Brązowy osad między żwirkiem a szybą...
Moderator: ModTeam
- Plewek01
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Brązowy osad między żwirkiem a szybą...
Witam. Nie wiem czy dobry dział, ale pisze:). Mam brązowy osad między szybą a żwirkiem. Z przodu akwa wygląda jak resztki pokarmu i temu się nie dziwie...ale z boku wygląda już jak glony(okrzemki czy cos). Jakaś rada na to by się przydała ;)
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Re: Brązowy osad między żwirkiem a szybą...
Dodaj zdjęcie, żebyśmy widzieli jak to mniej więcej wygląda - wróżkami nie jesteśmy ;)
- Plewek01
- Rekin forum
- Kontakt:
Niestety, aparacik po kontakcie z podłogą zrobił offblue_betta pisze:Dodaj zdjęcie, żebyśmy widzieli jak to mniej więcej wygląda - wróżkami nie jesteśmy

Najrzetelniej opisując

Z przodu widać, że to resztki jedzenia i to mnie nie martwi, tym bardziej że to ma być LT. Ale z boku(bardziej naświetlonego) widać ewidentnie coś na wzór okrzemków na żwirku od strony szyby. I teraz kwestia... czy jakieś naświetlenie(przyciemnienie), ślimaki czy może zniknie jak ruszą mi bardziej roślinki...?
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Taki osad to (niestety) normalne. Nie ruszaj, niczemu to nie szkodzi.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Plewek01
- Rekin forum
- Kontakt:
Dzięki. Temat zamkniętymaol pisze:Taki osad to (niestety) normalne. Nie ruszaj, niczemu to nie szkodzi.
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
Dokładnie.maol pisze:Taki osad to (niestety) normalne. Nie ruszaj, niczemu to nie szkodzi.
Można też pokusić się o odmulenie tego jeśli się da.
Natomiast jeśli jest na szybie to wyczyścić/wyskrobać używając karty magnetycznej.
Ja tak zawsze robię ;)
- Mikos
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Piotr
- Kontakt:
Podepne sie pod temat ostatnio też to drapałem bo brzydko to wygląda wole widzieć żwirek a czyściłem to bo mi sie żwirek robi zielony:( co może być przyczyną? parametrów wody nie znam czekam aż przyjdą mi testy.
Mój baniaczek:) Aktualizacja oraz Fotorolecja z restartu zbiornika strona 5 serdecznie zapraszam do komętowania 
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics24/12848,45.htm

- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Nazwisko: Olszewski
Zielony żwirek oznacza zwykle glony. Parametry wody, właściwe oświetlenie i opieka nad filtrem to na początek podstawa.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Mikos
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Piotr
- Kontakt:
Parametry wody tak jak pisałem wyżej czekam na testy moge tylko podać temp i ph co do oświetlenia to może ono być przyczyną ponieważ zaobserwowałem dwa aspekty a mianowicie glon powstaje tylko na białym żwirku na czarnym albo nie ma albo nie widzę i pod kępami roślin jest znikoma ilość tego glonu, "pięknie" sie zieleni ten żwir tylko w tych miejscach gdzie bezpośrednio pada na niego światło i pomyślałem o jakiejś roślince trawnikowej bądź o mchu, co byście polecili i czy to by pomogło?
Mój baniaczek:) Aktualizacja oraz Fotorolecja z restartu zbiornika strona 5 serdecznie zapraszam do komętowania