Piasek kwarcowy-płukanie
Moderator: ModTeam
- Szymszon
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Rafa³
- Kontakt:
Piasek kwarcowy-płukanie
Cześć. Mam pewne pytanie. Płukam właśnie piasek kwarcowy. Jest co raz bardziej klarowna woda, płukałem 6 razy. Płukałem jeszcze 4 razy, ale woda się już nie zmienia. Czy to normalne że woda nie jest całkowicie klarowna?. Może teraz wrzucić można spokojnie piasek do akwarium i odczekać z dzień, wtedy będzie klarowna, jak to jest?.
Ps.: Po wrzuceniu piasku do słoika, na jego ściankach pojawiają się malutkie, bardzo drobne jakby bąbelki powietrza. Mam nadzieję że to normalne?.
Z góry dzięki za odpowiedź na każde z moich pytań.
Ps.: Po wrzuceniu piasku do słoika, na jego ściankach pojawiają się malutkie, bardzo drobne jakby bąbelki powietrza. Mam nadzieję że to normalne?.
Z góry dzięki za odpowiedź na każde z moich pytań.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: Piasek kwarcowy-płukanie
Taka drobna zasada jest, że najpierw do zbiornika szykuje się podłoże, a potem zalewa je wodą. To upraszcza życie. Wsypywanie piasku do zalanego akwarium (nie daj Boże z rybami) to proszenie się o problemy...
Co do płukania - jeżeli lepiej się już nie da, to znaczy, ze możesz już dać piasek do akwarium. Jeżeli woda zmętniej, to będzie to chwilowe - możesz co najwyżej dać na parę dni trochę waty filtracyjnej do filtra, to wyłapie drobinki sprawiające problemy.
Co do bąbelków - to normalne.
P.S. Nie "watę zamiast gąbki". Watę i gąbkę. Waty trochę, i często zmienianej, bo szybko się zabije pyłem.
Co do płukania - jeżeli lepiej się już nie da, to znaczy, ze możesz już dać piasek do akwarium. Jeżeli woda zmętniej, to będzie to chwilowe - możesz co najwyżej dać na parę dni trochę waty filtracyjnej do filtra, to wyłapie drobinki sprawiające problemy.
Co do bąbelków - to normalne.
P.S. Nie "watę zamiast gąbki". Watę i gąbkę. Waty trochę, i często zmienianej, bo szybko się zabije pyłem.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Szymszon
- Stały bywalec
- Kontakt:
Mówisz że watę na pare dni. Czyli mam co dzień (w przeciągu tych kliku dni) czyścić watę?.
- kbtor
- Moderator
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Krzysiek
Ja bym codziennie nie czyścił, im bardziej zapchana, tym mniejsze drobinki wyłapie.
- Szymszon
- Stały bywalec
- Kontakt:
To w przeciągu tych kilku dni, wystarczy raz wyczyścić?.
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Waty filtracyjnej raczej się nie czyści tylko wymienia. Wtedy, gdy wydajność filtra spada drastycznie. Przy wodzie "jednorazowo" zapylonej sądzę, że tydzień waty w filtrze usunie wszystkie śmieci.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Szymszon
- Stały bywalec
- Kontakt:
Niestety nie mam w filtrze takiej "przełączki", żebym mógł na raz i gąbką i watą filtrować. Więc przez tydzień będę watą, później watę wyrzucę i zastąpie gąbką.
-
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Kuba
- Nazwisko: Ptasie xD
- Kontakt:
A nie możesz gąbki owinąć wata?
"Kiedy mam rację to mam rację, a jeśli się mylę mogłem mieć rację. Więc mam rację bo mogłem się mylić, wiesz."
63L z roślinami
63L z roślinami
- Szymszon
- Stały bywalec
- Kontakt:
Nie pomyślałem...dzięki. Ale...nie odleci? :p.