Torf

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

Zielonooka
Forumowicz
Pojemność akwarium: 450
Imię: Karolina

Re: Torf

Post autor: Zielonooka » 2010-07-26, 08:41

Tak bym właśnie chciała, bo nie mogę się zdecydować :D Ostatecznie obsada trochę mi się zmieniła. Zostanę przy skalarach, gurami, kilku bocjach i może 3 kiryśnikach.
No napewno torf jest mało wydajny przy takim zbiornkiu, ale na razie nie mogę sobie pozwolić na RO. Dodałam jeszcze ketapang, woda herbaciana, ale PH nie spadło. Może coś z testami nie tak :kwasny:
"Wyobraź sobie, że jesteś tak mały, tak naprawdę maleńki, że możesz wejść do swojego akwarium, by z bliska obserwować i osobiście odczuć efekty własnej konstrukcji."

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2010-07-26, 10:02

Ech... poczytaj o efekcie buforowym. W tak dużym zbiorniku takimi zastępczymi środkami nic nie osiągniesz. Poza tym pamiętaj że pH, gH i kH to wartości związane i praktycznie nie da się "regulować" tylko jednego z nich. Dlatego też, o ile nie ma specjalnej potrzeby, zaleca się nie ruszać parametrów wody - bo zwykle sprawę się pogorszy, a nie polepszy. A w Twoim przypadku absolutnie takiej potrzeby nie widać - co najwyżej pamiętaj, żeby nie wkładać do akwarium kamieni, skał itp. dekoracji które mogą wodę jeszcze bardziej alkaizować ( i jednocześnie utwardzać!).

P.S. Jak zwykle napiszę - obsada proponowana przez Ciebie do zbiornika 450l jest kompletnie nieciekawa. Będziesz miała olbrzymie akwarium i kilka najzwyklejszych ryb, które tak samo można zobaczyć w wielu znaaaacznie mniejszych akwariach. Nie lepiej sprawę porządnie przemyśleć i zrobić w tym zbiorniku coś naprawdę ciekawego, czego w mniejszych pojemnościach się nie zobaczy?
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Zielonooka
Forumowicz

Post autor: Zielonooka » 2010-07-26, 10:23

maol, Czyli sugerujesz żeby jednak usunąć ten torf i ketapang z filtra ? poczytam jak tylko będę miała trochę czasu :)
Dzięki śliczne za podpowiedzi :)
"Wyobraź sobie, że jesteś tak mały, tak naprawdę maleńki, że możesz wejść do swojego akwarium, by z bliska obserwować i osobiście odczuć efekty własnej konstrukcji."

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2010-07-26, 11:29

Czy usunąć? Chyba tak, bo to nic nie da. W filtrze jest miejsce na różne media, ale ... sensowne dla danego zbiornika. Zwykle jest to jak najwięcej ceramiki :)
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Awatar użytkownika
Lermi
Akwarysta
Imię: Kinga
Kontakt:

Post autor: Lermi » 2010-07-26, 20:50

To prawda. Ja sobie powymyślałam kosmiczne wkłady fitrujące, regulujące parametry wody, że mucha nie siada...i skończyłam na gąbce i ceramice, która sprawdza się zdecydowanie najlepiej.
Nie tylko chłopaki lubią robaki

Zielonooka
Forumowicz

Post autor: Zielonooka » 2010-07-26, 22:44

Dzięki za odpowiedzi :) szkoda tylko że zamiast ceramiki kupiłam torf, no ale mleko się już rozlało to płakać nie będę ;)

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2010-07-27, 08:31

Będziesz. Niewłaściwy wkład w filtrze to klęska murowana. Kolejność zakupu i niewłaściwie wydana kasa nie mają na to wpływu. Za mała powierzchnia filtracyjna - jak najbardziej. Szczególnie przy takich pojemnościach.

ODPOWIEDZ