Obsada do 140l
Moderator: ModTeam
- Golab24
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 126
- Imię: Marcin
Obsada do 140l
Witam,
A więc tak mam ze starego zbiornika:
3 glonojady i 4 kiryski
A moje pytanie co mogę do tego dodać, myślałem o stadku neonów i danio.(albo samych neonów?)
Proszę o opinie ile mogę sobie sprawić lub ewentualnie swoje sugestje i propozycje.
ps. bardzo podowają mi się krewetki, czy do takiej obsady np.z 5szt. mugłbym dożucić? czy nie zostaną zjedzone itd.
A więc tak mam ze starego zbiornika:
3 glonojady i 4 kiryski
A moje pytanie co mogę do tego dodać, myślałem o stadku neonów i danio.(albo samych neonów?)
Proszę o opinie ile mogę sobie sprawić lub ewentualnie swoje sugestje i propozycje.
ps. bardzo podowają mi się krewetki, czy do takiej obsady np.z 5szt. mugłbym dożucić? czy nie zostaną zjedzone itd.
- maradona
- Rekin forum
- Pojemność akwarium: 112
- Imię: Magda
Re: Obsada do 140l
w 140 max 2 ale dno mocno "zagracone" i bez innych dennych mieszkańców. Jeśli zdecydujesz się na 1 glonka to możesz kupić 6 kirysków ( 4 to za mało)
Danio i neonki mogą być. Nie wolałbyś 1 gatunku stadnego (większe stado) i większa rybka do tego?
Krewetki mogą być, ale jakie? RC np. to z 20-30 ;)
Danio i neonki mogą być. Nie wolałbyś 1 gatunku stadnego (większe stado) i większa rybka do tego?
Krewetki mogą być, ale jakie? RC np. to z 20-30 ;)
- Golab24
- Nowicjusz
Jeśli masz na myśli większe stadko to ile 20/30? bo z doświadczenia wiem, że jak jest ich zbyt dużo to rozłączą się na dwie grupy i z tąd ten pomysł na neony i danio.
A jeśli chodzi o większą rybkę co proponujesz, aby nie zjadała roślin i raczej spokojną?
A jeśli chodzi o większą rybkę co proponujesz, aby nie zjadała roślin i raczej spokojną?
- maradona
- Rekin forum
- Imię: Magda
skalar (jak będzie od małego z neonami nie powinien ich jeść), kosiarka, pielęgniczki, gurami, bojownik, paletki
-
- Moderator
- Pojemność akwarium: 160
- Imię: M.
- Kontakt:
Może harem prętnika karłowatego? Albo parkę ramirezek/borelli?
- Golab24
- Nowicjusz
Z tego co mi zaproponowaliście odpadają: skalary(niewieże w to że niebędą zjadać małych rybek i ogulnie niszczą roślinki) paletki bardzo mi się podowają lecz są bardzo wymagające, a gurami i prętniki już kiedyś miałem, chciałbym coś nowego czego niema co w drógim akwarium.
Tak jak żeście pisali oprucz stada neonków, parka ładnych rybek nie zjadających roślinek.
Z tych wymienionych podobają mi się pielęgniczki borelli, lecz obeszłem chyba wszystkie zoologie i ich niema nigdzie.
Tak jak żeście pisali oprucz stada neonków, parka ładnych rybek nie zjadających roślinek.
Z tych wymienionych podobają mi się pielęgniczki borelli, lecz obeszłem chyba wszystkie zoologie i ich niema nigdzie.
- Plewek01
- Rekin forum
- Imię: Pawe³
- Kontakt:
Wystarczy zamówić i trochę poczekać.Golab24 pisze:lecz obeszłem chyba wszystkie zoologie i ich niema nigdzie.
-
- Moderator
- Kontakt:
Można spróbować z bojownikami - nie bulwersuj się, bo nie mam na myśli Veiltaili, Crowntaili, Deltataili, a Halfmoony - tych raczej nie spotkasz w żadnym zoologicznym na co dzień - w samym Krakowie znam jeden sklep, który je sprowadza, ale tylko na zamówienia klienta. Tylko one są dość drogie niestety. Bynajmniej nie kosztują 6, czy nawet 20zł (mam na myśli samce, samice są nieco tańsze).
- Golab24
- Nowicjusz
Dlaczego mam się bulwersowaćblue_betta pisze:Można spróbować z bojownikami - nie bulwersuj się,

Zanim napisałeś tego posta włąśnie zastanawiałem się już nad kupnem właśnie bojownika, ale gdy obejrzałem zdjęcia tego halfmoon -to jest piękny (oczywiście wedłóg mnie) Jeżeli będzie taka możliwość to go kupię. Gościu z jednego zoologicznego, można powiedzieć że znajomy powiedział że w piątek jest jakaś giełda i będzie się starać je dostać. Jeśli nie to piewnie kupię jakiegoś innego.
Aha na ile neonów waszym zdaniem mogę sobie pozwolić, uwzględniając moje kiryski i glonojadki? (i biorąc po uwagę, że będę starał się mieć dużo roślinek i stowżyć taki "gąszcz" dla rybek. Mam też porobione rużne skrytki dla glonków i krewetek i oczywiście nie zapominam że bojownik też lubi takie "schowki"
I jeśli bojownika to samego samca czy 1+1.1+2?
-
- Moderator
- Kontakt:
Uwzględniając to ja bym dał 12x neon.
Jeżeli jesteś początkujący, to lepiej daj samego samca ;)
PS: uważaj na ortografię
Jeżeli jesteś początkujący, to lepiej daj samego samca ;)
PS: uważaj na ortografię

- Lermi
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 450
- Imię: Kinga
- Kontakt:
A może bystrzyki? Jest dużo różnych rodzajów, więc można powybierać, a przynajmniej tworzą ławicę. Albo razborki?
Nie tylko chłopaki lubią robaki