rośliny na przedni plan
Moderator: ModTeam
-
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Darek
- Nazwisko: Pasiñski
rośliny na przedni plan
Powoli szykuję się do restartu 200L. Zastanawiam się nad wyborem roślin na przedni plan, które poradzą sobie w oświetleniu 0,6 W/L. Jako podłoże zamierzam zastosować ziemię z ogródka wzbogaconą w glinę oraz dolomit. Na to warstwa drobnego żwiru. Proszę o poradę 

- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Re: rośliny na przedni plan
Co2 będzie?
-
- Stały bywalec
CO2 będzie z butli 1,5L.
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Ja na przód nieważne jakie oświetlenie podobają mi się rośliny "proste", czyli strzałka, duży henio, lub mchy obwiązane na płaskich kamieniach. Proste, a wygląda przepięknie 

- marthinez
- Obłąkany forumowicz
To w zasadzie wszystkie trawnikowe. Może za wyjątkiem małego henia i Utricularii.darianus pisze:CO2 będzie z butli 1,5L.
Duży henio na 1 plan? :zdziwko:blue_betta pisze:Ja na przód nieważne jakie oświetlenie podobają mi się rośliny "proste", czyli strzałka, duży henio, lub mchy obwiązane na płaskich kamieniach. Proste, a wygląda przepięknie
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Owszem i szczerze powiedziawszy w ogóle nie rozumiem Twojego zdziwienia :zdziwko:
Tylko w takim przypadku trzeba mieć troszkę wolnego czasu na kontrolę wzrostu i tyle. Swojego czasu sam w swojej 200 miałem pierwszy plan wyłożony dużym heniem, wystarczą tylko chęci i odrobina wolnego czasu....
Tylko w takim przypadku trzeba mieć troszkę wolnego czasu na kontrolę wzrostu i tyle. Swojego czasu sam w swojej 200 miałem pierwszy plan wyłożony dużym heniem, wystarczą tylko chęci i odrobina wolnego czasu....
-
- Stały bywalec
Nawet przy zastosowaniu substratu podżwirowego na bazie zwykłej ziemi ?marthinez pisze:To w zasadzie wszystkie trawnikowe. Może za wyjątkiem małego henia i Utricularii.darianus pisze:CO2 będzie z butli 1,5L.
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Nie rozumiem Twojego pytania.darianus pisze:Nawet przy zastosowaniu substratu podżwirowego na bazie zwykłej ziemi ?
Problem może być z roślinami wymienionymi przeze mnie ze względu na małą ilość światła.
Substrat to drugorzędna sprawa.
Ludzie mają amazonie, power sand itp. i problemy z trawnikiem.
Tak samo są ludzie, którzy stosują sam czysty żwir i mają piękny zielony dywan.
Oczywiście żyzne podłoże bardzo pomaga.
Co się tyczy ziemi. Jak chcemy hodować trudniejsze, piękniejsze rośliny to warto zastanowić się nad czymś specjalnym do tego celu. Substraty Tropica, czy Jbla nie są aż tak drogie, a na pewno warte posiadania.
Oczywiście nie neguję ziemi, ale uważam, ze nie każdy potrafi ja wykorzystać, co widać po ilości "trawnikowych" akwariów na tym podłożu.
-
- Stały bywalec
Nie mam zbyt wiele doświadczenia jeśli chodzi o pierwszy plan, dlatego ten wątek. W tej chwili za trawnik robią u mnie kryptokotyny, gdzie podłoże to akurat dla nich pierwszorzędna sprawa. Czyli generalnie wniosek z tego taki, że nic nie stoi na przeszkodzie, żebym mógł zastosować w moich warunkach na trawnik Eleocharis, Blykse japońską czy glosie ?
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Pewnie, że nie. ;)
- Klara
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Anna
- Kontakt:
Darianus, spróbuj z czym chcesz. Czasami jak ktoś ma "rękę" to samo rośnie, a innym najlepsze podłoża nie pomagają.
Powodzenia!
Powodzenia!
"Stajesz się na zawsze odpowiedzialny za to co oswoiłeś."