Ph mnie wykonczy

Tematy dotyczące wody w naszych akwariach.

Moderator: ModTeam

Litwa
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Asia

Ph mnie wykonczy

Post autor: Litwa » 2010-07-16, 19:15

Wlasnie zostalam swczesliwa posiadaczka elektronicznego miernika ph.
Szok !!!!! :szok:

Woda w akwarium po tygodniu 8.5!
Woda z kranu 7.3
Woda odstala (kranowka 24h) 8.00

Co robic? jak to zbic? No chocby do 7 z kawaleczkiem. Przeciez nie moge zbijac ph cotygodniowa podmiana wody dopiero co zaciagnieta kranowka, chemii tam napewno od groma.

Niestety nie znam innych parametrow :( nie mam testow ale cos czuje ze jednak jutro postaram sie je gdzies na gwalt dostac

Przyszla obsada w 60l
neony 12
gupik 3
bojownik 1
krewetki CR 12

Mam panikowac czy odpuscic sobie? Te 8.5 to jednak lekka przesada ...... :(
Czekam niecierpliwie na podwpowiedzi

PS. Sprawdzilam wode destylowana - zwykly baniak do zelazka 5.9, moze by tego ciut dodac? Pytanie tylko na jak dlugo wartosc sie obnizy ...... :/

Linf
Akwarysta
Imię: Jakub

Re: Ph mnie wykonczy

Post autor: Linf » 2010-07-16, 20:00

A może masz w zbiorniku coś co zatwardza wodę (muszle,jakieś wapienne kamienie itd. ) Jeżeli masz w kranie wodę twardą (wskazuje na to Ph 8 ) to najlepszym i najprostrzym wyjściem jest woda destylowana lub RO (osmoza) .Robisz tygodniowe podmiany po 25-30% objętości baniaka i dodajesz mineralizator.
PS. Sprawdzilam wode destylowana - zwykly baniak do zelazka 5.9, moze by tego ciut dodac? Pytanie tylko na jak dlugo wartosc sie obnizy ...... :/
Jeżeli będziesz robiła systematyczne podmiany to możesz uzyskać Ph ok.6.5 bez większych zachodów oczywiście trzeba dodawać mineralizator.
Loża Szyderców

Litwa
Nowicjusz

Post autor: Litwa » 2010-07-17, 06:58

Dzieki Linf, dzieki za oswiecenie. Nie przypuszczalam nie kamienie moga miec az taki wplyw. Ale w moim przypadku strzeliles w 10-tke, rzeczywiscie mam kamien - bialy z duza iloscia dziur - kupiony w akwarystycznym - kolor jednak ewidentnie wskazuje ze musi byc wapienny. Kurcze ze tez mi to do glowy nie wpadlo. :zawstydzony: Jest pare muszelek ale zaledwie 3 i to malutkich co przy tej wielkosci baniaka pewnie nie mialoby az takiego znaczenia. Ciesze sie ze sprawe moge zalatwic podmiana i mineralizarotem. Masz moze pod reka (czyt. w glowie) pare nazw tych mineralizatorow? Niestety tu w sklepie trzeba wiedziec konkretnie czego sie chce, nie ma co liczyc na porade. W Belgii zakrawa na cud kupienie zwyklego mchu Java (po glon kulowy jechalam do innego miasta) a czerwone larwy komara trzeba specjalnie zamawiac, czekac 2 tygodnie i zaplacic z gory ..... to jakis obled. Moje rybki moga zapomniec o ruszajacym sie pokarmie, wszystko bedzie mrozone :(
Jeszcze raz wielkie dzieki, troche mi ulzylo :)

Linf
Akwarysta

Post autor: Linf » 2010-07-17, 08:53

Proszę bardzo TEN powinnaś znaleźć w Belgi.

Litwa
Nowicjusz

Post autor: Litwa » 2010-07-17, 09:09

Linf! Niech Ci Bog w totolotku lub zdrowych dzieciach wynagrodzi! Wybor nalezy do Ciebie! ;) Dzieki! Lece do sklepu! Trzymaj kciuki!

Linf
Akwarysta

Post autor: Linf » 2010-07-17, 09:12

Litwa pisze:Trzymaj kciuki!
Trzymam :D
Litwa pisze:Niech Ci Bog w totolotku lub zdrowych dzieciach wynagrodzi!
Wybieram totka dzieci mi już wystarczy :D
Loża Szyderców

