w czym sadzić roślinki??

Wszystko na temat roślil słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

paaulinka86
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Paulina

w czym sadzić roślinki??

Post autor: paaulinka86 » 2010-08-08, 15:41

witam,

Mam pytanie odnośnie roślinek. Otóż chcialabym sie dowiedziec czy są dostepne gotowe doniczki akwaryjne do sadzenia roslinek.
Wiem , że roslinka powinna miec specjalne podłoże, nawóz itp
Mam w akwarium welony i roslinki posadzone w żwirku (rosna pieknie) ale chciałabym sie żwirku pozbyc, ze wzgledu na to, ze rybcia moze taki kamyk połknąć i nie wiem w czym posadzić roślinki

Awatar użytkownika
Plewek01
Rekin forum
Pojemność akwarium: 112
Imię: Pawe³
Kontakt:

Re: w czym sadzić roślinki??

Post autor: Plewek01 » 2010-08-08, 16:18

paaulinka86 pisze:ale chciałabym sie żwirku pozbyc, ze wzgledu na to, ze rybcia moze taki kamyk połknąć
Nie ma takiego zagrożenia. Spokojnie może zostać ten żwirek.

Zielonooka
Forumowicz
Pojemność akwarium: 450
Imię: Karolina

Post autor: Zielonooka » 2010-08-08, 17:17

paaulinka86, a ja z doświadczenia wiem, że jest takie zagrożenie, bo miałam welonki i zdarzyło się, że jedna z nich zatkała się żwirkiem. Proponuję Ci wymienić żwirek na najdrobniejszy, ja wymieniłam na taki o granulacji 2-3 mm i koniecznie zwróć uwagę, żeby nie był ostry-wtedy bez problemu go wypluwają :)
Welonki uwielbiaja kopać w żwirku, także nie odbieraj im tej przyjemności :)
"Wyobraź sobie, że jesteś tak mały, tak naprawdę maleńki, że możesz wejść do swojego akwarium, by z bliska obserwować i osobiście odczuć efekty własnej konstrukcji."

paaulinka86
Nowicjusz
Pojemność akwarium: 0
Imię: Paulina

Post autor: paaulinka86 » 2010-08-08, 19:59

wiem, dlatego juz prawie pozbyłam sie tego grubego żwirku, jest tylko w jednym rogu gdzie są roślinki, a welonki i tak go przenoszą na całe akwa :))
dlatego chciałabym jakieś doniczki

Zielonooka
Forumowicz
Pojemność akwarium: 450
Imię: Karolina

Post autor: Zielonooka » 2010-08-08, 20:04

paaulinka86, my sadzilismy rośliny normalnie w żwirek, tylko dodatkowo przyciskaliśmy je przy korzeniach takimi większymi otoczakami :D sprawdziło się :)
"Wyobraź sobie, że jesteś tak mały, tak naprawdę maleńki, że możesz wejść do swojego akwarium, by z bliska obserwować i osobiście odczuć efekty własnej konstrukcji."

ODPOWIEDZ