problem z neonkiem.
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Ola
Re: problem z neonkiem.
Welon by zjadł nadrybek ? Niektóre bym pewnie zostawiłaby podrosły a inne na pokarm.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Welony to ryby roślinożerne...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
a co może być w moim akwarium z tymi rybami co wymieniłam i zjadło by narybek ?
- Plewek01
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Najszybciej same gupiki zjedzą Ci narybeka co może być w moim akwarium z tymi rybami co wymieniłam i zjadło by narybek ?

-
- Nowicjusz
no tak też można zrobić.
) na razie jeszcze nie mam samiczek więc mam spokój.
) przynajmniej tak mi się wydaje że oba to samce, tak wnioskuje po przeszukanych zdjęciach na stronach. zdjęcia nie zrobię bo są strasznie ruchliwe.
[ Dodano: 2010-06-03, 18:44 ]
a tak tylko zmiana chwilowa tematu. Nie chce zakładać nowego tematu, ale .. Chciałabym zrobić restart zbiornika, bez sprzedaży rybek, tylko nie wiem czy to możliwe. Co wy na to ?
i drugie pytanie, co mogłabym dokupić do tych rybek? bo tak trochę pusto.
Niestety mam drugie akwarium, ale malutkie.. 11L .. wytrzymałyby w nim 2tygodnie ?
( Albo doradźcie mi jak z podłoża wybrać ten cały brud,który wkrada się w kamienie. Mam odmulacz, ale on nie do końca oczyszcza to podłoże tak jakbym chciała. musiałabym wszystko wyciągać z akwa przed podmianą. :zalamany:

[ Dodano: 2010-06-03, 18:44 ]
a tak tylko zmiana chwilowa tematu. Nie chce zakładać nowego tematu, ale .. Chciałabym zrobić restart zbiornika, bez sprzedaży rybek, tylko nie wiem czy to możliwe. Co wy na to ?
i drugie pytanie, co mogłabym dokupić do tych rybek? bo tak trochę pusto.

Niestety mam drugie akwarium, ale malutkie.. 11L .. wytrzymałyby w nim 2tygodnie ?

- maol
- Moderator
A po co chcesz go wyciągać? Akwarium nie ma być sterylnie czyste, to co odkłada się miedzy kamieniami a nie daje się usunąć odmulaczem nie jest żadnym problemem - a więcej , nawet jest pożądane.
P.S. Zanim zaczniesz zarobkowo rozmnażać gupiki, dowiedz się, czy ktoś je kupi... Bo to najłatwiej mnożąca się ryba, zamiast kupować prościej i taniej jest je... rozmnażać.
P.S. Zanim zaczniesz zarobkowo rozmnażać gupiki, dowiedz się, czy ktoś je kupi... Bo to najłatwiej mnożąca się ryba, zamiast kupować prościej i taniej jest je... rozmnażać.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
aha. no to dobrze.
) ja myślałam że akwarium musi być całkowicie czyste. :wstydniś:
a to do tych rybek coś dokupić czy nie ? i czekać na samiczki gupików i bawić się w ich odhodowanie ?
[ Dodano: 2010-06-05, 11:13 ]
kolejny zjedzony neonek. ;// i do tego zauważyłam że mają jakieś białe plamki na sobie...
( Nie wiem co robić.
( jedne mają więcej tych białych, bardziej kropek niż plamek a inne mniej, albo wcale. Wczoraj była woda wymieniana.. była z kranu ale odstana 24h...
[ Dodano: 2010-06-05, 11:24 ]
i zbrojnik również ma te plamki.
( ;/
i neonkom blanką te czerwone paski.. czy to może być ta choroba neonowa czy tylko ospa ?
( Podniosłam temp do 28*C... Pomocy.
(

a to do tych rybek coś dokupić czy nie ? i czekać na samiczki gupików i bawić się w ich odhodowanie ?
[ Dodano: 2010-06-05, 11:13 ]
kolejny zjedzony neonek. ;// i do tego zauważyłam że mają jakieś białe plamki na sobie...

[ Dodano: 2010-06-05, 11:24 ]
i zbrojnik również ma te plamki.

i neonkom blanką te czerwone paski.. czy to może być ta choroba neonowa czy tylko ospa ?

-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 300
- Imię: £ukasz
niestety ospa
też ją miałem ostatnio ale już wyleczyłem 

-
- Nowicjusz
ale żeby była na neonkach i na zbrojnikach ? Wiem że welonki są zimnolubne ale nie wiem czy ich też nie zaczęło brać więc podniosłam w ogólnym akwarium temperaturę do 30.. trochę welony bd się męczyć ale może nic im się nie stanie.
( a ile zajęło ci wyleczenie z ospy ? same podwyższenie temperatury wystarczy ?

-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 300
- Imię: £ukasz
tak miałem już ospę 2 raz i zawsze jako 1 atakowało mi neonki. Polecam Ci kupić leku Ichti chyba tak to się nazywa, lub jakiś inny lek zawierający zieleń melachitową i powinno dość szybko się wyleczyć u mnie to był 2 dni 
maol:
Nazywa się Ichtiosan. Zawiera zieleń malachitową. Kuracja trwa ok. 2 tygodni.

maol:
Nazywa się Ichtiosan. Zawiera zieleń malachitową. Kuracja trwa ok. 2 tygodni.
Ostatnio zmieniony 2010-06-08, 13:36 przez Sas, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zainteresowany
- Imię: Piotr
Ichtiosan dokładnie pierwszą dawkę podaj 2x większą od zalecanej, potem wg. instrukcji. Po 2 tygodniach trzeba powtórzyć już wg. instrukcji
-
- Nowicjusz
po 2 tygodniach ? leczenie może trwać tak długo ?
[ Dodano: 2010-06-05, 22:03 ]
kolejny neonek zdechł.
(
[ Dodano: 2010-06-05, 22:03 ]
kolejny neonek zdechł.

- maol
- Moderator
Nie tylko może - powinno.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

-
- Nowicjusz
białe plamki zniknęły.
ale bd postępować dalej tak jak pisze na Ichitiosanie. ;)

- maol
- Moderator
Zwróć uwagę na to, że samo znikniecie sporów z ciał ryb to... nie koniec choroby. Tak samo jak koniec kataru to nie koniec grypy. Dalsze leczenie jest wręcz niezbędne, żeby "pozbyć się" kulorzęska. A przerwanie kuracji w tym momencie oznacza, że ospa szybko powróci.
I jeszcze jak zwykle trochę o profilaktyce - kulorzęsek jest bezpośrednim sprawcą choroby, ale przyczyną zwykle są złe warunki w akwarium - np. złe parametry wody spowodowane przerybieniem, skoki temperatury czy stres. Jeżeli nie znajdziesz przyczyny i jej nie zlikwidujesz, choroba powróci.
I jeszcze jak zwykle trochę o profilaktyce - kulorzęsek jest bezpośrednim sprawcą choroby, ale przyczyną zwykle są złe warunki w akwarium - np. złe parametry wody spowodowane przerybieniem, skoki temperatury czy stres. Jeżeli nie znajdziesz przyczyny i jej nie zlikwidujesz, choroba powróci.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back