.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Sztuczne rośliny to właśnie syf w wodzie i... mnóstwo glonów. Żywe i zdrowe rosliny gwarantuja za to brak takowych przyjemności.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back