Lampy LED

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270
Imię: Marcin

Re: Lampy LED

Post autor: marthinez » 2010-05-17, 08:55

maol pisze:Znacznie, znacznie prostszym i naprawdę wielokrotnie tańszym rozwiązaniem jest klasyczne oświetlenie.
Znacznie tańszym?
Porównujesz ledy z full bajerami do czego?
Do standardowego oświetlenia w plastikowych pokrywach?
To nie tak.

Porównaj to do światła Giessemana, Aquamedica, czy Ada (te już w ogóle przebijają wszystko).
Światło led o podobnych parametrach jest sporo tańsze od tych wymienionych wyżej.
Poza tym nikt nie bierze pod uwagę trwałości i energooszczędności tego rozwiązania.
Osoba tutaj podaje ceny jakiś tam lamp, które sprowadza. Na rynku już są dostępne ledy znacznie tańsze na potrzeby m.in. akwarystyki roślinnej, bez bajerów z ustawianiem temperatury barwowej, czy stymulacji faz księżyca.
Jak ktoś lubi DIY to już w ogóle.

Fazy eksperymentów zakończyły się dawno temu.

Z chęcią wysłucham ARGUMENTÓW przeciw led, bo na razie jedyny tutaj to cena zakupu.
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2010-05-17, 10:22

marthinez pisze:
Z chęcią wysłucham ARGUMENTÓW przeciw led, bo na razie jedyny tutaj to cena zakupu.
... i tylko o cenie tu piszę. Nie jestem przeciwko nowoczesnym lampom LED, jednak proponowanie lamp za tysiące złotych w stosunku do oświetleń jakie w tej chwili są 'standardem" to moim skromnym zdaniem ekonomiczne nieporozumienie. Oczywiście - są tacy, dla których gotówka się nie liczy, są tacy którzy bez wahania kupią każdą nowość. Ale te konkretne lampy, w tej cenie, to przegięcie... Tak jak napisałem, za podobne pieniądze można dostać super wypaśne Giesemanny. A zapewniam, sprzedaż w Polsce takich lamp to naprawdę nieduże ilości - więc tym bardziej dla LEDów w takiej cenie przyszłości nie widzę. Jak byłyby tańsze o co najmniej 60% - można będzie pomyśleć.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2010-05-17, 12:20

maol pisze:Jak byłyby tańsze o co najmniej 60% - można będzie pomyśleć.
Będą tanieć, to raczej pewne.
maol pisze:Tak jak napisałem, za podobne pieniądze można dostać super wypaśne Giesemanny.
Nie jest to tak samo ekonomiczne rozwiązanie jak lampy led, wiec cena eksploatacji (to też ważne) jest znacznie wyższa, a lamp takich używamy przecież kilka lat.
maol pisze:proponowanie lamp za tysiące złotych w stosunku do oświetleń jakie w tej chwili są 'standardem" to moim skromnym zdaniem ekonomiczne nieporozumienie.
Moim też i dlatego stosuję zwykłe świetlówki T5, a nie Ada grand solar za kilka tysi. ;)
Obrazek

Tofifi

Post autor: Tofifi » 2010-05-17, 13:08

Ja nie jestem przeciw ledom.
Ale z mojego punktu widzenia:
Oszczędność jak najbardziej, zgadza się, ale w eksploatacji.
Jak oświetlenie ma mnie kosztowa 3000zl, to ja dziękuję, i wolę kupowana HQI, z bajerami za 1000zl. i Palnik za 50zl co 3 lata. I i tak taniej mi wyjdzie.

Suja
Rekin forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Kuba
Nazwisko: Ptasie xD
Kontakt:

Post autor: Suja » 2010-05-17, 23:30

Tofifi pisze:i Palnik za 50zl co 3
A od kiedy to palniki są takie tanie?
I chyba jednak się je częściej wymienia.

Kolejna sprawa, Światło z diód lepiej przenika przez wodę co można zobaczyć po koralowcach w morskiej wodzie. i spektrum ma pełniejsze czytaj dobieramy do własnych potrzeb.
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."

63L z roślinami

Tofifi

Post autor: Tofifi » 2010-05-17, 23:39

Suja pisze:A od kiedy to palniki są takie tanie?
No może 50zl to źle powiedziałęm, najtańsze kupisz już aa 70-80zl z tego co pamiętam, ja kupowałem po tyle. No chyba że chcesz jakieś ada po 800zl za jeden.

Suja
Rekin forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Kuba
Nazwisko: Ptasie xD
Kontakt:

Post autor: Suja » 2010-05-18, 10:17

120W lampa LED na dobrych diodach świeci jak 160W HQI ;]
Policz oszczędność i to, że dobra lampa LED świeci 10 lat bez strat praktycznie.
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."

