Neonki
Moderator: ModTeam
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 20
- Imię: Marcello
Neonki
Moje neonki po pewnym czasie trochę "wyblakły" tzn. mam je już tydzień ale dziś zauważyłem że nie są tak mocno kolorowe jakie je kupiłem . Kolory stały się bardziej matowe i bladsze. Ale nie widzę po nich żadnej choroby. Jedzą z apetytem i wesołe sobie pływają.
- maradona
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Magda
Re: Neonki
Może to być spowodowane stresem albo niewłaściwymi parametrami wody.
Znasz Ph, Gh, Kh?
Znasz Ph, Gh, Kh?
-
- Nowicjusz
Nie Znam
- maradona
- Rekin forum
- Imię: Magda
Wydaje mi się, ze to jest stres jednak 

-
- Nowicjusz
No może i tak bo mają mało miejsca i są w nowym otoczeniu, ale niedługo zamierzam kupić i przenieść je do większego akwarium 

- Plewek01
- Rekin forum
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
A ile ich zakupiłeś?Treacer007 pisze:Moje neonki po pewnym czasie trochę "wyblakły" tzn. mam je już tydzień ale dziś zauważyłem że nie są tak mocno kolorowe jakie je kupiłem
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 180
- Imię: Kinga
- Kontakt:
Jeśli boisz się mocno o swoje rybki, możesz zastosować akryflawinę. Ale moim zdaniem to tak jak wyżej mówione było, tylko stres. 

- Plewek01
- Rekin forum
- Kontakt:
A ja myślę, że nie trzeba stosować czegoś ot tak sobie zapobiegawczo. Czy Ty bierzesz antybiotyk jeśli podejrzewasz u siebie chorobę bez rozpoznania?kinia9393 pisze:się mocno o swoje rybki, możesz zastosować akryflawinę.
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Konrad
- Nazwisko: Flejter
znalazłem to tuaj: http://www.e-akwarystyka.pl/topics21/7065.htmChoroba neonowa
Łac: Mikrosporidioza
Kolejna choroba „gatunkowa”. Dotyka ona głownie tetr,bystrzyków oraz neonów (nosicielem może być każda ryba).Jest to choroba wysoce zaraźliwa i nieuleczalna. Chore ryby tracą kolory ,wyraźne skrzywienie ciała ryby, pływanie bokiem oraz głową do dołu. Chore ryby trzeba uśmiercić a całe akwarium zdezynfekować oraz wyrzucić żwir, rośliny, korzenie ,wkłady do filtra.
Zgadza się tylko jeden objaw twoje rybki straciły kolor. Ja jestem początkujący i opieram się na tym tylko co przeczytałem, może ktoś z doświadczeniem się wypowie. Mój post nie diagnozuje na 100% tej choroby informuję tylko o takiej możliwości, bo jeden z objawów się zgadza.
- Mikos
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Piotr
- Kontakt:
A może coś bardziej optymistycznego a mianowicie u siebie spotkałem sie z czymś takim że jak neonki były po prawej stronie akwa czyli w pełnym oświetleniu to maja piekne cukierkowe kolory a jak przepłyną na lewa strone zbiornika gdzie na tafli wody jest pistia i przez to jest poniżej mniej światła to wyglądają na strasznie blade. Zwróciłem na to uwagę ponieważ też myślałem że z moimi neonkami coś nie tak :]
Mój baniaczek:) Aktualizacja oraz Fotorolecja z restartu zbiornika strona 5 serdecznie zapraszam do komętowania 
./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics24/12848,45.htm

./redir/http://www.e-akwarystyka.pl/topics24/12848,45.htm
- Plewek01
- Rekin forum
- Kontakt:
Też tak może być. Poza tym Treacer007, zależy też co jedzą. Skoro wyblakły po tygodniu to raczej już nie stres a może niewłaściwy pokarm, złe światło. Nie koniecznie bym się doszukiwał choroby jeśli nie ma innych objawów.Mikos pisze:gdzie na tafli wody jest pistia i przez to jest poniżej mniej światła to wyglądają na strasznie blade. Zw
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 100
- Imię: Mateusz
- Nazwisko: Koziarski
A u mnie mają okresy przejściowe czasem są bladsze ale generalnie to kolory jak przystało na neony powiedziałbym, że kolory te są "soczyste" xD a co do pokarmu to u mojego brata no i u mnie dostają ichtiovit i jakoś kolory mają dobre. Wiem że karmienie mało urozmaicone no ale.. Chodzę do szkoły nie mam pracy a rodziców ciągle nei mogę prosić o rzeczy do akwa 

-
- Nowicjusz
Być może to światło bo nie mam pokrywy i żadnego światła
Jedyne jakie światło mają to światło słoneczne i wieczorami żarówki w pokoju.
Jedyne jakie światło mają to światło słoneczne i wieczorami żarówki w pokoju.
- Plewek01
- Rekin forum
- Kontakt:
O jakąś lampkę byś się chociaż postarał :zdegustowany:Treacer007 pisze:Jedyne jakie światło mają to światło słoneczne i wieczorami żarówki w pokoju.