PALETKA-JAK SIĘ NIMI OPIEKOWAC

Wszystko na temat ryb słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

agatha26
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: agata

PALETKA-JAK SIĘ NIMI OPIEKOWAC

Post autor: agatha26 » 2010-07-12, 23:19

Stalam sie posiadaczką dwoch paletek. Nie znam sie na tych rybkach, wiec proszę o pomoc. Od niedawna prowadzę sklep, paletki zamowil pewien klient, który pozniej się po nie nie stawił i zostalam z nimi na pastwe losu:)
Nie mialam czasu na przyszykowanie akwarium. Przenioslam wiec inne rybki i na miejsce tamtych wpuscilam paletki- no i nie wiem czy to nie pierwszy błąd? tamte rybki byly zdrowe no i odstana woda. Po tym jak wylądowaly w akwarium siedzialy w kącie wystraszone i szybko oddychały- czytalam ze moze byc oznaka choroby? czyzbym kupila na gieldzie chore ryby? dalam pokarm DISCUS ale nie jadly. Poza tym nie są ladnie wybarwione, mają 9-10 cm. Co zrobic zeby ladnie wybarwic, wystarczy odpowiedni pokarm czy sa inne sposoby?
Czy mozna zapobiegawczo dac FMC lub inny preparat na pasozyty?
Z góry dzięki za odpowiedz.
Aha, jesli chodzi o ich odmiane to SNAKE SKIN RED. Bardzo mi zalezy aby przezyly w sklepie i znalazly nowy dom...

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Re: PALETKA-JAK SIĘ NIMI OPIEKOWAC

Post autor: maol » 2010-07-13, 06:27

Przede wszystkim paletki wymagają dość dużych zbiorników. Konieczna jest również woda o określonych parametrach, zwykle pochodząca z RO ( czyli dla tych ryb miękka i kwaśna) choć możliwe jest, że masz ryby przystosowane do "kranówki". To że są apatyczne i nie chcą jeść - może być winą niewłaściwych parametrów wody, jak również... normą - tego typu zachowanie to po protu objawy stresu. Tak samo jak wyblaknięcie. Powinno to wszystko minąć za kilka dni.

P.S. Nie podawaj nigdy żadnych preparatów "profilaktycznie".
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

ODPOWIEDZ