Problem z Neonką Inessa

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

Maicel
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Bartek

Problem z Neonką Inessa

Post autor: Maicel » 2010-07-16, 11:17

Witam wszystkich czytających piszę z prośbą o pomoc, problem dotyczy neonki ma ona ok. 2 cm długości, zauważyłem że ma problemy z poruszaniem się po akwarium, pływa chaotycznie, z pyszczkiem ku dnie a ogonek skierowany w gorę, w momencie gdy przestanie ruszać płetwami wypycha ją na powierzchnie i pływa na boku, gdy zregeneruje siły znów wraca ku dnie do ławicy 12 neonek, ale utrzymanie się z nimi na jednej wysokości sprawia jej wielką trudność, tak jakby w jej ciele znajdował się pęcherzyk powietrza który ciągle wypycha ją ku górze a ona walczy z oporem. Czekam na porady o ile da się coś zrobić ;( pozdrawiam.. i z góry dziękuje.

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Re: Problem z Neonką Inessa

Post autor: maol » 2010-07-16, 11:28

W jego (i każdej innej ryby) ciele znajduje się pęcherzyk powietrza, a dokładniej... pęcherz pławny. Służy właśnie do kontroli głębokości. Obawiam się, że Twój neon ma z nim problemy.... Rybka prawdopodobnie nie przeżyje, ale nie ma również żadnego sensownego sposobu żeby jej pomóc - możesz przenieść ją do kwarantanny z trochę cieplejszą wodą (2-3 stopnie) i czekać, może się poprawi :)
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Maicel
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Bartek

.

Post autor: Maicel » 2010-07-16, 11:39

Tak jak myślałem... Dziękuje Ci serdecznie za pomoc.

ODPOWIEDZ