Piskorki
Moderator: ModTeam
- Szymszon
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Rafa³
- Kontakt:
Piskorki
Cześć. Mam takie pytanie. Czy te ryby grzebią w podłożu, tzn. zakopują się w nim?. Pytam, bo mam piasek kwarcowy i podobno mogą tworzyć się strefy beztlenowe. Czy piskorki temu zapobiegną?. Oprócz tego będą dwa glonojady. Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam.
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Marcin
- Kontakt:
Re: Piskorki
grzebią, ale nie będą przekopywać piachu jak świderki więc moim zdaniem na strefy beztlenowe nie pomogą
- Szymszon
- Stały bywalec
- Imię: Rafa³
- Kontakt:
Ile kupić świderek, by nie było ich za dużo i by nie zasiedliły mi całego akwarium, żeby były skuteczne?. Myślę też czy same rośliny tu nie pomogą...czytałem że gdy w piasku są rośliny, nie ma stref beztlenowych.
-
- Forumowicz
- Kontakt:
Strefy beztlenowe są właśnie groźne dla korzeni roślin. Może wypowie się tutaj jakiś doświadczony wodny ogrodnik bo zapewne są rośliny, które sobie z tym radzą.
Nie wypowiem się na temat świderków, wydaje mi się, że ile byś nie wpuścił to i tak po krótszym lub dłuższym czasie będzie ich mnóstwo
Nie wypowiem się na temat świderków, wydaje mi się, że ile byś nie wpuścił to i tak po krótszym lub dłuższym czasie będzie ich mnóstwo

-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Tak - świdery mnożą się jak szalone, ale do kontrolowania populacji możesz kupić heleny ;)
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
Korzenie roślin przewietrzają podłoże (wprowadzają tam tlen), więc przy okazji likwidują strefy beztlenowe.Szymszon pisze:Myślę też czy same rośliny tu nie pomogą...czytałem że gdy w piasku są rośliny, nie ma stref beztlenowych.
-
- Zainteresowany
- Imię: Adam
Ja przyznam że jak je miałem to mało je widziałem dobrze się kamuflowały.
Blog ryby-akwariowe.blogspot.com - hodowla i opis
- Plewek01
- Rekin forum
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Kryptocoryny i zwartki mają mocno rozbudowane korzenie co w parze ze świderkami powinno zapobiec strefom beztlenowym.wolfik pisze:Może wypowie się tutaj jakiś doświadczony wodny ogrodnik bo zapewne są rośliny, które sobie z tym radzą.