Akwarium ma już miesiąc same problemy za szybko zarybione usilnie się uczę podstaw i z tond mam pytanie.
Cz przy podmianie mogę dołożyć żwirku jest go za mało.
Czy suche kulki gliny mogę też teraz włożyć.
Jaki nawóz zastosować [sporo roślinek ]-zastosować bez szkody dla rybek akwarium jest niedojrzałe bo rybki chorują mają zaczerwienione skrzela.
proszę o podpowiedz?
Moderator: ModTeam
-
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Jakub
Re: proszę o podpowiedz?
Możesz dołożyć zwirku.maruda pisze:Cz przy podmianie mogę dołożyć żwirku jest go za mało.
Tak pod korzenie roślin.maruda pisze:Czy suche kulki gliny mogę też teraz włożyć.
Napisz coś o oświetleniu i czy podajesz CO2.maruda pisze:Jaki nawóz zastosować [sporo roślinek ]-zastosować bez szkody dla rybek
Badaj NO2 codziennie i miej w pogotowiu wodę na podmianę. Jeśli akwa nie dojrzało prawidłowo wpuść szczepy bakterii nitryfikacyjnych.Podmiany wody można robić 2 razy w tygodniu po ok.15% objętości baniaka aż się ustabilizuje cykl azotowy.maruda pisze:akwarium jest niedojrzałe bo rybki chorują mają zaczerwienione skrzela.
Loża Szyderców
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 100
- Imię: teresa
Woda ciągle jest gotowa NO 2badam 0,3 ppm mg/l
NO3 40 ppm mg/l paskowy tropikal
pH 7,5 kropelkowy test
GH 300[17]ppm[*dGH]
KH i tu nie wiem jakiś niebieski kolor nie ma takiego na skli
Bakterie były dawane oświetlenie 2*15wt8 ale już zakupiłam statecznik i świetlówkiaquastar24 t5
grolux t5 24w t5 tylko nie znam się na elektryczności muszę chyba dokupić oprawki.
Kulki są suche a żwirek wygotowany.
NO3 40 ppm mg/l paskowy tropikal
pH 7,5 kropelkowy test
GH 300[17]ppm[*dGH]
KH i tu nie wiem jakiś niebieski kolor nie ma takiego na skli
Bakterie były dawane oświetlenie 2*15wt8 ale już zakupiłam statecznik i świetlówkiaquastar24 t5
grolux t5 24w t5 tylko nie znam się na elektryczności muszę chyba dokupić oprawki.
Kulki są suche a żwirek wygotowany.
-
- Nowicjusz
- Imię: Daniel
Świetny jest nawóz Planta Gainer Classic firmy AquaArt
200 L - holender + paletki
32 L- morskie
80 L - morskie ( w trakcie realizacji) ZAPRASZAM NA FOTORELACJE LIVE
32 L- morskie
80 L - morskie ( w trakcie realizacji) ZAPRASZAM NA FOTORELACJE LIVE
-
- Akwarysta
- Imię: Jakub
48 W na 100L akwa da nam ok. 05W/L co już jest całkiem dobrze
Możesz zakupić jakiś markowy nawóz micro (polecam TPN-Tropica Plant Nutrition bez azotu i fosforu) jest to dobrze zbilansowany nawóz a macro to uważam,że najlepsze są suche sole (ale łatwo o błąd jeśli źle zrobisz wyliczenia) a z gotowych to seria Easy-Life.Podstawowe macro to azot (NO3) fosfor (PO4) potas (K) i węgiel (CO2).

Loża Szyderców
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 100
- Imię: teresa
Dzięki ale nie mam doświadczenia i myślę że na pewno sama nie poradziła bym sobie na początek kupie gotowy aby nie popełnić jakiegoś błędu dzięki za podpowiedz.