Witam wszystkich.
Popełniłem największy błąd w moim życiu, którym był zakup pielęgnic papuzich. Ich zabawa oraz zabójcze igraszki doprowadziły do pożarcia 40 małych i bezbronnych rybek do których należały między innymi neony inessa. Zamierzam się ich pozbyć. Nie mogę się doczekać 2 sierpnia, gdyż będzie to dzień, kiedy papuzie znajdą innego właściciela.
W związku z tym zamierzam postawić moje akwarium od samego początku. Będę musiał dobrać podłoże, roślinność oraz ryby, by wszystko żyło w idealnej zgodzie.
Bardzo proszę Was o pomoc w dobraniu tych wszystkich rzeczy...
Moje akwarium zawiera:
-filtr przeznaczony dla akwarium 200l
-pokrywa posiada dwa mocne, jasno świecące halogeny
Wszystko od nowa...
Moderator: ModTeam
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: Wszystko od nowa...
Powtórzę jeszcze raz - nie wiń ryb, zachowujących się naturalnie, za Twój wybór. To nie papuzie są złe, to Ty źle dobrałeś obsadę.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back
-
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 50
- Imię: Gosia
- Kontakt:
zioomek95, jest taka zasada zanim weźmiesz jakiekolwiek zwierze (ryba to też zwierze), psa,kota, konia, rybę to musisz najpierw przeczytać o nim bądź (właśnie w przypadku ryb) zapytać innych osób (akwarystów) od tego trzeba było zacząć a nie kupować ,, bo ładnie wygląda", ryba w przeciwieństwie do psa udomowiona nie została- nie będzie słuchać ,,Goldi nie wolno zjadać kolegów" po pierwsze gatunki między sobą nie są kolegami tylko konkurencją jeżeli są podobnej wielkości lub łańcuchem pokarmowym jeżeli drapieżnik jest większy od ławicówki, tak jest w przyrodzie, stawiam że ty też jesz mięso więc jako drapieżnik (padlinożerca) jesteś w stanie sobie to wyobrazić, jednak obsadę można dobrać tak aby ze sobą ,,współpracowała" czyli współżyła w tym celu musisz wypisać wszystko co masz (ozdoby, rośliny, światło, grzałkę,) gdyż każde z czynników jest ważne dla dobrania obsady, a osoby znacznie bardziej doświadczone ci pomogą
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Daniel
Może jeszcze założymy za Ciebie to akwarium ? Poszukaj sam i ew. napisz co wybrałeś a my wtedy ocenimy czy dobrze czy źle. Nikt nie bedzie Cie wyreczał
200 L - holender + paletki
32 L- morskie
80 L - morskie ( w trakcie realizacji) ZAPRASZAM NA FOTORELACJE LIVE
32 L- morskie
80 L - morskie ( w trakcie realizacji) ZAPRASZAM NA FOTORELACJE LIVE