63L z roślinami

Tofifi

Post autor: Tofifi » 2010-05-18, 11:28

Ok, ale to tak pi razy drzwi:
Zakładając, dla uproszczenia liczenia, że 1Wled to to samo co 1W HQI - wiem, że nie nie to samo, że są wydajniejsze, no ale to żeby było łatwiej liczyć, a i tak niewiele to zmieni:
Koszt założenia Ledów 300W to około 5500zl - taki znalazłem na alledrogo
http://www.allegro.pl/item1030007957_os ... orska.html
Ponoć ma jakieś tam barejry, więc szukamy HQI też jakieś z górnej półki:
http://www.allegro.pl/item1038443474_la ... szawa.html

Na starcie już oszczędzam grubo ponad 3000zl.

zakładamy, że pali się te 10h dziennie, 10 bo łatwiej mnożyć :hyhy:
W przypadku ledów nie robimy nic, nie zmieniamy ledów o ile się nie zepsują po kilku latach, a przecież jet to możłiwe. Czyli bulimy tylko za prąd.

Teraz HQI:
wymieniamy, no niech będzie nawet co 2 lata, no i dajmy, że kupujemy lepsze palniki po 200zl.
Pięć raz wyminiony Palnik to tylko 1000zl w ciągu 10 lat.

łacznie koszt założenia i eksploatacji (z pominięciem rachunkólw)
Ledy: 5500
HQI 3000
No dobra zaraz ktoś powie, że HQI to nie led, i że led jest wydajniejsza, to ile różnicy będzie? mi się wydaje, że nie więcej niż 500-1000zl

Poza tym technika idzie do przodu, koszta produkcji będą stopniowo maleć.
i Lampa straci na wartości już po kilku latach i to moim zdaniem dość mocno

I gdzie ta oszczędność?
Chyba tylko pozorna po rachunkach za prąd

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2010-05-18, 11:56

Tofifi pisze:Zakładając, dla uproszczenia liczenia, że 1Wled to to samo co 1W HQI - wiem, że nie nie to samo, że są wydajniejsze, no ale to żeby było łatwiej liczyć
Biorąc pod uwagę takie przeliczenia to faktycznie nie warto liczyć.
Przecież całą istotą ledów jest ich energooszczędność i trwałość.
jak chcesz coś takiego liczyć to licz porządnie lub zajrzyj jeszcze raz na wątek ledów z roslinyakwariowe.
Tam obliczenia (dokładne) były.
Tofifi pisze:Poza tym technika idzie do przodu, koszta produkcji będą stopniowo maleć.
i Lampa straci na wartości już po kilku latach i to moim zdaniem dość mocno
A lampa HQI to będzie drożeć. :hyhy:

Podejrzewam, że za 10 lat HQi, czy świetlówki będą używać już tylko nieliczni, tak samo jak obecnie nie używa się już lamp HQL.

Nie mówiąc już o tym, że jest duże prawdopodobieństwo, że palników HQI już nie kupimy (ze względu na prądożerność) jak obecnie żarówek wolframowych większych jak 75W.
Obrazek

Tofifi

Post autor: Tofifi » 2010-05-18, 13:19

marthinez pisze:A lampa HQI to będzie drożeć. :hyhy:

Podejrzewam, że za 10 lat HQi, czy świetlówki będą używać już tylko nieliczni, tak samo jak obecnie nie używa się już lamp HQL.

Nie mówiąc już o tym, że jest duże prawdopodobieństwo, że palników HQI już nie kupimy (ze względu na prądożerność) jak obecnie żarówek wolframowych większych jak 75W.
TO ja wolę poczekać na te czasy, niż dziś wydawać krocie

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz

Post autor: marthinez » 2010-05-18, 14:32

Tofifi pisze:TO ja wolę poczekać na te czasy, niż dziś wydawać krocie
Ty się pierwszy odniosłeś do tego pisząc o spadku wartości. Ja tylko odpowiedziałem.

I jeszcze jedno.
Ja cały czas piszę o zastosowaniu ledów w akwarystyce, a nie tej konkretnej lampie.
Ta jest droga i IMHO nie jest tyle warta.
Lampę o podobnych parametrach można mieć kilkanaście razy taniej o czym piszą na roslinyakwariowe i pkmd.

Wielu akwarystów roślinnych rezygnuje z HQI na rzecz zwykłych świetlówek. Dają większe możliwosci.

Ps: HQI też można mieć tanio, przemysłową lub zrobioną z haklopaka, ale moim zdaniem wygląda to feeee.
Estetyka tyle kosztuje i to tyczy się wszystkiego w akwarystyce.
Czyż nie dlatego wielu podnieca sie Opti white, mimo wysokiej ceny? :hyhy:
Obrazek

Tofifi

Post autor: Tofifi » 2010-05-18, 14:51

marthinez pisze:Czyż nie dlatego wielu podnieca sie Opti white, mimo wysokiej ceny? :hyhy:
Racja.
Chociaż OptiWhite nie jest wcale wiele droższe od zwykłego floata.
Jak masz ochotę się przekonać, to mogę Ci go wykonać za cenę samego szkła jakiś zbiorniczek, i zobaczy jak strasznie doją was RośłinyAkwariowe, dasz co najwyżej na piwko i przesyłkę.

Przeciwnikiem Led by najmniej nie jestem, ale uważam, że jest jeszcze stanowczo za wcześnie na jego używanie, za drogie po prostu.

ODPOWIEDZ