HALLO RATUNKU NITKI ATAKUJA!!!!!!!!! POMOCY!!!!!!!!!!!!!!
Moderator: ModTeam
- Mikos
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Piotr
- Kontakt:
HALLO RATUNKU NITKI ATAKUJA!!!!!!!!! POMOCY!!!!!!!!!!!!!!
Witam jak w temacie mam troche problemu z glonami typu krasnoroty ale to już od dawna i po zatosowaniu co2 przyhamował sie troche ich rozrost lecz zaczeły ie kolejne problemy tylko z innym glonem a mianowicie jakieś takie zielone cieniutkie niteczki rosną praktycznie wszedzie począwszy od roślin po przez szyby do żwirku na dnie:
Podmiana dawniej co dwa tyg po 25% ostatnio to znaczy od dwych tyg podmiana co tydzień 25%
Akwa240L
temp 27C
PH 7,5
kh 6
gh 9
po4 0,05
no3 (nie wiem którą wartość podać bo na tym wzorniku jet aż trzy te kreski i dwie wartości) na górnej 50 na dolnej 40
Filtracja Fluwal 304 z deszczownicą pod wodą kierowaną ku górze
Co2 (termoreaktor)od 12:30 do 21:30 po dwa bombelki na sekunde
nawozy:
Planta Gainer ferro+ 6ml codzienie
Planta Gainer macro 6ml codzienie
Kulki firmy Filtrus 13 szt. od tyg
Ośw.
Od 13 do 22 dwie rury po 54w fwirmy sylvania(jakie wpomagające wzrot roślin jutro sprawdze dokładnie jakie to podam)
Roliność: Napewno jet Anubias 3 szt. a reszta nie wiem co to za chwasty moge porobić zdięcia i powrzucać.
Ryby:
8x neon czerwony
6x skalar (docelowo 2pary)
1x sum indyjki
1x kiris lamparci (w trakcie odłowu ie gdzie ukrył i dlatego został sam)
jak coś jeszcze potrzeba to chetnie służe informacja.
Podmiana dawniej co dwa tyg po 25% ostatnio to znaczy od dwych tyg podmiana co tydzień 25%
Akwa240L
temp 27C
PH 7,5
kh 6
gh 9
po4 0,05
no3 (nie wiem którą wartość podać bo na tym wzorniku jet aż trzy te kreski i dwie wartości) na górnej 50 na dolnej 40
Filtracja Fluwal 304 z deszczownicą pod wodą kierowaną ku górze
Co2 (termoreaktor)od 12:30 do 21:30 po dwa bombelki na sekunde
nawozy:
Planta Gainer ferro+ 6ml codzienie
Planta Gainer macro 6ml codzienie
Kulki firmy Filtrus 13 szt. od tyg
Ośw.
Od 13 do 22 dwie rury po 54w fwirmy sylvania(jakie wpomagające wzrot roślin jutro sprawdze dokładnie jakie to podam)
Roliność: Napewno jet Anubias 3 szt. a reszta nie wiem co to za chwasty moge porobić zdięcia i powrzucać.
Ryby:
8x neon czerwony
6x skalar (docelowo 2pary)
1x sum indyjki
1x kiris lamparci (w trakcie odłowu ie gdzie ukrył i dlatego został sam)
jak coś jeszcze potrzeba to chetnie służe informacja.
Mój baniaczek:) Aktualizacja oraz Fotorolecja z restartu zbiornika strona 5 serdecznie zapraszam do komętowania 
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics24/12848,45.htm

