Mętna woda (mleko) po restarcie - jak się tego pozbyć ?

Tematy dotyczące wody w naszych akwariach.

Moderator: ModTeam

Awatar użytkownika
Dawid 1984
Forumowicz
Pojemność akwarium: 375
Imię: Dawid
Nazwisko: Panasiuk
Kontakt:

Re: Mętna woda (mleko) po restarcie - jak się tego pozbyć ?

Post autor: Dawid 1984 » 2009-06-05, 18:25

Podpisuje sie pod ost dwoma postami ,sam to przerabialem .Pierwsza sprawa najwazniejsza to cierpliwosc ,druga to kultury bakteri polecam sery.
Akwarium 375 l 150x50x50

dj_rey
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: rob

Post autor: dj_rey » 2009-07-26, 13:42

Ponad dwa miesiące i nadal mam zieloną wodę, podminiam wode co tydzień, nie podaje zadnych nawozów i nadal mam zielono. ile może trwać dojrzewanie baniaka, aż tak długo ?

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2009-07-26, 14:03

Jeżeli problem trwa tak długo, zastanów się nad innymi przyczynami. Zielona woda świadczy o rozwoju w niej glonów - czyli masz problem najprawdopodobniej z:
- przerybieniem
- złymi parametrami wody
- zbyt bogatym nawożeniem
- brakiem CO2
- złym oświetleniem
- za małą ilością roślin

Zacząłbym od eliminacji takich problemów. W jakim stanie i jakich lamp używasz? Ile czasu świecą? Jak wygląda obsada tego baniaczka?

... na początek zasadź trochę moczarki lub rogatka. Niech rośnie jak najwięcej i jak najszybciej :-)
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

dj_rey
Nowicjusz

Post autor: dj_rey » 2010-06-19, 17:23

W końcu po półtora roku udało mi się przezwyciężyć zieloną wodę :) i to w niecałe dwa tygodnie. Zakupiłem węgiel aktywny w saszetce i oraz preparat Aquasan-S oraz podmieniałem przegotowaną wodę w ilości 30l co tydzień. Teraz w końcu mogę się cieszyć krystaliczną wodą oraz obejrzeć co przez te półtora roku mi się tam uchowało :)
Nie wiem czy to te preparaty i przegotowana woda zadziałały, czy to po prostu był przypadek ale najważniejsze, że już jest ok.

Awatar użytkownika
matmax426
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 82
Imię: mat
Nazwisko: mam :)
Kontakt:

Post autor: matmax426 » 2010-06-19, 17:38

sądze ze to chwilowa poprawa, przegotowana woda nie nadaje sie do akwarium.
Rób podmiany nieprzegotowana wodą, jeśli problem sie powtórzy musisz zrobić restart zgodnie z zasadami które funkcjonują od wielu lat, czyli 2 tygodnie bez ryb, podmiany co tydzień 20 - 25% wody, odpowiednia ilość ryb i roślin

dj_rey
Nowicjusz

Post autor: dj_rey » 2010-06-20, 23:08

matmax426 pisze:sądze ze to chwilowa poprawa, przegotowana woda nie nadaje sie do akwarium.
Rób podmiany nieprzegotowana wodą, jeśli problem sie powtórzy musisz zrobić restart zgodnie z zasadami które funkcjonują od wielu lat, czyli 2 tygodnie bez ryb, podmiany co tydzień 20 - 25% wody, odpowiednia ilość ryb i roślin
Mam nadzieję że się mylisz, bo kolejny restart skończyłby się już chyba zakończeniem definitywnym z akwarystyką. Przez półtora roku widziałem tylko zieloną wodę i czasami ryby, gdy podpłynęły do przedniej szyby po podmianie wody, bo wtedy chwilowo była trochę bardziej przejrzysta. Żadne restarty, zaciemnianie akwa, nie nawożenie nie działały. Więc byłem już tym bardzo zmęczony, ale mam nadzieję, że opłaciło się czekać.

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2010-06-21, 08:22

dj_rej - po prostu popełniasz jakiś prosty a zasadniczy błąd. naprawdę, 99,99% akwarystów, startujących akwaria "jak należy" nigdy nie ma takich problemów. Zielona woda - oznacz zakwity. A to znaczy że masz (najprawdopodobniej) problemy ze światłem, nawożeniem lub parametrami wody. A co za tym idzie, może masz złą obsadę? Przeanalizuj każdy aspekt Twojego akwarium - to pomoże. I nie zakładaj nigdzie że "tu jest na pewno dobrze" - bo w takich miejscach zwykle tkwi błąd.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

ODPOWIEDZ