PROBLEM

Dzial poświęcony ogólnie akwariom slodkowodnym.

Moderator: ModTeam

100688
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Xx
Kontakt:

PROBLEM

Post autor: 100688 » 2007-05-28, 11:23

Witam, ostatnio co zmieniłem wodę, wymieniłem kamienie, wogóle wszystko nowe czysciutkie. Nowa szata, wystrój itp. i co się stało ? Ogromne bagno na wszystkich 4 ścianach akwarium !! POMOCY !! Proszę zobaczyć na załącznik w którym przedstawiam problem. Czy istnieje jakaś chemia która nie bedzie dopuszczala do takiego syfu ? Błyskawicznie to sie pojawilo i rozprzestrzeniło. CZy ktoś rozpoznaje to i wie czym to zwalczyć, i czy istnieją jakieś środki, aby zawsze akwarium iało krystakiczną wode ?? Pozdrawaim

P.S to ma brąazowy kolor
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 2012-11-01, 21:01 przez 100688, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Re: PROBLEM

Post autor: maol » 2007-05-28, 13:51

Stało się to, o czym wielokrotnie na tym forum się przestrzega... Po co wymieniłeś wszystko? Zabijasz przez to całą pozytywną florę bakteryjną. To co Ci się przydarzyło, to na 99% zakwit glona spowodowany kompletnie rozchwianą chemią wody i brakiem flory bakteryjnej. Chyba zacznij od nowa - będzie najprościej. Wymyj to co masz w akwarium (zbiornik, grzałkę, filtr, kamienie itp.), wysusz. Odstaw wodę na jakieś trzy-pięć dni. Zalej puste akwarium (z samym piaskowym podłożem), uruchom grzałkę i filtr. Jeżeli masz kolegę akwarystę poproś go o wyciśnięcie jego gąbki z filtra do Twojego akwarium. Odczekaj tydzień. Zasadź rośliny, odczekaj tydzień. Wpuść 1/3 planowanych ryb, odczekaj tydzień - i tak aż do pełnej obsady ryb. Potem podmieniaj regularnie wodę i czyść odpowiednio filtr - to najlepsza metoda na krystalicznie czystą wodę. Środki chemiczne oczywiście są, ale po pierwsze nie są one obojętne dla mieszkańców akwarium, a po drugie, ich działanie, jeżeli akwarium nie pracuje prawidłowo, jest krótkotrwałe o ile nie wręcz ulotne...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Awatar użytkownika
Doma
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 112
Imię: Dominika

Post autor: Doma » 2007-05-28, 16:59

Zrób koniecznie tak jak radzi maol. Jako wkład do filtra zastosój Wate ( akwarystycznom oczywićsie ) i ceramike. Bardzo dobrze działa też preparat z Tetry AquaSafe i nic więcej. Możesz też poprosić nawet o np 1l. wody od znajomego akwarysty.
Pozdrawiam Dominika ;-)
Odważni walczą - sprytni uciekaja. David Belle

Awatar użytkownika
D4ni3l
Zakręcony forumowicz
Pojemność akwarium: 240
Imię: Daniel
Kontakt:

Post autor: D4ni3l » 2007-05-28, 17:53

100688: zglos sie do Slantera, ten chlop sie zna :)
Co do problemu to w zyciu nie widzialem takiego syfu!
No ale tak to jest.. jak sie cala wode wymienia na raz. W dodatku teraz lato idzie i glony sobie latwiutko rosna.
Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.

Awatar użytkownika
Doma
Przyjaciel forum
Pojemność akwarium: 112
Imię: Dominika

Post autor: Doma » 2007-05-28, 18:04

Ja też musiałam całą wodę wymieni i całe przedsięwzięcie trwało miesiąc! Wyprosiłam od koleżanki z akwarium trochę litrów wody...
Pozdrawiam Dominika ;-)
Odważni walczą - sprytni uciekaja. David Belle

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Post autor: maol » 2007-05-29, 10:59

Doma pisze: Bardzo dobrze działa też preparat z Tetry AquaSafe
Polecam również Sera Nitrivec - wprowadza do akwarium właściwą florę bakteryjną,o ile używa się go zgodnie z zaleceniami producenta i Sera Acutan do uzdatniania wody stosowanej w akwarium.Oczywiście te preparaty mają swoje odpowiedniki u innych producentów.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

ODPOWIEDZ