danio

Wszystko na temat ryb słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

mała_mi
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Ola

danio

Post autor: mała_mi » 2010-06-15, 15:20

wczoraj rodzice kupili mi 4 danio, ale nie wiem dokładnie jakie. No i jest takie pytanie.. Dwa osobniki mają strasznie duże brzuszki. Chciałam zrobić zdjęcie ale są za szybkie. To ciąża ? ;> ; DDD Albo mi się wydaje albo od wczoraj im te brzuszki urosły. No i jeśli to ciąża to zakupić kotnik i przełożyć oby dwie rybki do kotnika czy nie ?

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Re: danio

Post autor: maol » 2010-06-15, 16:21

Jeżeli to ciąża, to kotnik się przyda. A jeżeli te brzuszki rosną im nagle od wczoraj... to ryby są raczej chore. Obserwuj je dokładnie.

P.S. Wpuszczałaś je kropelkowo, czy tez metodą "chlup do wody"?
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

mała_mi
Nowicjusz

Post autor: mała_mi » 2010-06-15, 17:17

Ryby były już w akwarium jak przyszłam więc nie wiem jak mój tata je włożył, ale pewnie tak jak zawsze wkładamy. Wkładamy je najpierw do wody w tym worku co są przy zakupie a po pół godziny jak temp wody się wyrówna wpuszczamy je powoli. Nie rosną nagle, chodziło mi o to że przez noc jeszcze trochę urósł ten brzuch, a brzuchate były już jak je zobaczyłam w akwarium pierwszy raz.

a jak wygląda ciąża u danio ? ;> :)) to mnie ciekawi. :D

[ Dodano: 2010-06-15, 21:04 ]
kotnik kupiony. tylko mam przełożyć do kotnika samce i samiczki z brzuchami czy tylko samiczki ? bo nigdzie nie umiem znaleźć takiego tematu. i jeśli samce i samiczki to muszę wyciągnąć te wszystkie przegródki z kotnika a gdy bd jajeczka to wyciągnąć dorosłe osobniki czy może być taka możliwość że samiec ich nie zapłodni przed tym jak ja je wyciągnę ? bo niestety nie mam możliwości siedzieć cały dzień przy akwarium. :(( może za dwa tygodnie już tak ale teraz na pewno nie.

[ Dodano: 2010-06-16, 14:04 ]
Już wszystko wiem. Tylko nadal nie wiem czemu nie chcą złożyć jajeczek. ;/

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2010-06-17, 08:35

Do kotnika muszą trafić jedna samica i 2-3 samce. Zadaniem kotnika jest odseparowanie rodziców od dzieci (ikry). Nie wiem jaki masz kotnik - jeżeli wykonany z gęstej siatki, po złożeniu ikry wyciągasz z niego rodziców. Jeżeli zrobiony z plastikowych "prętów", między którymi ikra przeleci, a rodzice się nie przecisną, pozostawiasz w kotniku ryby aż ikra będzie bezpieczna. Dla danio można też użyć rusztu ustawionego przy dnie.
Ostatnio zmieniony 2010-06-18, 08:14 przez maol, łącznie zmieniany 2 razy.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

mała_mi
Nowicjusz

Post autor: mała_mi » 2010-06-17, 17:02

a jak zrobić ten ruszt ? ;> niestety mam tylko 2 samice i 2 samce bo tak rodzice kupili, a kobieta w sklepie nie potrafiła rozróżnić.

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2010-06-18, 08:11

Ruszt to coś jak kratka - ikra przez nią bez problemu przeleci i zostanie na dnie zbiornika, a ryby się nie przecisną. Od biedy kawałek siatki o odpowiednich oczkach wystarczy.

ODPOWIEDZ