Litwa
Nowicjusz

Post autor: Litwa » 2010-07-17, 10:24

Nie dostalam ale chwycilam cos innego - "lepszy rydz niz nic" - Tetra pH/KH Minus. I rowniez Tetry test 6 w 1 - listkowy, z czasem kupie kropelkowe ale chcialam na szybko sprawdzic co i jak. Wszystkie parametry PIEKNE ! HG, NO2, NO3 i CL2, oczywiscie poza pH i KH. Teraz do odstalej wody dadalam destylowaneji + ten preparat - osiagnelam 7.4 w 10l. Pomalenku wlewam do akwa. Po 48h zrobie kolejne testy, mam nadzieje ze nic mi sie nie wachnie na niekorzysc. A potem juz wedle instrukcji co 3 dni 2.5ml preparatu i dotre w koncu do tego co chce.
Jesli uwazacie temat za zamkniety - ok.
Jesli nie - chetnie sie doksztalce ;)

pozdrowki

Linf
Akwarysta

Post autor: Linf » 2010-07-17, 11:20

Litwa pisze:Tetra pH/KH Minus
To nie jest uzdatniacz (mineralizator) do RO lub destylki tylko preparat do obniżania twardości (Kh,Gh) wody.
Loża Szyderców

Litwa
Nowicjusz

Post autor: Litwa » 2010-07-17, 11:33

Pod koniec przyszlego tygodnia musze pojechac hektar zeby zamowic robale, moze tam beda mieli. Wiem, ze preparat ktory kupilam zbije ph i kh ale na krotki czas, ale tak jak mowilam - lepsze to niz nic; jakkolwiek bede szukac dalej. Jesli nie w sklepach to moze na e-bay. Zobaczymy, predzej czy pozniej sie uda :)

Linf
Akwarysta

Post autor: Linf » 2010-07-17, 13:16

To powodzenia w szukaniu :)
Loża Szyderców

Litwa
Nowicjusz

Post autor: Litwa » 2010-07-17, 13:24

Jestem bardziej uparta niz przypuszczalam :zawstydzony: nie wysiedzialam spokojnie, skok w auto, godzina jazdy i MAM! Ciesze sie jak nagi w pokrzywach! Teraz tylko cierpliwosc i pomiary.

Serdezczne dzieki za podpowiedz :padam:

[ Dodano: 2010-07-17, 20:38 ]
Wracam jak bumeran :hyhy:

Podpowiedzcie mi prosze jak dlugo potrwac moze proces dochodzenia z 8.5pH na chocby 7.5 przy zastosowaniu SLB Aquadur plus? Jak przeprowadzic to z glowa? Czego moge sie spodziewac? W miare stabilnego efektu? Nie jak w przypadku chemii - co dzien to inne wyniki? Zbic na poczatku drastycznie i szybko a potem utrzymywac wynik przy co tygodniowej podmianie? Najprawdopodobniej jestem na ten mineralizator skazana - nawet jesli cudny wapienny kamien skonczy jako podporka do ksiazek. Przypominam, ze odstana kranowka to u mnie 8.0 :zly:

Narazki

[ Dodano: 2010-07-18, 07:09 ]
Witam o poranku

Po 18h od zastosowania mineralizatora woda zjechala zaledwie o smieszne 0.1pH. Czy ten proces jest rzeczywiscie az tak powolny? Czekac czy dosypac? Wedlug instrukcji jedna miarka na 100l powoduje obnizenie przynajmniej o 0.4....... ani slowa o tempie procesu .....
Ciemnosc widze Narodzie! Olsnienia pragne!

Linf
Akwarysta

Post autor: Linf » 2010-07-18, 10:37

Problem jest w tym,że samym mineralizatorem nie zmiękczysz wody i nie zbijesz Ph.To co powinnaś robić to podmiany wody na RO lub destylowaną i dotego dodawać mineralizator.Woda RO lub destylowana jest jałowa i nie posiada żadnych minerałów a mineralizator powoduje wzbogacenie tej wody o potrzebne minerały.Minusem RO jest jałowość ale za to ma super parametry np. niskie Ph i zerowe twardości a z takich parametrów możesz sobie już zrobić wodę jaką będziesz tylko chciała.Tak więc żeby zbić Ph i twardości wody to tylko systematyczne podmiany na RO lub destylowaną i oczywiście cierpliwość.Wywalenie muszelek i wapiennego kamienia wskazane .
Loża Szyderców

Litwa
Nowicjusz

Post autor: Litwa » 2010-07-18, 10:49

Aaaaaaaaa to TAK to wyglada! Wreszczie zalapalam :zawstydzony: Ok, lampka sie zapalila ;) Czyli cierpliwosc, cierpliwosc i jeszcze raz cierpliwosc.

DZIEKI :)

Czy moge np. co 2-3 dni wymienic zaledwie 5l na destylke + mineralizator oczywiscie? Czy to juz by bylo lekkie przegiecie i trzymac sie 10l przy tygodniowej podmiance?

Jesli upierdliwa jestem ...... dajcie znac :wstyd:

Linf
Akwarysta

Post autor: Linf » 2010-07-18, 12:15

Lepiej raz w tygodniu po ok. 15L RO lub destylki i dotego dodajesz mineralizator.
Loża Szyderców

Litwa
Nowicjusz

Post autor: Litwa » 2010-07-18, 16:53

Ok Szefie ! :)

ODPOWIEDZ