Dziwny osad na szybach

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

exarius
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 100
Imię: Kamil

Dziwny osad na szybach

Post autor: exarius » 2010-07-16, 10:27

witam, właśnie jestem w trakcie zakładania nowego akwa, i już jestem w trakcie "dojrzewania" akwarium lecz po 2-3 dniach od nalania wody na szybie pojawił się szorstki, twardy i biały osad na szybach (prawdopodobnie kamień) wodę mam dosyć miękką,
w akwarium mojego brata napełnianego tą samą wodą nie ma nawet śladu żadnych osadów, ma tylko inny żwirek

w moim akwarium znajduje się tylko nowy żwirek (płukany chyba z 2 godziny)
stara, ceramiczna, lub gliniana jaskinia (ozdoba) ma z 5-6 lat
nowy filt zewnetrzny Aqael, oraz grzałka Aqa szut

tak więc chciałbym zwrócić się o pomoc, bo bardzo chcę załozyć akwa a tu takie coś...
wg mnie przyczyną może być żwirek, jeśli tak to co zrobić by nie wydzielał kamienia, czy trzeba kupić nowy?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Re: Dziwny osad na szybach

Post autor: maol » 2010-07-16, 11:26

To nie kamień... to po prostu brudne akwarium. Każdy zbiornik, choć wydaje się czysty, przed zalaniem trzeba czysta szmatka na mokro, bez żadnej chemii dokładnie wewnątrz wyczyścić. Na zewnątrz zresztą też.

P.S. Jakoś dziwnie smutno i pusto w tym akwarium... co ma być w nim hodowane?
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

exarius
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 100
Imię: Kamil

Post autor: exarius » 2010-07-16, 12:04

przed wlaniem wody myłem akwa bardzo dokładnie, po wlaniu tak dzień 2 była krystalicznie czysta woda, potem pojawił się ten osad...
jak go dotknę to jest szorstki i twardy

to akwa jest w trakcie dojżewania, za niedługo zasadzę nurzańce na 3-cim planie, na srodku pooże korzeń, na pierwszym planie mech jawajski i rosliny trawiaste, po przyjęciu się roślin i odczekaniu aż cykl azotowy się ustabilizuje mam zamiar wpusić 5 krewetek red cherry , po kilku dniach 5- 10 neonków inessa, i może z 2-3 rybki o górnym ustawieniu otworu gębowego np gupiki...

puki co muszę się upirać z tym paskudnym osadem, myłem kwarium wcześniej kiedy pierwszy raz się pojawił, naprawde bardzo doklanie... lecz pojawił się znowu ;/

Tofifi

Post autor: Tofifi » 2010-07-16, 16:44

spróbuj W5 - w Lidlu, najlepiej te w spryskiwaczu.
Potem dokładnie wypłucz piankę i masz czysto.
Sam używam i jestem zadowolony z efektów - bez szorowania :hyhy:

Awatar użytkownika
matmax426
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 82
Imię: mat
Nazwisko: mam :)
Kontakt:

Post autor: matmax426 » 2010-07-16, 17:01

ja jednak bym polecał kwasek cytrynowy do czyszczenia

wolfik
Forumowicz
Pojemność akwarium: 0
Kontakt:

Post autor: wolfik » 2010-07-16, 18:08

Podzielam zdanie przedmówców, akwarium po prostu było niedomyte (pytanie również czym było myte, bo ten osad to niekoniecznie same zacieki i kamień)

Możesz też spróbować tego środka JBL BioClean A

Biedrona;D
Nowicjusz
Imię: Biedrona

Post autor: Biedrona;D » 2010-08-17, 23:17

też sie zgadzam ;D musisz wylć wode i jeszcze raz umyć akwa. nie używaj zadnych detergentów. an kwasków. najlepiej sama woda albo płynem do naczyń. opotem wlej wode jeszcze raz. w sklepach jest takie coś w sprzedazy, które sie wlewa do wody żeby żwirek nie uwalniał za dużo substancj ;DD\ :)

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2010-08-18, 10:24

Biedrona, mówisz... mocno nieprawdę. Płyn do naczyń to właśnie detergenty i nie wolno go używać w akwarium. Nie ma również "takiego czegoś", co powoduje że żwirek nie uwalnia "substancji". A wylanie wody... to ostateczność. Sugeruję zacząć to sprzątanie od czystej, nieużywanej i niepylącej szmatki- i za pomocą ręki w akwarium usunięcia osadu. To zwykle najprostsza i bardzo, bardzo skuteczna metoda.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

agatart
Nowicjusz
Imię: Artur

Post autor: agatart » 2013-05-06, 22:18

Hej,
Czytałem że miałeś taki problem jak ja mam.
Niedawno założyłem nowe akwarium 200L i po 2 dniach zaczął pojawiać się biały osad :(, kilka razy już szyby przecierałem gąbką, szyby były ok ale męty w akwarium się zrobiły.Jak się woda wyklarowała w miarę to osad ponownie się zaczął pojawiać na wszystkich elementach w akwarium. Też posiadam piasek kwarcowy, bardzo dobrze przepłukany i wyparzony. I tak w kółko.
Możesz zdradzić jak się z tym uporałeś?

ODPOWIEDZ