W pracy mam dostęp do pustych, 25l pojemników po acetonie
Czy po opróżnieniu i wypłukaniu nadają sie one do przechowywania w nich wody do akwarium?
I tu drugi problem: mam zamiar dodawać do akwarium wody ze źródełka (przebadana laboratoryjnie: niskie pH, sporo garbników bo źródełko jest w lesie i brak zanieczyszczeń). kolega używa tej wody od wielu miesięcy i nie ma problemy z chorobami ani glonami (nie licząc tych które są spowodowane nie do końca prawidłowym prowadzeniem akwarium ale nie jestem w stanie mu przetłumaczyć że robi coś źle ;) )
Pytanie brzmi: jak długo taka woda może stać w pojemniku zanim zaczyna w niej sie rozwijać bakterie i pierwotniaki w sposób niekontrolowany?
Przy podmianach mam zamiar stosować ok 5l wody źródlanej czyli jeden baniak starczy na pięć tygodni
Baniaki po acetonie
Moderator: ModTeam
Re: Baniaki po acetonie
ale po co to robisz? Chcesz zaoszczędzić na wodzie? :zdziwko: :rotfl:
Moim zdaniem nie warto ryzykować. :zdegustowany:
Moim zdaniem nie warto ryzykować. :zdegustowany:
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
...też mnie sam pomysł zastanawia... Zarówno baniaki jak i tajemnicza woda ze źródełka...
Co do trzymania wody - po kilku dniach zacznie sobie kwitnąć. Nawet RO zaczyna...
Co do trzymania wody - po kilku dniach zacznie sobie kwitnąć. Nawet RO zaczyna...
Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- matmax426
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 82
- Imię: mat
- Nazwisko: mam :)
- Kontakt:
nie, po prostu chce mieć lepsze parametry wody w akwa, nie posiadam RO anie odpowiedniej wiedzy więc chce wykorzystać zasoby naturalne ;)Tofifi pisze:ale po co to robisz? Chcesz zaoszczędzić na wodzie?
- maol
- Moderator
- Pojemność akwarium: 200
- Imię: Marcin
- Nazwisko: Olszewski
... co oznacza że największe szanse masz na pogorszenie wszystkiego... Odpuść 

Glonojady maja specyficzna skórę którą jak pyszczak liźnie to poprostu mi sie w gębie robi źle.
Złote ciacha come back
Złote ciacha come back

- matmax426
- Zakręcony forumowicz
- Pojemność akwarium: 82
- Imię: mat
- Nazwisko: mam :)
- Kontakt:
w takim razie odpuszczam ;)
dzięki za rade!
temat do zamknięcia