filtracja biologiczna

Tematy dotyczące wody w naszych akwariach.

Moderator: ModTeam

beny
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 112
Imię: Piotr
Nazwisko: Zdanowicz

filtracja biologiczna

Post autor: beny » 2010-06-07, 12:39

Mam pytanko, dotyczy ono filtracji biologicznej wody, posiadam filtr aqua szut 550 który w koszyku ma fizeline czy inne dziadostwo które jest dość luźno ulożone w koszyku - ostatnio postanowiłem że dorzucę do filtra pomiędzy fizelinę kulki ceramiczne - weszło ich dość sporo (około 30) czy one wogóle spełnią swoją rolę czy aby wogóle zaistaniała jakakolwiek filtracja biologiczna musi być tego więcej - filtr ma wystarczająco mocy nic się nie zatyka/zapycha - tylko czy to ma wogóle sens, temat dałem do "wody" bo poniekąd sprawa dotyczy jakości wody w akwarium. Czy istnieją jakieś wytyczne co do ilości dawanej ceramiki na litraż

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Re: filtracja biologiczna

Post autor: maol » 2010-06-07, 14:17

Sens pewnie ma, tyle że to mały filtr i wiele w ten sposób tym nie zyskasz - choć do tego modelu o ile wiem, można dołożyć dodatkowe pojemniki na media - w tym ceramikę
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Awatar użytkownika
marthinez
Obłąkany forumowicz
Pojemność akwarium: 270

Post autor: marthinez » 2010-06-07, 15:05

beny pisze:Czy istnieją jakieś wytyczne co do ilości dawanej ceramiki na litraż
Nie ma takich wytycznych.
Media filtracyjne oraz ich ilość (w tym ceramikę) dobieramy tak by zachować prawidłowe działanie cyklu azotowego. Najprościej mówiąc, by azotyny (no2) nie zagrażały obsadzie rybnej zbiornika.

U jednych wystarczy niewielka jej ilość (nie przerybione akwarium ogólne z roślinnością), u innych zupełnie jest zbędna (akwaria typowo roślinne LT, lub HT), a jeszcze inni potrzebują jej sporo (np. malawisci).
Jak widać zależy to przede wszystkim od typu/biotopu akwarium.

Cykl azotowy ( http://www.e-akwarystyka.pl/topics29/7187.htm ) i jego przebieg badamy testami na azotyny/azotany.
Ostatnio zmieniony 2010-06-07, 15:09 przez marthinez, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Nie udzielam porad na priv oraz mail! Masz problem? Pisz na forum

beny
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 112
Imię: Piotr
Nazwisko: Zdanowicz

Post autor: beny » 2010-06-07, 21:34

zrobiłem test na NO2, firmy zoolek aquatest (kropelkowy) i wyszło zero - zarówno w 112L (filtr aqua szut 550) i 54L (jakaś kaskada "no name") czyli te najważniejsze wartości są w normie

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2010-06-08, 11:26

...czyli nie potrzebujesz dodatkowej ceramiki.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

ODPOWIEDZ