[200L]Omenmasza
Moderator: ModTeam
- Klara
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Anna
- Kontakt:
Re: [200L]Omenmasza
Jest całkiem fajnie. Jak masz jeszcze fudusze, to dosadź roślin, zwłaszcza po lewej stronie jest takie puste miejsce z tyłu i aż się prosi o jakieś krzaki.
Masz piękne ryby.
Uważam też, że podłoże za bardzo "daje po oczach" ryby źle się czują przy czymś takim, może daj trochę więcej ciemnego żwirku.
No ale zapowiada się bardzo przyjemnie.
Masz piękne ryby.
Uważam też, że podłoże za bardzo "daje po oczach" ryby źle się czują przy czymś takim, może daj trochę więcej ciemnego żwirku.
No ale zapowiada się bardzo przyjemnie.
"Stajesz się na zawsze odpowiedzialny za to co oswoiłeś."
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 170
- Imię: Sebastian
Tak mi się wydawało że trochę razi to światło bo świetlówki mocne i strasznie odbija, czyli może wymieszać biały z czarnym? Fundusze są:) przeznaczyłem 1000zł na nowe akwa, a narazie wydałem 700zł, także roślinki dokupię:)
- Klara
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 375
- Imię: Anna
- Kontakt:
Podsyp delikatnie czarnego na ten biały. Sam uznasz ile będzie wystarczająco.
Gratuluję zapasu finansowego, godne naśladowania (my jesteśmy 1,5tys do tyłu...)
Gratuluję zapasu finansowego, godne naśladowania (my jesteśmy 1,5tys do tyłu...)
"Stajesz się na zawsze odpowiedzialny za to co oswoiłeś."
-
- Forumowicz
Dlaczego 1,5 tysiaca do tyłu? W sumie gdybym policzył ile wydałem od momentu kiedy kupiłem te 72L to ładna sumka się nazbierała, ale lubię rano przed pracą posiedziec przy kawie 40min patrząc na rybki, a 2,5 roku bez akwa zrodziło we mnie dużżżżże zamiłowanie do tego hobby. Chcę żeby nie tylko cieszyło oko moje i moich najblizszych, ale też znajomych i kto tam się u mnie pojawi:) a wracając do tematu, to tak zrobię troszeczkę czarnego sypnę aby blaskk się zmniejszył.
[ Dodano: 2010-07-01, 16:17 ]
Dokupiłem roslinki i dosadziłem zdjęcia będą jutro albo w sobotę. Ale mam jeszcze pytanie co sadzicie o tym rozwiązaniu z dwoma filtrami?Połączyłem to tak że kiedy wyłącza mi się swiatło wyłącza się też filtr 650 i automatycznie załacza 350. Zależy mi na cichej pracy a tego 350 nie słychać wogóle, czy takie pracowanie 2 filtrów może na coś źle wpływać.
[ Dodano: 2010-07-02, 10:54 ]
Obecna Obsada: 15 neonów inessa,1zbrojnik niebieski, 5 kirysków(każdy inny napewno jest panda, albinos(jest największy),spiżowy, lamparci i jednego nazwy nie znam),harem mieczyka, Parka kakadu,3 parki brzanki czerwonej (chyba to taka odmiana zrobię zdjęcie to ocenicie) i 3 skalary.Myślę ze nie jest zadużo licząc 1cm ryby na jeden litr to się łapię w tym litrażu.
[ Dodano: 2010-07-04, 14:11 ]
Zdjęcia po dodaniu kilku roślinek.
[ Dodano: 2010-07-01, 16:17 ]
Dokupiłem roslinki i dosadziłem zdjęcia będą jutro albo w sobotę. Ale mam jeszcze pytanie co sadzicie o tym rozwiązaniu z dwoma filtrami?Połączyłem to tak że kiedy wyłącza mi się swiatło wyłącza się też filtr 650 i automatycznie załacza 350. Zależy mi na cichej pracy a tego 350 nie słychać wogóle, czy takie pracowanie 2 filtrów może na coś źle wpływać.
[ Dodano: 2010-07-02, 10:54 ]
Obecna Obsada: 15 neonów inessa,1zbrojnik niebieski, 5 kirysków(każdy inny napewno jest panda, albinos(jest największy),spiżowy, lamparci i jednego nazwy nie znam),harem mieczyka, Parka kakadu,3 parki brzanki czerwonej (chyba to taka odmiana zrobię zdjęcie to ocenicie) i 3 skalary.Myślę ze nie jest zadużo licząc 1cm ryby na jeden litr to się łapię w tym litrażu.
