Krytyczny poziom Fe
Moderator: ModTeam
- Lermi
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 450
- Imię: Kinga
- Kontakt:
Krytyczny poziom Fe
Odkryłam, że w wodzie nie ma żelaza. Było w normie przy założeniu tydzień temu, a teraz go nie ma. Pierwszego dnia dałam Ferropol 24, a pózniej nie nawoziłam bo bałam się przenawożenia przy podłożu aqua substrate II. Dwa dni później badam żelazo i wychodzi zero. Dodaję Ferropol 24, dawka standardowa. Następnego dnia zero. Daję podwójną. Następnego dnia zero. Badam godzinę po podaniu Ferropol 24 - zero. Badam Ferropol - fioletowe jak nie wiem co. Pomyślałam że może wkłady filtracyjne wypłukują żelazo (moja wiedza cheimiczna opiera się niestety głównie na doświadczeniach). Do fioletowej wody z odczynnikiem dodaję brightwell aquatics extrax phos. 4 godziny - brak zmian. Co do reszty wkładów to stosowałam je wcześniej i nie miałam takiego problemu. Do wody dodaję tylko microbacter. Mam natlenianie, może to ono podsysa żelazo? Wydaje mi się to jednak nieprawdopodobne. Może mam tak żarłoczne rośliny, ale boję się przenawozić.
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Re: Krytyczny poziom Fe
Wyrzuć Fe test na śmietnik.
Będziesz miała mniej stresu, bo na razie wyszukujesz sobie problemy.
Będziesz miała mniej stresu, bo na razie wyszukujesz sobie problemy.
- Lermi
- Akwarysta
- Kontakt:
Masz absolutną rację, bo właśnie przyszłam po skarmieniu ryb i rośliny rosną obłędnie, puszczają hurtem bąbelki z liści i produkują rekordowej długości korzonki
Tylko po co są te testy, skoro nadają się na śmietnik? Pierwszy raz mam do czynienia z testami nie wiem więc które są ważne, a które nie. Bardzo mi zależy na ładnym akwarium. Dzięki za sugestię, po prostu zobaczę co się będzie działo 

Nie tylko chłopaki lubią robaki
- marthinez
- Obłąkany forumowicz
- Pojemność akwarium: 270
- Imię: Marcin
Marketing?Lermi pisze:Tylko po co są te testy, skoro nadają się na śmietnik?
Dla mnie najważniejsze są testy na twardości (obie) i pH.Lermi pisze:Pierwszy raz mam do czynienia z testami nie wiem więc które są ważne, a które nie.
Reszta może nie istnieć.
- Lermi
- Akwarysta
- Kontakt:
No właśnie muszę kupic test na ogólną, bo oczywiście w zestawie JBL Fe było, ale GH nie. :kwasny:
Nie tylko chłopaki lubią robaki