Co robią te neonki??
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
Co robią te neonki??
Siema!!!Moje neonki dziwnie sie zachowują ocierają się o kamienie,liście,korzeń,gibbicepsa:D
i różne inne żeczy.Co im jest że tak robią??
akwa250l
15xneon Inessa
1xGibbiceps
6xkirysek pstry
2xGupik
2xdianema długowąsa
i różne inne żeczy.Co im jest że tak robią??
akwa250l
15xneon Inessa
1xGibbiceps
6xkirysek pstry
2xGupik
2xdianema długowąsa
Re: Co robią te neonki??
To może być jakaś infekcja (hm, skrzela?) ale głowy nie dam.
./redir/http://r1.bloodwars.pl/r.php?r=34641 <-- polecam gorąco:)
- pavelek
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 80
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
a nie widać na nich małych robaczków?
- Piwosz
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Konrad
- Kontakt:
Podaj parametry wody. Może to zwykła ospa. Ryby często przy ospie ocierają się o różne przedmioty. Wlej do akwarium MFC lub Ichtiosan. Powinno pomóc. .
Powiedz czy nie widzisz po nich jakiś objawów choroby, np. białe plamki na ciele, brak apetytu itp.
Powiedz czy nie widzisz po nich jakiś objawów choroby, np. białe plamki na ciele, brak apetytu itp.
-
- Nowicjusz
Rybki mają apetyt i zachowują sie normalnie lecz zauważyłem że to już nie tylko neonki również inne ryby.Plamek raczej nie mają jedynie takie niewielkie kropeczki ale to mogą być bombelki.Poczytam jeszcze o tym i może uda mi się to jakośrozwiązać ;-) dziękiPiwosz pisze:Podaj parametry wody. Może to zwykła ospa. Ryby często przy ospie ocierają się o różne przedmioty. Wlej do akwarium MFC lub Ichtiosan. Powinno pomóc. .
Te kropeczki to właśnie rybia ospa ;)
./redir/http://r1.bloodwars.pl/r.php?r=34641 <-- polecam gorąco:)
- Piwosz
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 216
- Imię: Konrad
- Kontakt:
Tak, tak to ospa. Podaj MFC a najlepiej Ichtiosan lub sól akwarystyczną. Mpiochol pisze:Rybki mają apetyt i zachowują sie normalnie lecz zauważyłem że to już nie tylko neonki również inne ryby.Plamek raczej nie mają jedynie takie niewielkie kropeczki ale to mogą być bombelki.Poczytam jeszcze o tym i może uda mi się to jakośrozwiązać dzięki
ożesz zastosować dla ryb kąpiel w wodzie z solą. 1 łyżka na litr wody. Pamiętaj że taką kąpiel robi sie w oddzielnym pojemniczku. ryby te potrzymaj ok. 30 min.
Jeśli coś jest niejasne pisz na GG lub PW
-
- Forumowicz
piochol, zanim cokolwiek zrobisz poszukaj na necie jak wygląda ospa :!: są zdjęcia ryb chorych, a kąpiel stosuj tylko w zaawansowanym stadium choroby i jeśli się okaże, że to to, to pamiętaj o kulorzęskach z powodu których ta choroba bywa tak uciążliwa, choć dobrze przeprowadzona kuracja szybko i skutecznie leczy ryby
przy oodinozie pojawiają się również kropeczki ale są one raczej drobne i wyglądają jak by rybę posypano cukrem pudrem bądź mąką
przy oodinozie pojawiają się również kropeczki ale są one raczej drobne i wyglądają jak by rybę posypano cukrem pudrem bądź mąką
-
- Nowicjusz
Dzięki za podpowiedzi to jednak była ospa.Wlałem zieleń i narazie widzę postępy :-D dzięki