ryby chorują

Wszystko na temat ryb słodkowodnych.

Moderator: ModTeam

Omenmasza
Forumowicz
Pojemność akwarium: 170
Imię: Sebastian

ryby chorują

Post autor: Omenmasza » 2010-08-10, 08:32

Witam! Pojawił mi się problem z rybkami. Samica mieczyka zrobiła się strasznie gruba i odstają jej łuski. Do tego padł mi samiec kakadu i 3 brzanki czerwone. Problem pojawił się przedwczoraj. Ostatnio zacząłem podawać żelazo, i cały czas podaję easy carbo. Nie zdążyłem zobaczyć rano przed pracą czy samica mieczyka żyje. Co robić?

Awatar użytkownika
maol
Moderator
Pojemność akwarium: 200
Imię: Marcin
Nazwisko: Olszewski

Re: ryby chorują

Post autor: maol » 2010-08-10, 08:34

Po pierwsze - oddzielić do kwarantanny. Po drugie, bardzo uważnie obserwować. Gwałtowne padnięcie wielu ryb, do tego odstające łuski nie wróży dobrze - posocznica jest zupełnie możliwą chorobą. W każdym razie - błyskawiczna kuracja bactopurem lub podobnym antybiotykiem o szerokim spektrum jest zdecydowanie wskazana.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Złote ciacha come back :)

Omenmasza
Forumowicz

Post autor: Omenmasza » 2010-08-10, 08:46

Pczytałem o tej posocznicy i widzę że to ciężkie do wyleczenia. Czy to mogło się zrobić od podawania żelaza? Przed podawaniem miałem Fe 0,0 do 0,2 mg/l a wczoraj sprawdzałem to jest 0,5mg/l. Czy współne podawanie CO2 i żelaza mogło przyspożyć tych kłopotów?

[ Dodano: 2010-08-10, 09:33 ]
Dzwoniła żona, samica mieczyka tez juz padła. Na innych rybach nie zauważyłem nic niepokojącego ale wodę trzeba odkazić mam nadzieję że już więcej nic nie zdechnie.

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2010-08-10, 10:47

Po kolei:
- wody nie trzeba odkażać! A tym bardziej robić np. restartów czy wielkich podmian.
- pozostałe ryby trzeba bardzo uważnie obserwować
- podawanie Fe i CO2 nie ma na to żadnego wpływu - posocznica jest chorobą bakteryjną. Za to samo jej pojawienie się świadczy o osłabieniu ryb przez stres oraz (prawdopodobnie) złe warunki w zbiorniku.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.

Omenmasza
Forumowicz

Post autor: Omenmasza » 2010-08-10, 11:18

Co prawda rośliny nie za bardzo mi rosną, ale czy to już złe warunki?jedyny parametr który znam to ph 7,6 a pozostałych parametrów nigdy nie mierzyłem. Od zalania tego akwa nie działo się nic może teraz je trochę zaniedbałem bo jestem w domu co 2-3 dni.
Więc tak: po pierwsze obserwacja ryb, jak dzieje się coś złego to od razu aut z akwa? Uśmiercenie czy kwarantanna?

[ Dodano: 2010-08-10, 14:14 ]
Żona obserwowała kirysa albinosa, bo dziwnie się zachowywał, prawie się nie ruszał i przed chwilą dzwoniła że już padł:(

Awatar użytkownika
maol
Moderator

Post autor: maol » 2010-08-11, 11:01

Co nadal oznacza tylko to, że najprawdopodobniej masz w akwarium chorobę bakteryjną. KAŻDĄ nawet tylko podejrzanie zachowującą się ryby separuj natychmiast w kwarantannie i poddawaj kuracji antybiotykowej.

Omenmasza
Forumowicz

Post autor: Omenmasza » 2010-08-11, 11:07

3 sztuki wczoraj odseparowane, podany lek, którego podawanie mam powtórzyć za tydzień( oczywiście w ogólnym akwa i w kwarantannowym).Od wczoraj od godz 17 do dzisiaj nie zauważyłem kolejnych zachorowań, ale obserwuję dalej.Myślę że jak wciągu tygodnia nic się nie wydaży to już powinno być ok.

ODPOWIEDZ