AquaEl Turbo Filter 350- problem

Moderator: ModTeam

Omenmasza
Forumowicz
Pojemność akwarium: 170
Imię: Sebastian

AquaEl Turbo Filter 350- problem

Post autor: Omenmasza » 2010-06-21, 10:29

Witam! mam problem tego typu: kiedy mam założony wkład ZeoCarb i gąbkę, to nie mam napowietrzania. To znaczy wodę pompuje ale w małym stopniu, ale powietzra już nie ciągnie i tak samo jest jak jest założona tylko gąbka.Sam filtr węglowy wszystko pracuje ok. Dodam że mam ten filterek tydzień. Co z ta gąbką?Czy filtr uszkodzony?W sumie bąbelki nie napowietrzaja wody, ale widać że filtr się męczy z dwoma wkładami. Co na to poradzić, zakładać tylko sam wkład biologiczny?
Ostatnio zmieniony 2010-06-21, 13:02 przez Omenmasza, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Re: AquaEl Turbo Filter 350- problem

Post autor: maol » 2010-06-21, 13:02

Napowietrzanie to proces zachodzący na skutek ruchu powierzchni wody - a więc żadne bąbelki nie są do tego potrzebne. Skieruj wylot filtra tak, aby maksymalnie poruszał taflę wody i zapomnij o problemach zbyt małego natlenienia.

Co do wkładów - sama gąbka wystarczy, osobiście jestem przeciwnikiem wkładów węglowych w filtrze bez konkretnego uzasadnienia.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Omenmasza
Forumowicz
Pojemność akwarium: 170
Imię: Sebastian

Post autor: Omenmasza » 2010-06-21, 13:05

Spróbuję dzisiaj samą gąbkę zostawić, ale tak jak wczesniej napisałem z gąbką, filtr jakby się męczył, wydaje mi się że przepływ wody strasznie się zmniejsza jak jest założona gąbka. Tak jakby nie dawał rady ciągnać wody przez nią.

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2010-06-21, 13:13

W małych filtrach wewnętrznych gąbka to podstawowe i najważniejsze medium filtracyjne. Nie można z niego nigdy rezygnować ani kombinować z zamianą jej na "coś innego" - takie eksperymenty zwykle źle się kończą. A jeżeli filtr z samą tylko gąbka działa źle... to coś z nim nie tak. Z czystą gąbką powinien uzyskiwać wydajność zbliżoną do podanej przez producenta, nie może mieć problemów z tłoczeniem ani pracować w wyraźnym wysiłkiem.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

ODPOWIEDZ