Walka z zielenicami

Wszystko co tyczy się glonów w akwariach.

Moderator: ModTeam

Tofifi

Walka z zielenicami

Post autor: Tofifi » 2010-05-14, 09:20

Witajcie!
Mam problem z nitkami zielonymi, "zielenicami" oraz punktami na szybach glonami kolonijnymi czy jak to tam się nazywa, grube kropki takie.
Czytałem, że można z nitkmai waczyć dając no3 na poziomie 20ppm i trzymając nisko po4 - poniżej 1ppm. Ile w tym prawdy?
Podmiany nic nie dają, w tydzień zrobię 3 podmiany w sumie 80%, a one nadal szaleją.
Oczywiście mechanicznie nadal je usuwam, codziennie kilka razy w ciągu dnia.
Oczywiście co2 wysoko, ph z 6,5 albo i mniej.c no3 20-25ppm - podniosłem wczoraj.
Po4 - teraz zniżyłem się do 1,5ppm

W akwarium pływa na powierzchni 12-13 cabomb, 70 sztuk pisti - i kilkanaście sztuk innego barachła od kolegi.
Nitki wyskakując z podłoża i radośnie bomblują :chytry:
Ostatnio zmieniony 2010-05-14, 13:07 przez Tofifi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
RAMZES
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Pawe³
Kontakt:

Re: Walka z zielenicami

Post autor: RAMZES » 2010-05-14, 12:01

Tofifi pisze:Podmiany nic nie dają, w tydzień zrobię 3 podmiany w sumie 80%, a one nadal szaleją.
nic dziwnego że glony szaleją jak masz świeży zbiornik, przy takich podmianach nigdy nie ustabilizuje się flora bakteryjna która mogła by ograniczyć rozrost glonów a atak glonów w świeżych zbiornikach to norma w miarę rozwijana się tam bakterii i innych drobnoustrojów glony najzwyczajniej zanikają ustępując miejsca innym organizmom (mowa tu o prawidłowo zaplanowanym i prowadzonym zbiorniku)

ciekawi mnie też oświetlenie tego zbiornika bo nic o nim nie wspomniałeś :)

Tofifi

Post autor: Tofifi » 2010-05-14, 13:12

Wiem, wiem mocne 70WHQi na 85l

ale nie rozumiem tego o florze bateryjnej, co fora ta ma wspólnego do glonów.
Czym on albo jak hamuje glony.

Pytanie drugie:
Im więcej roślin tym mniejsza szansa na gon. Ok ale czemu?
W akwa bez rośłin jak utrzymywać będziemy no3 np 25ppm i po4 np 1,5ppm, to wyskoczy glon.
A masa roślinna co niby daje?
Przecież jak rośliny są w akwarium to i tak w tedy należy utrzymywać te same 25pp i 1,5 ppm.

Rośliny to konkurencja? A co to za różnica skoro i tak i glony i rośliny nie zjedzą tego na raz, w jednym dniu/tygodniu

Nie neguję tej teori, ale chcę ją dogłębnie poznać :hyhy:

Awatar użytkownika
RAMZES
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Pawe³
Kontakt:

Post autor: RAMZES » 2010-05-14, 13:17

Jeśli jesteś ty zaciekawiony odsyłam do podstaw biologii zapraszam di literatury o środowisku i sposobie odżywiania się glonów ale polecam te bardziej naukowe gdzie większy nacisk położony jest na skład chemiczny środowiska.

Samo oświetlenie też może przyczynić się do nadmiernego rozrostu glonów bo jest bardzo silny.

Tofifi

Post autor: Tofifi » 2010-05-14, 14:26

No zdaję sobie sprawę że to cała układanka - światło, co2, pokarm w wodzie, kondycja roślin.
Ale chyba jednak poszukam coś na ten temat, chociaż mnie mi jak pomyślę o bibliotece :rotfl:

Joke

ODPOWIEDZ