- Klara
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Anna
- Kontakt:
Re: HALLO RATUNKU NITKI ATAKUJA!!!!!!!!! POMOCY!!!!!!!!!!!!!!
Daj zdjęcia jaki jest u Ciebie stosunek roślin do ryb. 6 skalarów na pewno dużo "brudzi". Ja na glony polecam serdecznie kosiarki i otoski, chociaż te ostatnie wrażliwe są na parametry i mogą nie przetrzymać. Moje kosiarki glony nitkowawe zjadają aż miło patrzeć.
Oczywiście trzeba zwalczyć przyczynę glonów, a nie tylko objawy i u Ciebie, na mój blond rozum, trzeba dołożyć roślin.
Czekamy na zdjęcia.
Oczywiście trzeba zwalczyć przyczynę glonów, a nie tylko objawy i u Ciebie, na mój blond rozum, trzeba dołożyć roślin.
Czekamy na zdjęcia.
"Stajesz się na zawsze odpowiedzialny za to co oswoiłeś."
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Generalnie - samo NO3 nie jest jedynym wskaźnikiem istnienia bądź nie glonów. Powiedziałbym, że masz za mało roślin, a jednocześnie akwarium jest intensywnie nawożone. Co powoduje że glony maja tam świetną pożywkę. Zasadź kilka garści rogatka/moczarki, powinieneś widzieć wtedy 15-minutowe wzrosty tych roślin, a jednocześnie w akwarium zniknie nadmiar substancji które w tej chwili wydają się być wykorzystywane przez glony.
Opisz dokładniej swoje roślinki (może być zdjęcie całości zbiornika).
Opisz dokładniej swoje roślinki (może być zdjęcie całości zbiornika).
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Mikos
- Akwarysta
- Kontakt:
Proszę o to fotki tak z biegu na szybkiego.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Mój baniaczek:) Aktualizacja oraz Fotorolecja z restartu zbiornika strona 5 serdecznie zapraszam do komętowania 

- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
Generalnie za mało roślin.
Nie ma co nawozić.
A ten nawóz:
Moja rada.
Daruj sobie to:
Wtedy żadne testy nie sa potrzebne, bo wiemy ile, czego wlewamy do akwarium.
Nie ma co nawozić.
A ten nawóz:
stosuje się tylko w stabilnych akwariach z mocnym światłem, masą roślin i wydajnym systemem co2.Mikos pisze:Planta Gainer ferro+
Moja rada.
Daruj sobie to:
Przed Tobą lepsza byłaby zabawa z solami.Mikos pisze:Planta Gainer macro
Wtedy żadne testy nie sa potrzebne, bo wiemy ile, czego wlewamy do akwarium.
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
Taki tylko mały off topic, ale masz zasadzone mikrozorium w podłożu, co gwarantuje jego zgnicie. Tą paproć przyczepia się żyłką do kamieni lub korzeni, nigdy nie sadzi się w podłożu.
- Mikos
- Akwarysta
- Kontakt:
Jeśli chodzi o sole to bardzo chetnię tylko że wstyd sie przyznać ale za bardzo sie nie odnajduje z tymi solami nawet nie za bardzo wiem o co pytać w zologu żeby sobie je zakupic:/
mikrozorium która to roślina?
mikrozorium która to roślina?

-
- Zainteresowany
- Pojemność akwarium: 0
W sprawie soli wpisz w wyszukiwarkę nawożenie metodą IE. A sole kupuje się na allegro. Tylko poczytaj na ten temat i będziesz wiedział co kupić .Groszowe nawożenie. Sam spróbowałem i gorąco polecam. Na początek dużo szybko rosnących roślin i metoda IE i rośliny same wyłażą z akwarium
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Sole do nawożenia akwarium nie kupisz w sklepie zoologicznym.Mikos pisze:Jeśli chodzi o sole to bardzo chetnię tylko że wstyd sie przyznać ale za bardzo sie nie odnajduje z tymi solami nawet nie za bardzo wiem o co pytać w zologu żeby sobie je zakupic:/
Kupisz je w jednym z oddziałów Poch (Polskie odczynniki chemiczne) lub po prostu na allegro.
Najbardziej znane to kno3, kh2po4, k2so4.
Kalkulator do sporządzania nawozów z soli jest tutaj: http://www.e-akwarystyka.pl/topics5/8004.htm
Ogólnie jest to banalnie proste.
Dawki dobieramy eksperymentując, przykładowo robimy roztwór, który w jednej dawce podnosi nam:
no3 do 2ppm
po4 do 0,25ppm
k do 1ppm
Raczej EI.piotrekf pisze:W sprawie soli wpisz w wyszukiwarkę nawożenie metodą IE.
IE - internet explorer

