Dzisiaj moja mama zauważyła rybkę (gupiczka) która leży na dnie jak martwa. Jak ją dotkneła to ożywała ale i tak ją spuściła do muszli. I teraz moje pytanie - co robić????
Wymieniać wodę???? Może ktoś wie co jej było. Pomocy bo nie wiem co robić!!!!!!
rybka zdechła co robić !!!!!!!
Moderator: ModTeam
- D4ni3l
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Daniel
- Kontakt:
Re: rybka zdechła co robić !!!!!!!
madlyn, to co piszesz jest straszne;) mama spuscila do muszli zywa rybke..
Wiec zly temat podalas, bo ryba nie zdechla, tylko byla chora i nalezalo ja leczyc.
Pytając: "Wymieniać wodę????" domyslam sie, ze twoja wiedza o akwarystyce i o dbaniu o akwarium nie jest ogromna.
Tyle razy o tym pisano... wode sie PODMIENIA(a nie wymienia) w ilosciach 20-30% raz na tydzien, REGULARNIE.
Co do samego akwarium i teog co w nim masz... napisz cos o nim. Jaka masz wode(parametry), jaka masz obsade. Ile maz tych gupikow.
Pozdrawiam.
Wiec zly temat podalas, bo ryba nie zdechla, tylko byla chora i nalezalo ja leczyc.
Pytając: "Wymieniać wodę????" domyslam sie, ze twoja wiedza o akwarystyce i o dbaniu o akwarium nie jest ogromna.
Tyle razy o tym pisano... wode sie PODMIENIA(a nie wymienia) w ilosciach 20-30% raz na tydzien, REGULARNIE.
Co do samego akwarium i teog co w nim masz... napisz cos o nim. Jaka masz wode(parametry), jaka masz obsade. Ile maz tych gupikow.
Pozdrawiam.
Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Monika
Niestety tak było, jak sie o tym dowiedziałam to aż mi łzy w oczach staneły. Tak jestem początkująca i nie znam sie wogóle. Tak wiem,że sie podmienia co tydzień ale jeżeli to jakaś choroba to myślałam,że całą. A więc mam juz teraz 14 gupików, 2 molinezje, 2 mieczyki, glonojada i sumika. Akwa ma 60 l a wody jeszcze nie badałam. Rybki mam od tygodnia u siebie bo je dostałam
- D4ni3l
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Daniel
- Kontakt:
Calej sie nigdy nie podmienia. Kup testy na pH, kH, NO3 (60zl razem, ale starczy ci na rok)
Zbadaj poziom NO3, nie powinien byc wyzszy niz 40mg/l
Dobrze, ze zaczynasz od gupikow, te ryby nie wymagaja szczegolnej pielegnacji.
Dokup 2 molinezje i 2 mieczyki.
Utrzymuj stala temperature wody. 26*C.
Zbadaj poziom NO3, nie powinien byc wyzszy niz 40mg/l
Dobrze, ze zaczynasz od gupikow, te ryby nie wymagaja szczegolnej pielegnacji.
Dokup 2 molinezje i 2 mieczyki.
Utrzymuj stala temperature wody. 26*C.
Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 0
jeśli rybka była chora to sprawdź u innych czy nie mają objawów, jeśli nie to możesz zastosować mfc zapobiegawczo (dawkowanie tak jak na opakowaniu)
jak masz małe gupiki to zobacz na płetwy ogonowe czy są normalnego kształtu, a nie tak jak by zaostrzone
reszta tak jak D4ni3l, radzi
jak masz małe gupiki to zobacz na płetwy ogonowe czy są normalnego kształtu, a nie tak jak by zaostrzone
reszta tak jak D4ni3l, radzi
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Monika
dzięki za rady, zaraz je pooglądam, mam nadzieje,że zresztą wszystko oki :-|