Obsada 200l
Moderator: ModTeam
- raper_gno
- Stały bywalec
- Pojemność akwarium: 98
- Imię: Artur
Re: Obsada 200l
Słyszałem, że skalary lubią sobie podjadać neonki...
Oto Ja posyłam anioła przed tobą,
Aby cię strzegł w czasie twojej drogi
I doprowadził cię do miejsca,które ci wyznaczyłem.
Szanuj go i bądź uważny na jego słowa.
(...) bo imię moje jest w nim.
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Daniel
To źle słyszałeś tak jak w sprawie litrażu. Jeżeli nie masz doświadczenia ze skalarami to daruj sobie jakiekolwiek "porady" bo tylko wprowadzasz ludzi w błąd. Regułki zachowaj dla siebieraper_gno pisze:Słyszałem, że skalary lubią sobie podjadać neonki...
200 L - holender + paletki
32 L- morskie
80 L - morskie ( w trakcie realizacji) ZAPRASZAM NA FOTORELACJE LIVE
32 L- morskie
- Lermi
- Akwarysta
- Pojemność akwarium: 450
- Imię: Kinga
- Kontakt:
Ale halo, po to rozmawiamy na forum, żeby radzić i uczyć się a nie zachowywać dla siebie, czy regułki, czy nie. Zawsze jest pole na merytoryczne uzasadnienie, a jesli jest ono obce - zaczynają się osobiste wycieczki....których na tym forum użytkownicy starają się unikać. I dlatego panuje tu miła atmosfera.
(Przepraszam dla moderatorów za OT)
(Przepraszam dla moderatorów za OT)
Nie tylko chłopaki lubią robaki
- raper_gno
- Stały bywalec
Skoro piszę, że słyszałem, to z d**y sobie tego nie wymyśliłem tylko ktoś już o tym pisał na forum. I to ktoś na pewno bardziej doświadczony od Ciebie, skoro uważasz, że w 100 litrach skalary będą szczęśliwe...Daniel00 pisze:To źle słyszałeś tak jak w sprawie litrażu. Jeżeli nie masz doświadczenia ze skalarami to daruj sobie jakiekolwiek "porady" bo tylko wprowadzasz ludzi w błąd. Regułki zachowaj dla siebieraper_gno pisze:Słyszałem, że skalary lubią sobie podjadać neonki...
-
- Nowicjusz
- Pojemność akwarium: 0
- Imię: Daniel
No własnie a bezmyśle powtarzanie po kimś nie stawia Cie w szeregu "akwarystów" zajmujących sie skalarami. Uwierz że miałem skalary w wielu zbiornikach , mam znajomych którzy prowadzą ich hodowle wiec daruj sobie powtarzanie po kims skoro sie wypowiada ktoś bardziej doświadczony od Ciebie.raper_gno pisze:Skoro piszę, że słyszałem, to z d**y sobie tego nie wymyśliłem tylko ktoś już o tym pisał na forum. I to ktoś na pewno bardziej doświadczony od Ciebie, skoro uważasz, że w 100 litrach skalary będą szczęśliwe...Daniel00 pisze:To źle słyszałeś tak jak w sprawie litrażu. Jeżeli nie masz doświadczenia ze skalarami to daruj sobie jakiekolwiek "porady" bo tylko wprowadzasz ludzi w błąd. Regułki zachowaj dla siebieraper_gno pisze:Słyszałem, że skalary lubią sobie podjadać neonki...
200 L - holender + paletki
32 L- morskie
32 L- morskie
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
Wracając do meritum (i bardzo proszę, po raz pierwszy i ostatni w tym wątku o zakończenie osobistych kłótni i wycieczek). Prawdą jest, że ZDARZAJĄ się skalary atakujące i nawet zjadające mniejsze ryby takie jak neonki. Skalary to drapieżniki i czasem działa u nich instynkt. Jednak nie należy się tym specjalnie przejmować, ZWYKLE nie ma z tym problemu.
Problem ten zresztą dotyczy nie tylko skalarów - tylko WSZYSTKICH drapieżników w akwarium. Zwykle, ze względu na sztuczne karmienie po prostu nie chce im się walczyć o "żywy" pokarm. To normalne, po prostu w naturalny sposób ograniczają wydatkowanie energii (w naturze też szukają celów łatwiejszych - np. atakując sztuki powolniejsze czy osłabione). Jednak nie można wykluczyć dojścia co jakiś czas do głosu instynktu - i szybkiego zdobycia sobie dodatkowego "obiadku". Nie ma w tym nic złego - co najwyżej możemy winić sami siebie ze takie "niebezpieczne" dobranie obsady. Ale tylko w cudzysłowie - gdyż to naprawdę nie takie częste przypadki.
P.S. Co do Waszej kłótni - na forum nie jest ważne, co kto pisze że potrafi, umie czy ma. Mieliśmy tu już wielu fantastów, zapaleńców, innowatorów i co tam tylko chcecie. Na forum jedyne co wzbudza uznanie jest aktywność - nie w celu bicia piany, ale rzeczywistej, prawdziwej pomocy innym oraz wykazanie maksimum własnej dobrej woli w przekazywaniu wiedzy. Nie po to żeby się chwalić, ale żeby POMAGAĆ młodszym stażem i mniej doświadczonym akwarystom. Argumenty typu "miałem już dużo ryb i akwariów" nikogo nie przekonują. Za to 20 rzeczowych zdań, wyjaśniających istotę problemu i własne, nawet nieszablonowe podejście pomoże na pewno w zdobyciu autorytetu.
Problem ten zresztą dotyczy nie tylko skalarów - tylko WSZYSTKICH drapieżników w akwarium. Zwykle, ze względu na sztuczne karmienie po prostu nie chce im się walczyć o "żywy" pokarm. To normalne, po prostu w naturalny sposób ograniczają wydatkowanie energii (w naturze też szukają celów łatwiejszych - np. atakując sztuki powolniejsze czy osłabione). Jednak nie można wykluczyć dojścia co jakiś czas do głosu instynktu - i szybkiego zdobycia sobie dodatkowego "obiadku". Nie ma w tym nic złego - co najwyżej możemy winić sami siebie ze takie "niebezpieczne" dobranie obsady. Ale tylko w cudzysłowie - gdyż to naprawdę nie takie częste przypadki.
P.S. Co do Waszej kłótni - na forum nie jest ważne, co kto pisze że potrafi, umie czy ma. Mieliśmy tu już wielu fantastów, zapaleńców, innowatorów i co tam tylko chcecie. Na forum jedyne co wzbudza uznanie jest aktywność - nie w celu bicia piany, ale rzeczywistej, prawdziwej pomocy innym oraz wykazanie maksimum własnej dobrej woli w przekazywaniu wiedzy. Nie po to żeby się chwalić, ale żeby POMAGAĆ młodszym stażem i mniej doświadczonym akwarystom. Argumenty typu "miałem już dużo ryb i akwariów" nikogo nie przekonują. Za to 20 rzeczowych zdań, wyjaśniających istotę problemu i własne, nawet nieszablonowe podejście pomoże na pewno w zdobyciu autorytetu.
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back
- raper_gno
- Stały bywalec
Dziękuję maol za wyjaśnienie tematu, a co do kolegi Daniela to po prostu już nie będę odpowiadał w żaden sposób na jego posty skoro i tak wie lepiej.
-
- Forumowicz
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Lukas
- Kontakt:
Temat Zamkniety