jakie roslinki do kirysków, gupików i molinezji

Wszystko na temat roślil słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

madlyn
Forumowicz
Pojemność akwarium: 60
Imię: Monika

jakie roslinki do kirysków, gupików i molinezji

Post autor: madlyn » 2007-05-22, 08:43

Hey doradzcie mi jakie powinnam mieć roslinki dla rybek kirysków, gupików i molinezji??? che jeszcze kupić neonki innesa

Slanter
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 0
Imię: Grzegorz

Re: jakie roslinki do kirysków, gupików i molinezji

Post autor: Slanter » 2007-05-22, 08:50

To raczej Twoje oswietlenie i inne warunki decyduja o tym jakie "powinnas" miec rosliny. Rybom jest to raczej obojetne ;-)

madlyn
Forumowicz

Post autor: madlyn » 2007-05-22, 09:17

oświetlenie wydaje mi się dobre, nie jest ciemne ( jestem poczatkująca więc to tylko moje zdanie- moge się mylić).
Wczoraj zakupiłam na allegro: filtr wewnetrzny Hailea BT 400 filtrujaco-napowietrzający z regulacją przepływu na 50- 110 L, GRZAŁKA z TERMOSTATEM - WEIPRO 75 W , ODMULACZ z pompką. Co o tym sądzicie

Slanter
Przyjaciel forum

Post autor: Slanter » 2007-05-22, 09:33

Trudno cos o tym sadzic jesli nie podalas pojemnosci zbiornika :-)

madlyn
Forumowicz

Post autor: madlyn » 2007-05-22, 09:37

pojemność akwarium jest 60 litrów

Slanter
Przyjaciel forum

Post autor: Slanter » 2007-05-22, 10:24

Sprzet wydaje sie byc ok. Wracajac do roslin. Jesli nie masz jeszcze podloza to postaraj sie o jak najdrobniejszy zwir naturalny z nieostrymi ziarnami. Zadnych sztucznie kolorowanych nakrapianych "wymiocin clowna" (beznadziejne dla roslin). Swiatlo. Z wygladu moze byc jasno ale dla roslin moze byc za malo. Potrzebne bedzie przynajmniej 30W z dwoch swietlowek. Swietlowki powinny byc o temperaturze koloru od 5000K do 10000K. Na rynku dostepne sa swietlowki do roslin. Jesli chodzi o rodzaj roslin to zacznij od tych latwiejszych. Anubia, saggitaria, moczarka, mech jawajski... Dobrze jest tez zaopatrzyc sie w automatyczny wylacznik zegarowy. Daje on gwarancje regularnego cyklu dnia i nocy niezbednego dla roslin i ryb. Zapominanie wylaczania swiatla o okreslonym czasie czesto prowadzi do powstawania glonow. Dzienne oswietlenie nie powinno przekraczac 12 godzin.

madlyn
Forumowicz

Post autor: madlyn » 2007-05-22, 10:40

tak mam zamiar kupic odpowiedni żwirek- i mam pytanie bo akwarium zalałam w sobote ze starym żwirkiem (raczej kamieniami) i teraz jak kupie ten odpowieni to za ile moge go zamienic?? A i czy może być żwirek kwarcowy i ile kg??

Slanter
Przyjaciel forum

Post autor: Slanter » 2007-05-22, 11:05

Moze byc zwirek kwarcowy. Oto co ja bym zrobil aby dac roslinkom szanse. Jesli te kamienie byly juz w dluzszym uzyciu tzn. zanim zostaly ponownie zalane w sobote to mozesz z nich jeszcze zrobic pozytek. Tak wiec pierwsza sprawa: na samo dno dalbym cienka warstwe torfu ogrodniczego. Mowiac cienka wastwe mam tu na mysli doslownie przypruszenie tak aby dno wciaz przeswitywalo. Na warstwe torfu polozylbym cienka warstwe tych starych kamieni (ale tylko jesli byly juz one poprzednio w dluzszym uzytku i nie byly wysuszone na bardzo dlugi czas). Wybralbym jak najdrobniejsze. Dopiero na sam wierzch dalbym warstwe zwirku kwarcowego. Jesli chodzi o grubosc to dobrze jak jest ona od dwoch do pieciu centymetrow. Przy czym grubsza warstwe dalbym na tyl a ciensza na przod. Mniej zwiru na przodzie daje estetycznie lepszy efekt. Poniewaz kwarc jest podlozem inercyjnym, tzn. nie ma w nim zadnych witalnych dla roslin mineralow, dobrze byloby zaopatrzyc sie w jakis nawoz w tabletkach badz tez w kulki gliniane dostepne na allegro. Nawoz ten bedzie wspomagal jalowe podloze. Oczywiscie dobrze jest rowniez zaopatrzyc sie w nawoz w plynie ktory dodaje sie bezposrednio do wody. Warstwe torfu mozesz ominac. Rekomenduje to dlatego, ze torf wspomaga pobor zelaza przez korzenie roslin. Sa jeszcze inne jego zalety ale nie bede juz teraz w to wnikal. Rola tych starych kamieni jest taka, ze posiadaja one na sobie pozyteczna flore bakteryjna co daje dobry poczatek dla jej rozbudowy w nowym podlozu. Na nowe podloze mozesz zamienic kiedy chcesz.

madlyn
Forumowicz

Post autor: madlyn » 2007-05-22, 11:20

Tak te kamyczki były juz dwa lata w tym akwarium( 2 lata u innej osoby, u mnie od soboty)- to zrobie tak jak piszesz. Wielkie dzieki :-D

Slanter
Przyjaciel forum

Post autor: Slanter » 2007-05-22, 11:25

Absolutnie wiec beda uzyteczne. Tylko nie przesadzaj z ich iloscia. Tu rowniez mam na mysli doslownie przypruszenie. Traktuj je jako "nasiona" dla nowych koloniii bakteryjnych. Powodzenia!

ODPOWIEDZ