Witam, ostatnio co zmieniłem wodę, wymieniłem kamienie, wogóle wszystko nowe czysciutkie. Nowa szata, wystrój itp. i co się stało ? Ogromne bagno na wszystkich 4 ścianach akwarium !! POMOCY !! Proszę zobaczyć na załącznik w którym przedstawiam problem. Czy istnieje jakaś chemia która nie bedzie dopuszczala do takiego syfu ? Błyskawicznie to sie pojawilo i rozprzestrzeniło. CZy ktoś rozpoznaje to i wie czym to zwalczyć, i czy istnieją jakieś środki, aby zawsze akwarium iało krystakiczną wode ?? Pozdrawaim
P.S to ma brąazowy kolor
PROBLEM
Moderator: ModTeam
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Re: PROBLEM
Stało się to, o czym wielokrotnie na tym forum się przestrzega... Po co wymieniłeś wszystko? Zabijasz przez to całą pozytywną florę bakteryjną. To co Ci się przydarzyło, to na 99% zakwit glona spowodowany kompletnie rozchwianą chemią wody i brakiem flory bakteryjnej. Chyba zacznij od nowa - będzie najprościej. Wymyj to co masz w akwarium (zbiornik, grzałkę, filtr, kamienie itp.), wysusz. Odstaw wodę na jakieś trzy-pięć dni. Zalej puste akwarium (z samym piaskowym podłożem), uruchom grzałkę i filtr. Jeżeli masz kolegę akwarystę poproś go o wyciśnięcie jego gąbki z filtra do Twojego akwarium. Odczekaj tydzień. Zasadź rośliny, odczekaj tydzień. Wpuść 1/3 planowanych ryb, odczekaj tydzień - i tak aż do pełnej obsady ryb. Potem podmieniaj regularnie wodę i czyść odpowiednio filtr - to najlepsza metoda na krystalicznie czystą wodę. Środki chemiczne oczywiście są, ale po pierwsze nie są one obojętne dla mieszkańców akwarium, a po drugie, ich działanie, jeżeli akwarium nie pracuje prawidłowo, jest krótkotrwałe o ile nie wręcz ulotne...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- Doma
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Dominika
Zrób koniecznie tak jak radzi maol. Jako wkład do filtra zastosój Wate ( akwarystycznom oczywićsie ) i ceramike. Bardzo dobrze działa też preparat z Tetry AquaSafe i nic więcej. Możesz też poprosić nawet o np 1l. wody od znajomego akwarysty.
Pozdrawiam Dominika ;-)
Odważni walczą - sprytni uciekaja. David Belle
- D4ni3l
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 240
- Imię: Daniel
- Kontakt:
100688: zglos sie do Slantera, ten chlop sie zna 
Co do problemu to w zyciu nie widzialem takiego syfu!
No ale tak to jest.. jak sie cala wode wymienia na raz. W dodatku teraz lato idzie i glony sobie latwiutko rosna.

Co do problemu to w zyciu nie widzialem takiego syfu!
No ale tak to jest.. jak sie cala wode wymienia na raz. W dodatku teraz lato idzie i glony sobie latwiutko rosna.
Niektórym od władzy odbija... cóż poradzić.
- Doma
- Przyjaciel forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Dominika
Ja też musiałam całą wodę wymieni i całe przedsięwzięcie trwało miesiąc! Wyprosiłam od koleżanki z akwarium trochę litrów wody...
Pozdrawiam Dominika ;-)
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Polecam również Sera Nitrivec - wprowadza do akwarium właściwą florę bakteryjną,o ile używa się go zgodnie z zaleceniami producenta i Sera Acutan do uzdatniania wody stosowanej w akwarium.Oczywiście te preparaty mają swoje odpowiedniki u innych producentów.Doma pisze: Bardzo dobrze działa też preparat z Tetry AquaSafe
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back