EI - Extimative index (nawożenie metodą przybliżonego wskaźnika).
Metoda, której ideą jest walenie wszystkiego w nadmiarze, by roślinom niczego nie zabrakło oraz robienie bardzo dużych tygodniowych podmian, by nie doprowadzić do nadmiernej kumulacji odżywczych związków.
Jedni chwalą, drudzy nie.
Są różne szkoły.
Podstawą jest stabilne, wydajne co2 oraz duża masa roślinna.
Niewielkie zachwianie stabilności co2 powoduje problemy.
Dobrze prowadzone akwa ta metodą daję bardzo dobre rezultaty w szybkości wzrostu roślin (kondycji już nie za bardzo).
Mimo wszystko warto poczytać.
Gwoli ścisłości. Nawożenie solami to nie to samo co metoda EI.piotrekf pisze:Groszowe nawożenie.
Da się prowadzic zbiornik na solach nawożąc z rozwagą, jak i da sie prowadzić metodą EI bez soli na standardowych, firmowych nawozach.
Największym plusem soli jest to, że wiemy ile, czego wlaliśmy do akwarium w zwiazku z tym łatwiej nam reagować w razie problemów oraz niwelować ewentualne nadmiary/niedobory.
Twój problem teraz jest ciężki do zdiagnozowania, bo nie wiesz ile, jakich zwiazków wlałeś do akwarium (producent nie podał składu procentowego pierwiastków) i co może powodować problemy, a testy niestety bardzo często są zawodne.
- Akwarybka
- Moderator
- Pojemność akwarium: 63
- Imię: Basia
- Nazwisko: Waluś
- Kontakt:
A no taMikos pisze:mikrozorium która to roślina?

- Mikos
- Akwarysta
- Kontakt:
No to teraz marthinez żeś mi namieszał w głowie więc myślę że zrobie to krok po kroku a mianowicie pierwszym krokiem bedzie kupno na allegro tych soli i dlatego mam do Ciebie prośbę o podanie jakie mam kupić, żebym nie wydawał kasy na jakieś nie potrzebne.
Akwarybka na pewno to ma mieć korzenie na wierzchu bo ona już tak jest od początku września zasadzona i nigdy nie było z nia problemu nawet ładnie rośnie często wypuszcza młode listki.
PS. Jakich roślin dokupić i ile bo przyznaje strasznie podobaja mi sie zbiorniki takie na maksa zarośniete wiec prosiłbym o propozycje jakiś w miare nie drogich roślin
Akwarybka na pewno to ma mieć korzenie na wierzchu bo ona już tak jest od początku września zasadzona i nigdy nie było z nia problemu nawet ładnie rośnie często wypuszcza młode listki.
PS. Jakich roślin dokupić i ile bo przyznaje strasznie podobaja mi sie zbiorniki takie na maksa zarośniete wiec prosiłbym o propozycje jakiś w miare nie drogich roślin

- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Podstawa to KNO3, KH2PO4, K2SO4, MGSO4x7H2O, czyli azot, fosfor, potas, magnez.Mikos pisze:mam do Ciebie prośbę o podanie jakie mam kupić, żebym nie wydawał kasy na jakieś nie potrzebne.
Od początku września to powinna Ci już zająć pól akwarium.ona już tak jest od początku września zasadzona i nigdy nie było z nia problemu nawet ładnie rośnie często wypuszcza młode listki.
Epifity nie mogą mieć kłącza przysypanego żwirkiem.
Popatrz sobie po galerii akwarium. W zasadzie zawsze podane są gatunki roślin jakie tam rosną. Wybierz sobie te, które Ci się podobają. Wtedy też porównasz ceny.Mikos pisze:PS. Jakich roślin dokupić i ile bo przyznaje strasznie podobaja mi sie zbiorniki takie na maksa zarośniete wiec prosiłbym o propozycje jakiś w miare nie drogich roślin
Jak nie chcesz przepłacać to nie kupuj roślin w sklepach (w koszyczkach). Są fora, allegro itp. Praktycznie każdą roślinkę da się kupić od akwarysty prosto z baniaka.
Co do wyboru polecam bazy roslin: http://www.e-akwarystyka.pl/topics5/11495.htm a zwłaszcza: http://www.aquaticplantcentral.com/foru ... antfinder/ gdzie wszystko jest tak pogrupowane, że da się dobrać chwasty po trudności uprawy, czy zapotrzebowania na światło.
Jak najwięcej. Nie da się tego określić dokładnie, co do sadzonki.Mikos pisze:ile
- Mikos
- Akwarysta
- Kontakt:
Roślinka już przyczepiona do kamyka zobaczymy efekty, sole zamówione te co wyżej podane i w związku z tym prosze teraz o instrukcje obsługi jak sie do tego zabrać jak rozrabiać te roztwory ile tego do akwa dawać jak często itd. żebym przez brak wiedzy (czyt. głupote) nie zmaścił czegoś i żeby na tym nie ucierpiały moje pupile (rybki) no i roślinek też by mi było szkoda. Co do wyboru roślin to przeglądałem galerie na forum i na google i jest tego naprawde multum i mi sie wszystko podoba i na nic sie nie moge zdecydować może jakieś podpowiedzi co ładnie by zrobiło gąszcz w akwa, co na tył, środek i przód byście polecali no i dno chciałbym żeby też było całe porośniete jakimś mchem czy jakaś trawa. Bardzo prosze o kilka propozycji ja z tego wybiore cos co bedzie w miare dostepne w mojej okolicy bądź od innych akwarystów.

- marthinez
- Obłąkany forumowicz
Tutaj jest niewiele do tłumaczenia.Mikos pisze:sole zamówione te co wyżej podane i w związku z tym prosze teraz o instrukcje obsługi jak sie do tego zabrać jak rozrabiać te roztwory ile tego do akwa dawać jak często itd. żebym przez brak wiedzy (czyt. głupote) nie zmaścił czegoś i żeby na tym nie ucierpiały moje pupile (rybki) no i roślinek też by mi było szkoda.
Próbowałeś zapoznać się z kalkulatorem, który wskazałem? np.: http://pomoce.akwahobby.com/kalk_chem.php
Prostszego nic nie ma.
Rozrabiasz w wodzie destylowanej lub RO, po prostu wsypując odmierzone sole i mieszając.
Gotowy roztwór dawkujesz do akwarium jak każdy inny nawóz, z tą różnicą, że wiesz co wlewasz.
Ile wlewać?
Tutaj to już zależy od ilości światła, co2 i masy roślinnej.
Zrób sobie jakiś łagodny roztwór np. taki jak podałem wyżej lub przykładowo taki:
Jedna dawka 10 ml wlana do akwarium podniesie poziom:
no3 - 1mg/l
po4 - 0,2mg/l
k - 1mg/l
Dawkuj to np. co drugi dzień.
W razie niezadowalającego efektu podnieś dwukrotnie.
W załączniku "łopatologiczna"instrukcja
Ostatnio zmieniony 2010-06-24, 16:44 przez marthinez, łącznie zmieniany 1 raz.
- Mikos
- Akwarysta
- Kontakt:
A wiec tak troche sie pobawiłem tym kalkulatorem i chciałbym sprawdzic czy dobrze to powyliczałem a mianowicie mam akwa 240l ilość roztworu 1000ml do akwa labym po 10ml roztworu i tak:
KNO3 musze dać 39g żeby uzyskać No3 1mg/l
k2so4musze dać 53.5g żeby uzyskać k 1mg/l
KH2PO4 musze dać 3.5g żeby uzyskać Po4 0.1mg/l
mam jeszcze MGSO4x7H2O i nie wiem jakie mam uzyskać Mg bo wydaje mi sie ze 1mg/l to będzie dużo?
KNO3 musze dać 39g żeby uzyskać No3 1mg/l
k2so4musze dać 53.5g żeby uzyskać k 1mg/l
KH2PO4 musze dać 3.5g żeby uzyskać Po4 0.1mg/l
mam jeszcze MGSO4x7H2O i nie wiem jakie mam uzyskać Mg bo wydaje mi sie ze 1mg/l to będzie dużo?