[ Dodano: 2010-07-04, 14:11 ]
Zdjęcia po dodaniu kilku roślinek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- maradona
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Magda
Akawium ciekawe. Lepsze od poprzedniego, ale popraw obsadę kakadu trzyma się w haremach, a kiryski powinny być z jednego gatunku, a nie z 5. Ale to tak na marginesie ;)
-
- Forumowicz
Nowy baniaczek ma 2 tygodnie i pojawiły się problemy: ciemnym trawkom widocznym na zdjęciu z neonkami powypadały listki zostały tylko korzenie(w 1 kępce). Sagittaria subulata i Eleocharis acicularis zrobiły się żółte te problemy pojawiły się jak zacząłem podawać CO2 w płynie. Dlaczego? Przecież powinno to pomóc im rosnąć?Obsada ma się dobrze, woda jest czyściutka, pozostałe rośliny ładnie rosną.
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Ta "strzałka" to ophiopogon japonica, czyli roślina, która (choć różnie) nie nadaje się do hodowli w pełnym zanurzeniu.
Eleocharis pochodził z hodowli wodnej, czy szklarniowej?
Na eleocharisach się nie znam, ale może ma za mało światła?
A jakie CO2 zacząłeś podawać?
Eleocharis pochodził z hodowli wodnej, czy szklarniowej?
Na eleocharisach się nie znam, ale może ma za mało światła?
A jakie CO2 zacząłeś podawać?
-
- Forumowicz
w tej chwili jestem na wczasach w bielsku-białej, ale jak dobrze pamiętam ten co2 to easycarbo, bodajże dawkowanie 20kropel na 50l wody dziennie.
-
- Moderator
- Kontakt:
No jeśli to easycarbo to z opinii, które czytałem to rośliny chorują z czego innego - nie przez stosowanie easycarbo. Ale głowy uciąć nie dam - nie stosowałem tego - wnioskuję na podstawie opinii moich znajomych.
-
- Forumowicz
to ciekawe co jest przyczyną? Czy mogą to być 2 muszle które wrzuciłem do akwa? 2 bardzo zatwardzą wodę?To może mieć wpływ?
- maradona
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Magda
Muszle zatwardzają wodę, ale czy ma to jakiś wpływ... Najlepiej wyciądnij je.
-
- Moderator
- Kontakt:
Wątpie, że w 200l 2 muszle wyrządzają taką szkodę, ale tak czy owak - trzeba je wyciągnąć.
Najlepiej by było, gdybyś zbadał parametry.
Najlepiej by było, gdybyś zbadał parametry.
-
- Forumowicz
W miarę upływu czasu człowiek uczy się na błędach, i poznaje czym jest akwarystyka, w tej chwili wrzucam dwa zdjęcia z dzisiaj. Akwa przeszło restart w połowie września.
Wiem też że litraż mojego zbiornika netto to ok 160l a nie całe 200l
Zmieniła się obsada, mam nadzieję że na lepsze:
W tej chwili:
10x neon inessa
4x brzanka zielona
2x pielęgnica ramireza
6x gupik
5x kirys
2x zbrojnik
2+1 pielegnica kakadu
CO2 nadal brak ale rośliny mi zaczęły rosnąć jak dołożyłem trochę oświetlenia.
Ogólnie podaję EasyCarbo, i Planta Activ makroelementy
Fotografem nie jestem więc zdjęcia nie najlepsze.
Po 10 grudnia robię restart baniaczka bo mam już fajny pomysł na aranżację, a pokazuję obecne zdjęcia dla wykrycia różnic, choć myślę że te dzisiejsze akwa i tak jest ładniejsze niż te poprzednie z wcześniejszych postów, ale to sami ocenicie.
Wiem też że litraż mojego zbiornika netto to ok 160l a nie całe 200l

Zmieniła się obsada, mam nadzieję że na lepsze:
W tej chwili:
10x neon inessa
4x brzanka zielona
2x pielęgnica ramireza
6x gupik
5x kirys
2x zbrojnik
2+1 pielegnica kakadu
CO2 nadal brak ale rośliny mi zaczęły rosnąć jak dołożyłem trochę oświetlenia.
Ogólnie podaję EasyCarbo, i Planta Activ makroelementy
Fotografem nie jestem więc zdjęcia nie najlepsze.

Po 10 grudnia robię restart baniaczka bo mam już fajny pomysł na aranżację, a pokazuję obecne zdjęcia dla wykrycia różnic, choć myślę że te dzisiejsze akwa i tak jest ładniejsze niż te poprzednie z wcześniejszych postów, ale to sami ocenicie.
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Gosia
- Kontakt:
nie widzę sensu restartu, akwa jest naprawdę piękne ;)
- hidax
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 60
- Imię: Kamil
- Kontakt:
Fajnie ci zarosło, jeśli chcesz to restartuj ale nie wiem czy jest sens bo wygląda bardzo dobrze.
60 Główne
30 Narybkowe
30 Narybkowe